Index Vakbarát Hírportál

Földes András

Végül tényleg pánikba esett a migránsok miatt a kormány Végül tényleg pánikba esett a migránsok miatt a kormány

Lehet-e egy magyar ember migráns, ha minden migráns terrorista? Ezt a feladványt próbálja most megoldani a Fidesz. Nem lesz egyszerű.

2 órája

Hungary accepts Venezuelan refugees with the utmost secrecy Hungary accepts Venezuelan refugees with the utmost secrecy

Hungary has accepted hundreds of refugees from Venezuela, however, the government is keeping it tightly under wraps. Why?

tegnap, 08:44

Több száz venezuelait fogadott be titokban a kormány, de nem fizet bevándorlási különadót Több száz venezuelait fogadott be titokban a kormány, de nem fizet bevándorlási különadót

Rég volt ilyen emberséges az Orbán-kormány: a polgárháború elől menekülők százait utaztatja Magyarországra, ahol szállást és munkát is biztosít. A gond csak az, hogy ezzel a Fidesz-KDNP-kormány lett a legnagyobb bevándorlássegítő szervezet Magyarországon, és komoly büntetőadót kellene fizetnie.

tegnap, 07:29

"Ha elég sokat ismételgetsz egy hazugságot, akkor az  igazsággá válik a közszolgálati média." 

A fenti üzenetet hirdető óriásplakátot a Mexikói úti villamosmegállónál fedeztem fel, és azért mentem közelebb, hogy megtudjam: ki és mit reklámoz ezzel a bátor üzenettel. 

Testközelből aztán kiderült, hogy vagy egy meglepően profi gerillaplakátról van szó, vagy Varga István kapott új feladatot, hogy találjon ki valami jópofa kis kampányt az MTVA számára.

Érdekesség: Az idézet eredetijét, miszerint "Ha elég sokat ismételgetsz egy hazugságot, igazsággá válik" a hitleri propaganda vezérének, Goebbelsnek tulajdonítja a közvélekedés. Valójában azonban soha senki nem tudta bizonyítani, hogy Goebbels valóban mondott ilyet. A legvalószínűbb, hogy egy Hitler pszichológiáját elemző második  világháborús amerikai jelentés egyik mondata került be a köztudatba, hogy sok áttétel és formálódás után már a propagandaminiszternek tulajdonítsák azt.

Maga a kommunikációs elv azonban valóban kötődik a nácizmushoz. Hitler, kicsit hosszabban, de ugyanezt írta a Mein Kampf 6. fejezetében: "A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk."

Update: Jelentkezett lapunknál a Kétfarkú Kutyapárt, azt állítva, hogy a plakátot ők csinálták. Nem álltunk tehát távol az igazságtól, a munka közpénzből készült. 

"Jelentősen növekedett azok aránya, akik úgy gondolják, hogy Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet" - szerepel a propagandisztikus szöveg a nyolcadikos földrajzkönyv egyik ábrájánál. A képet a szerkesztőségünkbe küldő földrajztanár elmondta, hogy az a tavalyi tanévben még nem szerepelt a könyvben, azóta helyezték bele a népesség fogyásáról, elvándorlásról szóló fejezetbe.

A tanár elmondta, hogy számos szakmai problémája van a szöveggel:

 • Nem tüntették fel, hogy mikori az adat, azaz jövőre és azután is ugyanezt állítja majd az ábra, noha a trend változhat.
 • Nem jelzik, hogy milyen adathoz képest nő azon fiatalok száma, akik szerint Magyarország a világ legjobb helye. 
 • Kérdéseket vet fel a forrás is: az ábrát jegyző Új Nemzedék Központ egy kormányszerv, amelynek függetlensége nem egyértelmű. A távolságtartást fokozza, hogy nem tudni továbbá: kinek a megrendelésére és milyen kérdésekkel dolgoztak, hány embert kérdeztek meg, tehát reprezentatív felmérésről van-e szó.

Kérdésünkre a tanár elmondta, hogy az ábrát ezek ellenére is használja, igaz, nem pont arra, amire a kormányzat szánta.

