Index Vakbarát Hírportál

Cseke Balázs

Meglőttek egy bevándorlót a szlovén–horvát határnál

A horvát rendőrök intézkedése közben sebesült meg a férfi. Megműtötték, de továbbra is életveszélyes állapotban van.

november 17. 22:05

Lezárják éjjel az Erzsébet hidat

Az épülő távhővezeték nyomáspróbáját tartják. Az éjszakai buszok a Szabadság hídon mennek át.

november 17. 21:00

Íjjal lőttek meg két kutyát Maglódon Íjjal lőttek meg két kutyát Maglódon

Mindketten túlélték, de az egyiknek olyan súlyosan megsérült a mája, hogy műteni kellett. Állatkínzás miatt nyomoz a rendőrség.

november 17. 19:58

A hétvégén tartották a Mostra Felina nemzetközi macskaszépségversenyt Rómában, ahol a legkülönfélébb cicákat versenyeztették meg egymással.

A képek alapján úgy tűnik, tömegeket vonzott az esemény, ami szemmel láthatóan inkább a gazdiknak lehetetett izgalmas, legalább is nem úgy tűnik, mintha a cicák is élveznék a dolgot.

Számomra az se egészen világos, hogy mi alapján döntött a zsűri, de itt van három nem mindennapi kinézetű macska.  A feladat egyszerű: döntse el Ön, melyik a legszebb!

Döntse el Ön, melyik a legszebb cica!

  • 2317
    a bengáli kandúr
  • 879
    a burmai templommacska
  • 426
    a kanadai szőrtelen macska, vagy más néven szfinx

Stílusosan utazik Kínába a washingtoni állatkert lakója, Bei Bei. A négy éves panda egy Boeing 777F típusú Panda Expressnek átnevezett magánrepülővel indul haza kedden, amin kedvenc ételeit fogják felszolgálni neki.

A szállítást végző FedEx közel 30 kiló bambusszal, nasival és vízzel készül a hosszú útra, gondozóin kívül nem lesz más utas a repülőgépen.

A washingtoni állatkert pedig azt kéri Twitter oldalán a követőitől, hogy küldjenek zeneszámokat a lejátszási listára, amit a 16 órás úton hallgathat a panda és a gondozói.

 

"Bei Bei családtag nálunk - mondta a CNN-nek Steve Monfort, a washingtoni állatkert igazgatója. - Mi vigyáztunk rá születése óta, és rengeteget tanulhattunk tőle az elmúlt négy évben, a több millió látogatónkkal együtt, akikkel együtt csodáltuk, ahogy felnő." 

A panda kedden indul útnak, de már múlt hétfőn óta különböző programokkal búcsúztatja az állatkert, egy aranyos videót is megosztottak a legszebb pillanatairól.

 

Bei Beinek azért kell hazamennie, mert a két ország között kötött egyeszség értelmében  a pandák csak átmenetileg, négy éves korukig élnek az amerikai állatkertben. 

November 17-én van a koraszülöttek világnapja. Ilyenkor minden évben lila fénnyel világítják ki a Lánchidat és néhány más középületet, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára. 

Melletted a helyem Egyesület közlemény szerint Magyarországon évente 8 ezer gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek azok a csecsemők is, akik 2500 grammnál kisebb súllyal jönnek világra. Bár a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről, írják. 

A Lánchíd mellett lila fényben úszik este Miskolcon az Avasi kilátó is, erről az MTI tett közzé képeket.

Rovatok