Index Vakbarát Hírportál

Ambrus Balázs

Jelesre vizsgázott jófejségből ma az óbudai Aquincumi Múzeum. Bizonyára nem csak az intézmény munkatársai érezték úgy, hogy a tél idén már novemberben megérkezett, ám ők voltak, akik a múzeum Teki névre hallgató rezidens macskájának házikóját berendezték a zord időjáráshoz. Egyikük kosarat hozott, a másik korrektül szigetelt melegítő párnát, a harmadik az új otthonhoz passzoló tetőcserepet. 

A gesztusra mások is felfigyeltek, így lehet, hogy egy adományozó jóvoltából Teki hamarosan egészen új házba költözhet.

 

Európában utolsóként a katolikus Írországban is lehetővé tették, hogy jogilag is elválhassanak egymástól a házas felek. Az erről döntő november 24-ei népszavazás elég necces volt, 1995-ben még a szavazók alig több mint fele gondolta úgy, hogy érdemes hivatalossá tenni, ha egy házaspár külön utakra lép. 

Azóta a szigetországban is nagyot fordult a világ. A meglehetősen szigorú feltétel szerint 2019-ig csak azok kezdeményezhettek bontópert, akik a folyamodás előtti öt évből négyet már bizonyíthatóan külön éltek.  Így ugye nem túl egyszerű. A tavaly tavaszi újabb népszavazáson tovább lazították a szabályozást, így már két év különélés is elég lehet a válás kimondásához.

Az azonos nemű párok Írországban 2015 óta házasodhatnak.

Akik emlékeznek még a Budapest sínjein futó  hannoveri villamosokként ismert (TW 6000) járművekre, tudhatják, hogy ezek kettős üzemű járművek voltak. Magasperon mellé érve nem nyílt le a lépcső, ahol viszont szintben lehet beszállni, ott lenyílt.

A kiválasztott, korszerűnek nem nevezhető (1982-től gyártott) példány ugyan sosem volt a BKV állományában, de a Fehér úti Vasúti Járműjavítóban (egykor alkatrésznek vásárolt darabot) kísérletként most átalakították. A gyakran meghibásodó lépcsőket fixre építették, a visszapillantó immár optikai kamera és légkondi is került az utastérbe. Bár az időseknek és babakocsival közlekedőknek nem lesz könnyebb a ki- és beszállás, a tesztelés alatt álló szerelvény bárhol feltűnhet a budapesti forgalomban. Hogy mi vele a BKV terve, azt egyelőre nem tudni.

 

Rovatok