Index Vakbarát Hírportál

Csurgó Dénes

Akár 300 milliárd forint is lehet Mészáros Lőrinc vagyona Akár 300 milliárd forint is lehet Mészáros Lőrinc vagyona

legalábbis a G7.hu számítása szerint. Ez pedig csak az a része a vagyonának, amit nemrég egy nemzetközi könyvvizsgáló cég felmért.

november 17. 17:19

Bíróság elé került a hős ausztrál hajléktalan Bíróság elé került a hős ausztrál hajléktalan

A késelő terroristára bevásárlókocsival támadó férfinak egy korábbi betörés miatt kell felelnie, és megköszönte, hogy kap még egy esélyt az élettől.

november 17. 15:17

Ötvenezer francia tüntet, hogy ne emeljék az üzemanyag adóját Ötvenezer francia tüntet, hogy ne emeljék az üzemanyag adóját

Egy tüntető meghalt, amikor elgázolta egy autós egy útblokádnál, többen megsérültek.

november 17. 12:52

Most hétvégén tartják a Budapest Sportarénában a Baba-Mama expót, amire érthető módon leginkább mamákat várnak, akik adott eseteben hozzák a babáikat is, jelentős részük babakocsiban.

A látogatók viszont csodálkozva tapasztalhatják, hogy a helyszínre érve szimpatikus fiatalemberek ragadják meg a babakocsikat és viszik le azokat a lépcsőn a kiállítókhoz a küzdőtérre. Ez egy olvasónk például annyira meglepte, hogy azt gondolta, nem működnek a liftek az Arénában. 

Az expó szervezői szerint a helyzet nem ennyire drámai: mint mondták, az Arénában három lift is van, amik működnek, viszont azok leginkább azért vannak ott, hogy kerekesszékkel le lehessen jutni a koncertekre. Arra viszont, hogy minden második látogató lifttel akarjon lejutni a küzdőtérre, ahogy ez előfordul, mikor babakocsis légiók szállják meg a helyszínt, nem annyira alkalmas a három felvonó, pontosabban óriási sorok lennének, ha mindenki liftezne.

Ezért a szervezők állításuk szerint évek óta úgy segítik elő a babakocsis anyukák és a kiállítók találkozását, hogy alkalmaznak segítőket, akik azért vannak ott, hogy le és fel hordják a babakocsikat. 

Sok baja van az Európai Unió különböző egységeinek az Amazonnal, a világ most már talán legnagyobb online kiskereskedelmi cégével, például hogy nem nagyon fizet áfát az európai tevékenységei után. Európai Parlamenti képviselők egy csoportja viszont most azért háborog a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos cége ellen, mert az Amazon oldalán CCCP-pólókat, sarló-kalapácsos pulcsikat és hasonló, szovjet tematikájú cuccokat lehet kapni.

Az ügyben egy litván néppárti képviselő, Antanas Guoga írt nyílt levelet Bezosnak, amelyhez még 26 képviselő csatlakozott, leginkább a keleti blokk országaiból, bár vannak az aláírók között spanyol és brit képviselők is. Magyar részről a fideszes Kósa Ádám állt ki az önkényuralmi mörcs ellen.

Guoga a levelében arról ír, hogy a szovjet rendszer úgy 60 millió áldozatot követelt, az pedig nem szép, hogy az Amazon több millió érintett európait megsértve pénzt keres ennek a rendszernek az emlékén. 

Más cégeknél amúgy már sikerült elérni, hogy leálljanak a szovjet cuccok árulásával, a legnagyobb amerikai áruházláncnak számító Walmart és a német Adidas például már véglegesen levette az ilyen termékeket a polcairól. 

Szeretné 57 év történelmét végig izgulni kicsit több, mint másfél perc alatt? Akkor nézze meg a Visual Capitalist videóját, ami azt mutatja, hogyan alakult a világ 10 legnagyobb gazdaságában a GDP 1960 és 2017 között!

 

A videó, ami gyakorlatilag egy mozgó grafikon, azt mutatja, hogy minden egyes évben melyik volt a 10 legnagyobb gazdaság, és ezeknek hány milliárd dollárt tett ki a bruttó hazai terméke (GDP-je). Nem túl meglepő módon a legnagyobb gazdaság végig az Egyesült Államok, a másik kilenc helyen viszont elég sok a változás 1960 és 2017 között. 

Japán elég hamar a világ második legnagyobb gazdasága lesz, 1968-ra a negyedik helyről feljön az Egyesült Államok alá, és meg is tartja ezt a helyét egészen 2010-ig, amikor Kína letaszítja onnan. 

Kína története ebben az 1 perc 44 másodpercben talán a legizgalmasabb mind közül. Kína a 60-as évek elején még a világ ötödik legnagyobb gazdasága volt, a 70-es évekig az ötödik és a hatodik hely között táncolt, 1978-ra viszont teljesen kiesett a top 10-ből. A 80-as években egy időre visszatért, hogy az évtized végére újra leessen a listáról, majd a 90-es évek elején elkezdje a teljesen töretlen menetelését majdnem teljesen a csúcsra. 

Rovatok