Index Vakbarát Hírportál

Brückner Gergő

MVM-botrány: büntetlenül csapolhatták az állami céget MVM-botrány: büntetlenül csapolhatták az állami céget

Egy év telt el az MVM kínos svájci-panamai-szlovák informatikai botránya óta, de a balhét azóta sem tudta a cég feldolgozni.

június 12. 08:01

Az okostelefonunk alapján indul az utasbiztosítás, a baj csak az, hogy nem mindig áll le Az okostelefonunk alapján indul az utasbiztosítás, a baj csak az, hogy nem mindig áll le

Döcög a Revolut hipermodern biztosítása.

június 11. 21:48

Kaphat-e Nobel-békedíjat a moldáv maffia? Kaphat-e Nobel-békedíjat a moldáv maffia?

Soha ilyen jó esély nem volt Moldova és Transznisztria egyesülésére, de ez a béke egy gengsztersztori.

június 2. 23:27

Ryan és Daniel Smith testvérek és üzlettársak. Cégük a Modern Tie (vagyis modern nyakkendő) most egy olyan mágneses nyakkendőrögzítést talált fel, amely egyszerűen, és természetesen cserélhetően rögzíti a legkülönfélébb nyakkendőket, egyetlen mozdulattal.

Ha valaki esetleg utál, vagy nem tud nyakkendőt kötni, akkor innentől már nem csak a két klasszikus módszere akad. Vagyis az, hogy egyáltalán nem visel nyakkendőt, vagy amit a férfidivat szentségtöréseként például én szoktam, azaz bekötve tárolja azokat, hanem most már választhatja a mágneses megoldást is.

 

Ugye, hogy nem bonyolult?

Ma már alig van a világnak olyan országa, ahol hírértéke van annak, ha egy nőt választanak polgármesternek. Szomália azonban ilyen. A Magyarországnál hétszer nagyobb, de ugyanúgy körülbelül 10 milliós államban ugyanis valójában nincs is államiság, semmilyen erő nem képes az egész országra kiterjeszteni a hatalmát, de az egész lakosság egy nagyon tradicionális szunnita irányzat követője, ahol nem jellemzőek a női vezetők.

Ám most, mint azt az Africa News hírportál közölte, Beledweyne városa megválasztotta Safiya Hassan Sheikh Ali Jimalet polgármesternek, aki hivatalosan is az első polgármestere az országnak.

 

Más afrikai országokban korántsem ilyen rossz a helyzet, mint a cikk megjegyzi, több környező országban, így Szenegálban, Ruandában, Gambiában és Sierra Leonéban a fővárost is női első ember vezeti.

Van az a híres sztori, hogy 1994-ben, amikor május 8-án nagyot veszített a Fidesz, éppen Kanada–Finnország A csoportos hokidöntő volt, amit Orbán Viktor egyedül nézett egy sötét szobában. Kanada nyert.

Negyedszázaddal később ismét Kanada és Finnország játszotta az A csoportos hokivébé döntőjét, de most a Fidesz is és Finnország is nyert.

Tanulság, azt hiszem, nincs.

Rovatok