Index Vakbarát Hírportál

Csurgó Dénes

Szüksége volt a kormánynak a veszélyhelyzetre? Szüksége volt a kormánynak a veszélyhelyzetre?

A Hol a Pénz? podcast legújabb adásában számba vesszük, mire használta fel a kormány a saját magának adott hatalmat a járvány alatt és hogy lehet-e számítani arra, hogy visszatér a veszélyhelyzet.

június 29. 11:30

Klímaadó szoktatna le minket az autózásról? Klímaadó szoktatna le minket az autózásról?

Zavargások is törtek már ki az üzemanyagok karbonadója miatt, de valamit kezdeni kell az autók környezetszennyezésével. Van néhány tanulsága a külföldi példáknak.

június 25. 21:51

A túlóratörvény folytatását csempészte salátatörvénybe a kormány A túlóratörvény folytatását csempészte salátatörvénybe a kormány

Az ellenzék rabszolgatörvény 2.0-nak nevezi. A veszélyhelyzet idejére találta ki, de a normális mindennapok részévé tenne egy fontos munkajogi módosítást a kormány, ami a szakszervezeteknél kiverte a biztosítékot.

május 30. 12:20

Rendszeresen előfordul, hogy a kávézás gyorséttermeinek számító helyeken rosszul írják fel az ember nevét a papírpoharára, vagy egyenesen valami tök mást hall a pultban álló, a műszak végét váró dolgozó, és Dénesekből Dánielek, Tamásokból Balázsok lesznek. De azért olyan ritkán fordul elő, mint amit egy amerikai nőnek kellett átélnie, akinek a neve helyett egy terrorszervezet nevét írták a poharára. 

Az eset Minneapolisban történt, ahol egy Aishah nevű 19 éves nő ugrott be egy Starbuckba egy kávéért. Amikor megkapta a poharát, akkor viszont a neve helyett az ISIS feliratot látta rajta, amitől teljesen összeomlott. Aishah ugyanis muszlim, hidzsábot is hord, így vallása a Starbucks dolgozójának is egyértelmű lehetett. 

 

„Amint megláttam, elöntöttek az érzelmek” – nyilatkozta a CNN-nek Aishah, aki azt mondta, megalázva érezte magát a helyzetben. Azt mondta, az ISIS szó – csakúgy mint a Szíria és Irak jó részét elfoglaló Iszlám Állam radikális terrorszervezet – a muszlimok rossz hírét kelti az egész világon. „Nem hiszem el, hogy a mai korban valami ilyesmi elfogadható” – mondta arról, ami vele történt a Starbucksban. 

Az üzlet üzemeltetője azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták a helyzetet, és arra jutottak, hogy a kávézó dolgozója egyszerűen rosszul hallotta a vásárló nevét, akin ráadásul szájmaszk is volt, így még nehezebb volt érteni, amit mond. Mindenesetre bocsánatot kértek az eset miatt. 

Aishah szerint ez elképzelhetetlen, mert ha nem is betűzte le, hogy hogyan írja a nevét, többször lassan elismételte. Ráadásul azt mondja, a pultos már ezelőtt ráírt valamit a poharára, amit aztán igyekezett elrejteni előle. Egy muszlimok jogait képviselő szervezet is úgy látja, az eset nem lehet véletlen, és ahogy elképzelhetetlen lenne, hogy egy fehér vásárló poharára ráírják a KKK, vagyis Ku-Klux-Klan nevét, úgy ennek sem lenne szabad megtörténnie. Azt követeli, hogy rúgják ki az Aishah nevét az Iszlám Állammal összekeverő dogozót és az üzletvezetőt, a többi dolgozónak pedig tartsanak érzékenyítő tréningeket. 

Lazítottak a kijárási korlátozásokon Angliában, így az angolok három hónap után először térhettek vissza a pubokba, éttermekbe, mozikba és vidámparkokba szombaton. Ha a kormány azt gondolta, hogy a bulizni vágyó angolok majd szépen betartják az előírt távolságot, hát nagyon tévedtek, több nagyvárosban ugyanis óriási utcabál lett az újranyitásból. 

A BBC riportere egy Newcastle-i kocsmából jelentkezett be, ahol egy hosszú rúdra szerelt mikrofonnal interjúzta a vendégeket. A kocsmázók nagyon örültek, hogy végre csapolt sört ihatnak az üveges és a dobozos helyett, és azt mondták, hogy jó érzés kimozdulni otthonról, kicsit visszatérni a normalitásba. Még ha az a normalitás kicsit el is tér a járvány előttitől: a kérdéses kocsmában csak foglalással lehet beülni, legfeljebb három órára lehet foglalni egy asztalt, de csak azután, hogy a bejáratnál mindenki leírta az adatait, hogy vissza lehessen kerülni, hogy itt járt. 

Newcatle-ben a beszámoló szerint nyugisan ment az első kocsmázás és mindenki betartotta a szabályokat, máshol ez nem sikerült olyan jól. A Guardian cikke szerint a rendőrök több angol nagyvárosban, például Londonban és Southhamptonban is arra panaszkodtak, hogy

a kocsmákba visszaszabaduló, majd gyorsan lerészegedő tömegek egyáltalán nem tartották be a járványhelyzet miatt hozott előírásokat. 

A londoni Sohoban óriási tömegek buliztak az utcán, Southhamptonban pedig egy rendőr beszámolója szerint pedig ott volt, akik boldogra itták magukat és meztelenül rohangáltak az utcán, mások morcosra részegedtek és összeverekedtek. Egy helyi rendőr szerint teljesen egyértelmű, hogy a részeg emberek nem tartják majd a megkövetelt távolságot, ezzel talán finoman kritizálva a kocsmák kinyitásáról szóló kormányzati döntést. 

A skót, wales-i és észak-ír hatóságok sem értettek egyet annyira az újranyitással, úgyhogy ott még nem engedték vissza a népet a pubokba. 

Néha egy-egy jó pillanatban készített fénykép olyan drámaian tudja elkapni a valóságot, hogy az eredmény inkább valami reneszánsz kori vagy romantikus festményre vagy valami hollywoodi szuperprodukció CGI-jelenetére, de nem egy fényképre.

Valami ilyesmi a helyzet kollégám, Kaszás Tamás alábbi képével, amiről én első látásra valami német romantikus festményre asszociáltam, velem ügyelő kollégám pedig azt mondta, hogy szerinte ez a Függetlenség napjának egyik jelenete. 

Pedig a képen nem Isten haragja súlyt le éppen valami 18. századi vándorra és nem is az ufók jönnek megenni Bill Pullmant, hanem vihar van Kazincbarcikán. 

Rovatok