Index Vakbarát Hírportál

Előd Fruzsina

Gulyás: A hulladékos rendszer ma jobb, mint korábban Gulyás: A hulladékos rendszer ma jobb, mint korábban

De azért látják, hogy kellene plusz állami forrás, hamarosan erről is tárgyal a kormány.

október 17. 14:27

Novemberben jönnek a kirúgások, a megmaradók bére emelkedik

Gulyás Gergely szerint 9 ezernél kevesebb közszolgát bocsátanak el, a 60 fölöttieknek a szocho teljes elengedését tervezik.

október 17. 14:04

Felújításra is jó lesz a csok Felújításra is jó lesz a csok

Pár hét, és kiderül, hogyan bővítik ki a csokot az ltp-s pénzből. A jogosultak köre is bővülhet.

október 17. 13:51

Az itt látható képet egy olvasónk lőtte az egyik, Fehérvári út mellett található panelház ajtaján.

2018. októberében, több mint 5 évvel a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés budapesti bevezetése után tehát így állunk: ha hivatalosan nem is szűnt meg a szelektív gyűjtés, 

de a gyakorlatban képtelen ellátni ezt a feladatot az FKF 

(a munkaerőhiány miatt), ezért a társasházak fenntartói jobb híján azt tanácsolják a lakóknak, keverjék össze a műanyagot a vegyes hulladékkal. Mert akkor legalább nem tornyosul hetekig hegyekben a ház előtt. A probléma egyébként nem egyedülálló, az NHKV tevékenysége nyomán még a korábbi állapotnál is alulfinanszírozottabb közszolgáltatók sok településen az autóik rozogasága miatt nem tudják elvinni például a zöldhulladékot.

Magyarországon a hulladék-újrahasznosítási arány egyedülálló módon nemhogy javult volna, de még romlott is 2010 után, a helyzeten a teljes ágazat központosítása sem segít. 2020-ra egy uniós vállalás értelmében el kellene érnünk az 50 százalékot, de ez nehéz lesz, ha a lakosság már gyűjteni sem tud szelektíven. 

Magyarként teljesen természetesnek vesszük, hogy fizetni kell az energiahordozókért, de a világ néhány országában ez még mindig nem alap. Ilyen a közép-ázsiai Türkmenisztán is, de már nem sokáig: a türkmén kormány úgy döntött, hogy a januártól az eddigi gyakorlattal ellentétben a lakosságnak fizetnie kell az elfogyasztott áramért, vízért, földgázért, és megszűnik az ingyen só is. 

A közép-ázsiai országban a lakosságnak 1992 óta nem kell fizetnie az áramért, a vízért és a földgázért. Türkmenisztán GDP-je tavaly 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 6,2 százalék után. Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) idénre 6,5 százalékos, jövőre 6,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az infláció idén 8 százalék körüli lehet a tavalyi 6,5 százalék után.

Türkmenisztán a világ negyedik legnagyobb földgáztartalékkal rendelkező országa Irán, Oroszország és Katar után, és jelentős a kőolajbányászata is.

(via Napi.hu)

2000 dollárt fizet Jeff Bezos cége a színésznőnek, akinek kétéves labradorját, Hectort elütötte egy futárjuk kézbesítés közben.  Az állat túlélte ugyan a gázolást, de csak hajszál híján, és drága műtétekre volt szükség a megmentéséhez. 

Az állatorvosi számla összesen 2000 dollárra rúgott. A techcég először visszautasította a költségek kifizetését, de végül miután a család jogi lépéseket helyezett kilátásba, gyorsan belement, hogy állja a cechet. 

(The Guardian)

Rovatok