Index Vakbarát Hírportál

Csurgó Dénes

Van, aki fél, pedig a vendégmunkások a város jövőjét építik Van, aki fél, pedig a vendégmunkások a város jövőjét építik

Elterjedt a pletyka, hogy 3000 török munkás építi majd a Mol új gyárát Tiszaújvárosban. Helyszíni riport a városból, ahol a vezetésnek egyszerre kell menedzselnie a beruházás hatásait és a lakók félelmeit.

augusztus 21. 16:13

Végigbeszéltük, hol aggódhat a Fidesz októberben Végigbeszéltük, hol aggódhat a Fidesz októberben

Napokkal a kampány hivatalos indulása előtt a Kibeszélő adásában átbeszéljük, mennyire jöhet be az összefogás az ellenzéknek, mire építheti kampányát a Fidesz és hol lehet fordulatokra számítani októberben.

augusztus 17. 21:10

Miért akarnak a Föld milliárdosai az űrbe menni? Miért akarnak a Föld milliárdosai az űrbe menni?

Jeff Bezos és Elon Musk űrkolóniákról ábrándozik, startupok pedig már aszteroidákat akarnak bányászni. De mennyire reális, hogy a földi gazdaság az űrben is terjeszkedjen?

augusztus 13. 13:56

Az Egyesült Államok 45. elnökének nem kell a szomszédba mennie egy kis oltogatásért, gyakorlatilag az egész imázsa arra épül, hogy mindenkinek beszól twitteren vagy élő szóban valami kicsinyes hülyeséget, a politikai ellenfeleitől nemzetközi vezetőkön át színészekig vagy egész tévétársaságokig. Most viszont már ott tart, hogy a saját leghűségesebb rajongóinak szólogat be a kampányrendezvényein.

a New Hampshire államban tartott gyűlésen például egy nyilvánvalóan rá szavazó férfit dagadékozott le, igaz véletlenül. 

Az elnök hallotta, hogy a gyűlésen a karzatról valakik ellene tüntetnek, mikor megfordult, hogy mennézze a tüntetőket, viszont egy saját rajongóját látta meg integetni. Nem látta, hogy mi van a pólójára írva (Trump 2020), azt hitte, hogy a férfi egy ellentüntető, ezért beszólt neki, hogy milyen dagadt. 

Ennek a fazonnak komoly súlyproblémái vannak, komolyabbak, mint nekem. Menj haza és kezd el gyúrni!

 - mondta az elnök, majd még hozzátett némi iskolaudvari humort azzal kapcsolatban, hogy az illető még biztos az anyjával él. Az elnöknek viszont nem lehet nagyon jó a szeme, mert nemcsak a férfi, bizonyos Frank Dawsonpólóját nem látta, de azt sem, hogy nem is kövér, amerikai mértékkel legalábbis biztos, hogy nem az, Trumpnál pedig tuti vékonyabb. Dawson ráadásul éppen, hogy ki igyekeztett kísérni a Trump ellen tüntetőket. 

 

Trump kampánycsapata viszont érezte, hogy ez így nem igazán tartható, ők ugyanis látták, kinek szólt be az elnök, úgyhogy valahogy megszerezték a pasi elérhetőségét, Trump pedig hagyott neki egy üzenetet, amelyben bocsánatot kért, mert igazából valaki mást akart hájasnak nevezni. 

A Fox News később elérte Dawsont, aki viszont, nem túl meglepó módon egyáltalán nem sértődött meg az elnökre, azt mondta, minden rendben van és Trump még mindig a legjobb dolog, ami az Egyesült Államokkal történt. (Sky News)

A zsiráfbabákban az a csodálatos, hogy egyszerre tűnnek rettenetesen szerencsétlennek és borzasztó talpraesettnek, hiszen magukhoz képest óriási lábakkal kell megpróbálniuk fölállni rögtön azután, hogy világra pottyantak, és nagyon úgy néz ki, hogy ez nem fog menni, de megy. Legalábbis ez a benyomásom azután, hogy megnéztem a Veszprémi Állatkert videóját a legújabb Rothschild-zsiráfborjújukról. 

 

A nőstény zsiráfbébi csütörtökön született, az örömhírt az állatkert viszont csak pénteken osztotta meg a világgal. A borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. Nem volt könnyű világra jönnie, anyját, Ganzit az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették  a szülésben. A kiszsiráf viszont már nemcsak, hogy áll, de mászkál, nemsokára pedig az állatkert szavanna-kifutójában szaladgálhat majd a szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Már egy ideje dübörög a Csernobil-láz, hála az HBO sorozatának. Viszont ahogy az Indexen nemrég megjelent kvízből kiderült, nem kell ahhoz atomkatasztrófa vagy évtizedes karantén, hogy valami vacakul nézzen ki, így például pár magyar kórház is úgy néz ki, hogy az akár Pripjatyban is lehetne. 

Kicsit hasonló elképzelésre épült egy két évvel ezelőtti művészeti projekt, amit most szembe terelt velem a közösségi média, amely azt a kérdést teszi föl: Mi a különbség Csepel egyes részei és valami posztapokaliptikus scifi helyszíne között? A válasz pedig valami olyasmi, hogy alapvetően csak az atmoszféra. Ha például egy csepeli biciklizés alatt fölvett videóra alávágjuk Andrej Tarkovszkij gyönyörű, Sztalker című filmjének hangsávját, gyakorlatilag olyan, mintha a Zónában lennénk, ahogy ez Somló Dávid 2017-es, Horizont című videójában látható. 

 

Aki nem látta volna, az 1979-es filmben egy író, egy tudós és vezetőjük, a sztalker akar bejutni a katonaság által szigorúan őrzött Zónába, ahol valamilyen ki nem fejtett esemény miatt a valóság szabályai felborultak, és ahol állítólag van egy szoba, ami teljesíti az emberek vágyait. A Zóna nagyjából úgy néz ki, mint a csernobili lezárt zóna (bár a film hét évvel megelőzte a szerencsétlenséget), egy katasztrófa után magára hagyott iparvidék. Vagy, ahogy Somló művéből kiderül, mint Csepel. Csak ott nem biztos, hogy van minden vágyat valóra váltó szoba. 

Rovatok