Index Vakbarát Hírportál

Előd Fruzsina

újságíró Gazdaság

Nagy ára van annak, hogy Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere Nagy ára van annak, hogy Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere

Az Amazon a világ egyik legagresszívebben terjeszkedő cége, ami eközben óriási profitot is termel. Csak közben kizsákmányolja a munkavállalóit, és mindenáron igyekszik kikerülni a közteherviselést. A kormány tárgyalt a cég vezetésével, így hamarosan talán első kézből is megtapasztalhatjuk mindezt.

augusztus 8. 11:13

Megkóstoltuk, mit ajánl a McDonald's a vegáknak Megkóstoltuk, mit ajánl a McDonald's a vegáknak

Megkérdeztük a gyorsétteremláncot, bővülhet-e mostanában a kínálat húsmentes szendvicsekkel. Meglepődtünk a válaszon, és kipróbáltunk egy lehetőséget, amire eddig nem is gondoltunk. Mint kiderült, nem véletlenül.

augusztus 4. 12:11

Távozhat a MÁV éléről Dávid Ilona Távozhat a MÁV éléről Dávid Ilona

Úgy tudjuk, ősztől már más vezeti a vasúttársaságot.

július 27. 12:34

Mi is a KSH dinnyés infografikájából tudtuk meg, hogy Békésben, ahol tavaly az országos dinnyetermés majdnem felét állították elő. 

Magyarország egyébként dinnyenagyhatalom, Európa negyedik legnagyobb dinnyetermő-területű országa vagyunk. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni, így most görögdinnyét mintegy 4800 hektáron termesztenek hazánkban. A szakértők szerint idén nagyjából 5 százalékkal kisebb dinnyetermés várható, mint 2017-ben. 

Kanada Új-Fundland és Labrador tartományában az utóbbi időben elszaporodtak a marihuána-túladagolásos esetek kutyáknál. Egy helyi állatorvos úgy nyilatkozott, átlagosan heti egy páciense van, akit azért hoznak be, mert valamilyen kannabisztartalmú terméket fogyasztott, miután gyanútlan gazdája elöl hagyta.

Nem egyedülálló a jelenség, az elmúlt 6 évben, mióta az USA államai sorra legalizálják a marihuánát, 448%-al emelkedett az állatorvosokhoz befutó olyan hívások száma, amelyekben kétségbeesett kutyatulajdonosok érdeklődnek, mit kell tenni, ha a háziállat véletlenül betépett. Kanada októberben tervezi a legalizációt, ezután ott is hasonló hatásokra lehet számítani. 

A kutyák kifejezetten érzékenyek a marihuána hatóanyagára, a THC-re, így ha például beleesznek a füves sütibe, az könnyen kiüti őket. A túladagolás tipikus jele lehet az alacsony pulzusszám, vizelettartási probléma, támolygás, túlzó reakciók különféle ingerekre. 

Kisebb mennyiségben azonban a marihuánás szerek állatoknál is működhetnek orvosságként, az állatgyógyászati piacon népszerű termékek az olyan kannabidiol-tartalmú készítmények, mint sütőtök ízesítésű kannabidiolos kekesz idősebb kutyák számára. 

(Quartz)

Több mint száz kecske lepte el pénteken az Idaho-állambeli Boise-t péntek reggel, az elszabadult állatok lerágcsálták-letaposták a városiak kiskertjeit. 

A kecskék egy We Rent Goats (azaz: Kecskéket Adunk Bérbe) nevű céghez tartoztak, aminek profilja, hogy elgazosodott területek lelegeléséhez lehet tőle kecskenyájat bérelni.

Éppen egy ilyen projekt zajlott péntek reggel is, amikor az állatok elszabadultak, és Boise nyugati szuburbiája felé vették az irányt. Az egész felfordulás nem tartott sokáig, beszámolók szerint 8:30-ra már be is terelték a kecskéket egy teherautóba, de ennyi is elég volt a vasgyomrukról elhíresült állatoknak, hogy megdolgozzák a környék növényállományát.

Egy boise-i lakos úgy kommentálta az esetet a sajtónak: még az unokáiknak is mesélni fognak "a 2018-as nagy kecskeinvázióról". 

 

(Reuters)

Rovatok