Index Vakbarát Hírportál

Aradi László

Nagyapa motorja és más képzős történetek Nagyapa motorja és más képzős történetek

Egy régi motor és egy nagyapa: a kisképző fotó szakos diákjainak kiállításán Ferencz András lírai hangulatú képeken örökítette meg egy idős ember privát világát.

június 17. 16:04

Egy ikonikus fotó története az utolsó Tienanmen téri tüntetőről Egy ikonikus fotó története az utolsó Tienanmen téri tüntetőről

Harminc éve fojtották vérbe a pekingi tavaszt Kínában. A megtorlás utáni napon viszont egy fiatal szembeállt az érkező tankokkal, a róla készült fotó pedig az ellenállás szimbóluma lett.

június 6. 08:53

Ez a divat, nézz utána! Ez a divat, nézz utána!

A vidéki Nagy-Britannia egy egészen különleges világ, de a lehetőségek szűkösek. Mi történik akkor, ha egy francia fotós és egy walesi stylist meg akarja mutatni, hogy van remény?

május 22. 12:35

Helyi lakosok kimentek hétfőn megnézni, ahogy a Jenyiszej folyó feltöri a jégpáncélját Dudinka kikötőnél. Az orosz minisztérium szerint ez az első fázisa az olvadásnak, egy héten belül teljesen eltűnik majd a jégtorlasz a folyóról. 

 

A Jenyiszej folyó vízhozamát tekintve a legnagyobb, vízgyűjtő terület szerint pedig a második az Ob után. A hatalmas jégtorlaszoknak köszönhetően gyakran okoznak jelentős vízszintemelkedést és áradást. A folyó teljes hossza 5940 kilométer a Szelenga folyótól számítva.

Forrás: The Siberian Times

Évente megrendezik a belgiumi Oostendében az ún. homokszobor-fesztivált. Idén negyven művész vett rajta részt, és a monumentális épületektől kezdve egészen a művészi domborművekig készültek alkotások. 

Összesen 150 műalkotást lehet megtekinteni ezen a múló kiállításon, ahol speciális 240 kamionnyi homokot használtak. Az egész kiállítás elkészítése egy hónapot vett igénybe. Ha pedig szeptember 9-ig ellátogatna körülbelül 1 órát kell rászánnia, hogy megtekintse az összes homokszobrot.

Az El Capitan egy 3000 láb (914 méter) magas függőleges szikla a Yosemite Nemzeti Parkban. A 10 éves coloradói Selah Schneiternek 2019. június 3-án sikerült megmásznia, az eddigi legfiatalabbként. A mászás 5 napon át tartott. Egy évvel korábban két veterán hegymászó zuhant le és halt meg ugyanitt.

 

Az El Capitanon található az úgynevezett Nose-út, amit 1958-ban Warren Harding, Wayne Merry és George Whitmore mászott meg először. Harding az út megmászása előtt egy évig dolgozott rajta, majd 47 nap alatt sikerült felmásznia. Egy átlagos mászónak 2-3 napra van szükség az út megtételére, de 1975-ben Jim Bridwellnek egy napon belül sikerült feljutnia. Az eddigi leggyorsabb mászás pedig 1 óra 58 perc és 07 másodperces idő volt, ami Commy Caldwell és Alex Honnold nevéhez fűződik 2018-ban.

Plusz érdekesség, hogy az egész Schneiter család hódol a sziklamászás szenvedélyének, beleértve Selah 3 fiatalabb testvérét is. Édesapja minősített hegymászó oktató, aki végig ott volt a mászás alatt. 

Selah elmondása szerint a leereszkedés volt a legnehezebb, mert addigra már nagyon elfáradt. 

Forrás: DailyMail

Rovatok