Index Vakbarát Hírportál

Fehér János

Borsódzott a hátam, amikor mentünk fel a Kékesre Borsódzott a hátam, amikor mentünk fel a Kékesre

A Tour de Hongrie-ra több kis faluban is százak voltak kíváncsiak. A főszervező érezhető előrelépésről beszélt.

június 17. 12:28

Bombagólokkal indult az U21-es Eb Bombagólokkal indult az U21-es Eb

Az olasz-spanyol derbin a realos Ceballos hatalmas góllal nyitott, de 3-1-re a hazaiaké lett a meccs.

június 16. 23:25

Három gólt kapott, mégis ünneplik a női futball-vb csodakapusát Három gólt kapott, mégis ünneplik a női futball-vb csodakapusát

A chilei Endlert a meccs emberévé választották az USA ellen. Bravúrok sorát mutatta be.

június 16. 21:33

Az olasz futball őse, a calcio sokkal inkább hasonlított gladiátorképzőre vagy utcai harcos fesztiválra, rögbire, mint a ma ismert labdarúgásra. A 16. században kialakult játékban is volt már labda, de szabályok nem nagyon. 

A calcio Firenzéből ered, ahol négy városnegyed 27-27 fős csapatai mérkőztek meg egymással egy 80x40 méteres homokos területen. A játék célja már akkor is a gólszerzés volt, az ellenfél alapvonalán lévő hálóba kellett behajítani vagy rúgni a labdát.

Egy calciomeccs rendszerint tömegbunyóval kezdődött, amiben nagyjából minden technika megengedett volt, lerúgás, birkózás, pofozkodás, becsúszás. A gólszerzésre akkor volt a legnagyobb esély, ha már tisztább volt a terep, tehát sikerült harcképtelenné tenni az ellenfél néhány játékosát. Aki nem mozog, nem okoz gondot. A labdát nem kellett feltétlenül rúgni, kézben is lehetett vinni. Szóval még kezezésért sem állíthatták meg a játékot. 

Az ősi calcio nem merült feledésbe, Firenzében még mindig rendeznek egy-egy meccset, és mostanra sem nagyon puhult fel a játék.

Az amerikai sportok egyik első szupersztárja, Babe Ruth volt, aki 1914 és 1935 között baseballozott, és közben természetesen egy sereg rekordot megdöntött. Ruth mélyen beleívódott az amerikai tudatba, és a popkult része lett. 

Erekélyéiért dollármilliókat adnak. A Hunt Aukciósház Ruth hagyatékából 400 személyes tárgyat árverezett el, a legmagasabb árat azért a New York Yankees-mezért fizették, amit 1928 és 30 között viselt a játékos. A nyakába belevarrták Ruth nevét, és még a gombok is eredetik. A leütési ára 5,6 millió dollár volt, és ezzel minden idők legdrágább sportereklyéje lett. A korábbi rekord is Ruthé volt, egy másik meze 4,4 millióért ment el 2012-ben.

A vásárló kiléte ismeretlen, ahogy az is, ki juttatta el a tárgyakat a Hunthoz.

Elég gyakran rápillantok időjárásos honlapokra, és tök véletlenül szúrtam ki, hogy az Időkép a 35 fokos kánikulában is rendületlenül kitart a hóadatok közlése mellett. Ki ne kattintana a Mennyi hó fog esni? menüpontra, ha egy kis reményre és hűvösre vágyik.

Nincs remény. Sem a Balatonnál, sem a Mátrában, sem a Bükkben, se Eplényben, se sehol nem esik ma hó. Holnap talán több szerencsénk lesz.

Rovatok