Index Vakbarát Hírportál

Előd Fruzsina

Budapest véget vethet az Airbnb-biznisz aranykorának Budapest véget vethet az Airbnb-biznisz aranykorának

Lehetőséget ad a kormány az önkormányzatoknak, hogy a maguk szája íze szerint szabályozzák a rövid távú lakáskiadást. A főváros biztosan kapni fog az alkalmon, jöhet a berlini, párizsi, amszterdami mintára korlátozott apartmanozás.

július 10. 17:07

Teljesen jóhiszemű kisadózókat is szétszívathat a kata szigorítása Teljesen jóhiszemű kisadózókat is szétszívathat a kata szigorítása

Az egy ügyféltől jövő, 3 millió forint feletti tételre kivetni tervezett büntetőadó nem igazán kezeli azt a problémát, amire kitalálták, ellenben sok jogkövető vállalkozót szürkezónába kényszeríthet.

július 9. 13:31

Minden megváltozhat, amit az utazásról gondoltunk Minden megváltozhat, amit az utazásról gondoltunk

A következő időszakban legalábbis biztosan. A gazdasági növekedésnek rosszat, de a természetnek és az embereknek sok szempontból jót tett a járvány miatti kényszerpihenő a turizmusban. Hogyan lehet majd, és hogyan kéne utazni a posztkorona világban?

június 19. 12:40

Az 50 éves Chen Haigang a hazájában népszerű tajcsizés helyett egy maga által kifejlesztett, bizarr testedzési formához ragaszkodik immár három évtizede: minden napjának egy részét majomként tölti. A majomkodás Haigangnál abból áll, hogy főemlős rokonainkra jellemző mozgásokat végez, így például fára mászik, ágról ágra himbálózik és négykézláb, majomszerűen közlekedik a földön. 

 

A férfi - aki 30 évvel ezelőtt egy állatkerti látogatás során eszmélt rá, hogy milyen remek edzés lenne a majommozgás - kitűnő egészségnek örvend, és azt állítja, ezt a majmulásnak köszönheti. 

Szombaton kinyitott a floridai Walt Disney World Magic Kingdom és Animal Kingdom részlege is, pedig az államban nemhogy nem csitul, hanem egyre durvább a koronavírus-járvány. Floridában a nyitás napján több mint 10 ezer új fertőzést regisztráltak. 

A Disney szerint felelősen járnak el, mert csak limitált számú látogatót engednek be egyszerre a parkba, 2 éves kor felett mindenkinek maszkot kell viselnie, a fertőzésveszély mérséklésére plexiket szereltek fel több helyen, és a beengedéskor lázmérésen is át kell esni.

Mindazonáltal nincs mindenki meggyőződve róla, hogy jó ötlet az újranyitás éppen most, a közösségi médiában éles kritikák övezik a Disney döntését, és maguk a park előadóművész alkalmazottai is aggódnak a saját épségük miatt; szakszervezetük azért tett panaszt, mert a cég megtagadta azt a kérésüket, hogy rendszeresen teszteljék őket koronavírusra, hiszen ők munka közben nem tudják hatékonyan gyakorolni a távolságtartást. A cég hivatalosan arra hivatkozva nem akarja őket tesztelni, hogy a negatív tesztek hamis biztonságérzetet eredményeznének. 

Gazdasági oldalról nézve viszont jól látható, milyen érdekek vezettek az újranyitáshoz, a Walt Disney 1,4 milliárd dollár profittól esett el a koronavírus miatt az idei első negyedévben.

(BBC, NPR)

Amikor kikerültem az egyetemről, nem igazán tudtam, mit kezdjek magammal – csak abban voltam biztos, hogy dolgozni márpedig mindenképp szar, ezért nagyjából mindegy is, miért kapom a havi fizetésemet, kiteljesedni csak a melón kívül lehet.

Aztán eltelt pár év jobb-rosszabb munkahelyek közt csapódva, végül egy különösen viszontagságos vendéglátós periódus után úgy voltam vele: mit veszíthetek, rápróbálok az újságírásra, amiről évek óta hallgatom random emberektől, hogy biztos jól menne nekem. Pár hónappal később a főszerkesztőhelyettesek jófejségének és nyitottságának köszönhetően már az Indexben ültem gyakornokként, és szorgosan gyártottam a cikkeket.

Máig emlékszem arra az érzésre, amikor kiment az első igazán saját vezető anyagom, és a mellettem ülő kolléga elkerekedett szemmel megkérdezte tőlem, látom-e mennyien olvassák éppen? Nem láttam, úgyhogy megmondta, meg azt is, hogy ez nagyon soknak számít. Pedig nem is bulvárhír volt, hanem egy beszámoló a berlini lakáspolitikáról. Ettől a ponttól kezdődően már biztosan tudtam, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen munkáért kapom meg a havi fizetésem: hogy lehet olyasmit csinálni, ami nekem és másoknak is érdekes, ami valóban számít. Ráadásul mindezt egy olyan munkahelyen, ahol egy rakás szórakoztató emberrel vagyok körülvéve, és ahol nagyon hamar barátokat is szereztem.

Mostanában volt az ötödik évfordulója annak, hogy itt dolgozom, de ez még semmi ahhoz képest, hogy legalább 15 éve olvasom napi szinten az Indexet, már az első saját laptopomon böngésző-kezdőlapnak volt beállítva. Az elmúlt 15 évben nem változott, hogy olvasóként és most már munkatársként is fel tud bosszantani az Index, ezzel együtt úgy gondolom, hogy a hazai nyilvánosság megkerülhetetlen szereplői vagyunk, és ha bedarálnak minket, azzal Magyarország még eggyel fullasztóbb hellyé változik. Ahogy a most özönlő olvasói levelekből értesülök, ezzel nagyon sokan vannak hasonlóan. Akárhogy is alakul a jelenlegi helyzet, egy biztos: ami ebből a történetből igazán a miénk (a kritikus gondolkodás, a kíváncsiság, az igazságkeresésre való hajlam), azt nem lehet elvenni sem tőlünk, sem az olvasóinktól.

Rovatok