Index Vakbarát Hírportál

Hegyeshalmi Richárd

Tyler

újságíró Tech-Tudomány

(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻┌П┐(►˛◄’!)

ー═┻┳︻▄ξ(✿ ❛‿❛)ξ▄︻┻┳═一(۶ૈ ᵒ̌ Дᵒ̌)۶ૈ=͟͟͞͞ ⌨

Ilyen felbontású VR szemüveg még sosem volt Ilyen felbontású VR szemüveg még sosem volt

És ilyen drága sem. De garantáltan olyat kapunk cserébe, amilyet még sosem láttunk.

4 órája

Akcióban az űrszemétvadász műhold Akcióban az űrszemétvadász műhold

A RemoveDebris lézerrel keresi az űrszemetet, amikre hálóval és szigonnyal fog vadászni.

4 órája

Nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk Nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk

Részletes cikket közölt a Tudomány.hu a magyar őstörténet legfontosabb tényeiről.

5 órája

A Rubik-kocka 1974-es feltalálása óta rengeteg variáció készült belőle, de az első, az eredeti, 3*3 oldalas/soros verzió népszerűsége azóta is töretlen. Alighanem ezt ismerték föl a GoCube fejlesztői, akik a Kickstarteren gyűjtöttek pénzt a bluetooth-kapcsolattal felszerelt Rubik-kockára.

A „gyűjtöttek” szó nem véletlenül van múlt időben. A tervezők 25 000 dollárt kértek a projektre, amiből eddig 358 760 jött össze. Ez testvérek között is 15-szörös túllövés, de a finanszírozási határidőből még 52 nap van hátra. Szóval ha nem jön közbe semmi, még a fejlesztők unokái is bluetooth-os Rubik-kockákat fognak összeszerelni.

De mire jó ez? Ahogy a fenti videóban is látható, a keretszoftver mindig érzékeli, hogy a kocka milyen állásban van, és tippeket ad a kirakáshoz. Nagy segítség lesz ez mindenkinek, aki meg akarja érteni a kocka kirakása mögötti logikát, és nem akarja manuálisan bejelölni a 3*3-as kocka mind az 54 színes négyzetét egy erre tervezett keretprogramban. Szóval alapvetően azoknak szánják, akik szeretnének profivá válni.

A GoCube többféle verzióban is kapható, de ezek csak a keretszoftver statisztikai és sebességbeli pontosságán változtatnak, maga a kocka mindegyiknél ugyanilyen lesz. Az alapmodell 69 dollárba kerül, 399-ért ötöt is kaphatunk, állvánnyal és szoftverrel.

(Kickstarter)

A Loch Ness-i szörny a skótok Jetije, Hétszűnyű Kapanyányimonyókja és Repülő Spagettiszörnye: egy misztikus szörny, amit még sosem látott senki. Illetve de, látták. Eddig több mint ezren állították, hogy láttak valamit – csak idén 11-en , de bizonyítékot egyikük sem tudott felmutatni.

Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója nemrég Skóciába érkezett, hogy mintát vegyen a tó vizéből. Az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy ezer ember nem tévedhet, így elképzelhető, hogy él valami a tóban.

Bár Gemmell a kutatása alapvetően a tó élővilágának mélyebb megismerését célozza, egy helyi lakos, Adrian Shine fel fogja használni Gemmell kutatásait saját programjához, a Loch Ness Projekthez. Gemmell megígérte, hogy fél szemmel figyelni fogja, hogy nem bukkan-e rá egy szörny DNS-ére a tó vizében.

(Phys.org)

A Google Maps minden lusta ember kedvence, aki szeretné körbejárni a világot, de lusta fölállni az íróasztala mellől. A térbeli utazást némi idő- és energia-ráfordítással még megoldhatjuk a való életben is, de az időutazáshoz az isten pénze is kevés lenne. 

Szerencsére elkészült a Google Maps időutazós változata, ami nem olyan részletes, mint a világtérképként használható nagytestvére, de a korszakválasztóval nyomon követhetjük rajta a kontinensek kialakulását és vándorlását az elmúlt 750 millió évben.

Jó hír, hogy a térképadatok szerint Magyarországot az elmúlt 90 millió évben többször borította víz, mint nem. Szóval ha elég türelmesek vagyunk, és van némi ciklikusság a kontinensvándorlásban és az éghajlatváltozásban, idővel ismét három tenger fogja mosni Magyarország határait. Kívül-belül. És még erőszakos határrevízió se kell hozzá.

(Dinosaur Pictures)

Rovatok