Index Vakbarát Hírportál

Aradi László

Telibe vizelt gém és kötözködő pingvin a mókás állatfotók díjazottjai között Telibe vizelt gém és kötözködő pingvin a mókás állatfotók díjazottjai között

Nézegessen vicces állatokat! A Wildlife Comedy Award képeiből válogatunk.

szeptember 15. 23:27

Jólétet és mocskot hoz az indonéz falvakba a nyugati szemét Jólétet és mocskot hoz az indonéz falvakba a nyugati szemét

Szemétdombok állnak a rizsföldek helyén a Jáva szigetén lévő Bangunban, amiből a helyiek soha nem látott jólétre tettek szert. a kormánynak viszont elege van abból, hogy elárasztja az országot a külföldi hulladék.

szeptember 13. 23:00

Mosómedve-bandita és élőhalott rovar az év természetfotói között Mosómedve-bandita és élőhalott rovar az év természetfotói között

Sok a cuki és a gyönyörű kép az év természetfotói között, és vannak sokkolóak is: ha nem is az ember térnyerése a természettel szemben a legfontosabb téma, azért ott van ez is a legaranyosabb képek mögött is.

szeptember 9. 09:11

Az amerikai repülőgépgyártó és a német sportautó-gyártó csütörtökön jelentette be, hogy egy teljesen elektromos, függőleges felszállásra és leszállásra képes járművet készítenek, amivel meg tudják hódítani a még kialakulóban lévő  

prémium városi légi mobilitási piacot, és kiterjesszék a városi forgalmat a légtérbe

Szakzsargon fordítása: készítenek egy repülésre képes autót

A bejelentés semmi egyéb részleti információt nem tartalmazott, sem azt hogy mekkora összeget fektetnek be a projektbe, mikorra tervezik kivitelezni, és azt sem nagyságrendileg mennyibe fog kerülni a gépjármű.

A Porsche anyavállalata a Volkswagen AG, a világ legnagyobb autógyára. Az elkövetkező 10 évben 22 millió elektromos autót terveznek készíteni. 

A Porsche vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ez az új felállás hosszabb távon jelentheti az utazási módok harmadik dimenzióját. A Boeing idén év elején már bemutatta a első saját elektromos repülő autó prototípusát, viszont a jövőben a Porsche és a Boeing mérnökei közösen dolgoznak majd az újfajta városi közlekedésre alkalmas eszközök kifejlesztésén. 

via CNN

Ez pedig nem vicc, hanem egy tényleges kutatás miatt készült teszt volt, amit a PLOS ONE oldalon publikáltak. Az eredmények pedig bebizonyították, hogy a fekete teheneket, akiket zebracsíkosra festettek 50%-kal kevesebb bögöly csípte meg, mint csíkmentes társaikat.

A hat egyeden végzett kísérletben a japán kutatók fekete-fehérre festették a teheneket, majd csak fekete csíkokkal és csíkmentesen is tesztelték. Később megszámolták, hogy hány csípést kapott a festett és festetlen oldal. A festetlen és fekete csíkos tehenek 110 bögölycsípést szenvedtek el 30 perc alatt, míg a fekete-fehérre kent társaik 60 csípéssel kevesebbet kaptak.

A kutatás bebizonyította, hogy a zebrák kinézete nem csupán esztétikai célt szolgál, hanem kiváló védekezés is a legyek ellen. Ugyanis a legyek észlelését rontja a fény polarizációja, és nem tudnak megfelelően lelassulni, azaz leszállni a fekete-fehér szőrrel borított felszínre. 

Ez a vízbázisú festéses eljárás környezetkímélő, ugyan pár napon belül elhalványul, de sokkal egészségesebb és egyáltalán nem káros az emberi egészségre, mint a rovarírtószeres megoldások.

via CNN

Jimmy Carter, a jelenleg élő legidősebb volt amerikai elnök, ahogy korábban megírtuk, a Habitat for Humanity programjában házakat épít. Hétfőn csúnyán elesett és megsérült. Ez viszont meg sem kottyant a 95 éves exelnöknek, ugyanis másnap már kötéssel a fején, hatalmas monoklival és 14 öltéssel a homlokában folytatta az önkéntes munkát. 

 

A sajtóeseményen beszélt a baleset körülményeiről, hogy egy éles tárgyba verte a fejét, de számára az első a nashville-i házépítés.

A Carter Work Project által összegyűjtött pénz lehetővé teszi, hogy 2021-ig további 12 új családi házat és 26 sorházat építsenek.

Jimmy és Rosalynn Carter 35 éve dolgozik önkéntesként a Habitat for Humanity nonprofit szervezetnek.

Carter egy tegnap megjelent cikkben egyébként arra szólította fel a Trump-kormányt, hogy

hagyják abba az időhúzást, és működjenek együtt a vádemelési eljárásban (impeachment).

Emellett azt tanácsolta még az elnöknek, hogy

az igazat mondja, (...) és posztoljon kevesebbet a Twitteren.

via CNN, The Washington Times

Rovatok