Az órán megbeszélik, melyik állítással értenek egyet a diákok. Megvizsgálják, hogy mi az információ forrása, és az mennyiben tekinthető függetlennek. Szó van arról, hogy miként kellene kinéznie egy igazi felmérésnek: milyen módszerrel, kiket, és hogyan kellene kérdezni. Megvitatják, hogy az ábra néhány hurráoptimista információjánál miért nincsenek számadatok, és hogy mennyire lehet megbízni az ilyen állításokban.

A tanár tehát a forráselemzés és kritikus gondolkodás oktatására használja az egyébként éppen ellenkező céllal írt tankönyvet.

Ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, közel félmillió magyar él külföldön, a legutóbbi választás után pedig négyszeresére nőtt a külföldre költözést tervezők száma. A kivándorlás mértéke ugyanakkor csökken, ahogy az EU-pénzek és kedvező nemzetközi viszonyok miatt javulnak a gazdasági viszonyok Kelet-Európában is. Nyáron a fiatalok 45 százaléka ment volna külföldre, miközben 2014-ben még 60 százalék tervezte az emigrációt.

Arról nincs adat, hogy valaha valaki felmérte volna: a fiatalok hány százaléka szerint a világ legjobb helye Magyarország.

Jelen poszt léte jelzi, hogy havas időjárásban is lehet biciklizni a városban, igaz, hogy a közlekedés ilyenkor némi előkészületet és pár trükköt igényel:

 • A téli ruházatról már külön cikkben értekeztünk. Röviden: Az Átlagos Városi Biciklista (ÁVB) egy menetben egy óránál kevesebbet tölt kerékpáron, míg elér a munkahelyére vagy iskolába, így nincs szüksége olyan szofisztikált öltözetre. Az ÁVB téli kötelező felszerelése egy vízhatlan és lélegző anyagból készült kabát, alatta egy vagy két réteg lélegző, de nem széláteresztő pulóver, és a szélálló kesztyű. Deréktól lefelé egy téli kerékpáros nadrág és vízhatlan, orkánszerű nadrág szükséges a túléléshez. A cipőre pedig vízhatlan kamáslit célszerű húzni. Ezeken túl a hétköznapi ruházatunk darabjaira van szükségünk.
 • Ugyanezen okból a biciklit sem érdemes átalakítani. Igaz, hogy a terepgumi jobban tapad, de a városi közlekedésnél ritkán találkozunk teljesen havas útfelülettel. Ahol már két autó végigment, ott az aszfalton futó keréknyomban tekerhetünk a hétköznapi guminkkal.
 • A gumikat ne fújjuk a legkeményebbre. A gumi oldalán feltüntetett két érték alsó tartományának közelébe érdemes pumpálni. Így nagyobb felületen tapad a kerék.
 • A biciklin egyetlen kötelező elem van: a sárhányó. Enélkül hóval és sárral borítottan, átázott fenekű ruhában érkezünk meg, bármilyen vízhatlan is a felszerelésünk.
 • Tekerjünk a szokásos sebességünknél lassabban, mert a havas fékpofák és a nedves út miatt hosszabb a fékút. 
 • A legkönnyebb fékezésnél elesni. A hirtelen behúzott fékek miatt kicsúszhat alólunk a kerékpár. Óvatosan használjuk a két féket, hogy egyik se blokkolja a kereket. Az első fékkel kell erősebben fékezni, a hátsóval finomabban.
 • Indulásnál ne lépjünk erősen a pedálba, lassan, fokozatosan gyorsítsunk, hogy ne pörögjön ki a kerék. 
 • Ha egyenesen haladunk, akkor teljesen havas úton is biztonságban lehet biciklizni. De mégse gyorsítsunk fel nagyon, mert a kanyarban aztán könnyen kicsúszhat alólunk a bringa.
 • A téli biciklizésnél nem teljesen szokatlan az esés. Bátorításul megjegyezzük, hogy a hó miatt az esés inkább vicces, mint veszélyes. A síkos felületen csúszva elveszik az esés ereje, nem fogjuk megütni magunkat. 
 • Frissítés. Egy barátunk küldte az alábbi kiegészítést. "Figyelni kell még az útburkolati festékekre, amik ilyenkor csúsznak. Bizonyos zebrák fehérje, meg mondjuk a Margit híd kerékpársáv budai lehajtójánál, a Híd bisztró sarkán a narancssárga, amiken hatalmasakat lehet taknyolni."

Rovatok