Index Vakbarát Hírportál

Hermann Irén

Az alapítók állnak a fejlődés útjában a családi cégeknél Az alapítók állnak a fejlődés útjában a családi cégeknél

Pedig a magyar vállalkozások többsége családi kézben van. Nagy fejlődési lehetőség azoknál van, ahol jól menedzselik az utódlást.

január 12. 13:22

2102-ben fog egy magyar nő annyit keresni, mint egy férfi 2102-ben fog egy magyar nő annyit keresni, mint egy férfi

Több európai országban kb. 20 év múlva lesznek azonosak a bérek. Nálunk ennél sokkal több időre lesz szükség.

január 7. 10:36

Ki engedhet meg magának ma egy lakást? Ki engedhet meg magának ma egy lakást?

A közép- és a felsőréteg. A fiataloknak marad az albérlet, a leszakadóknak a nem megfelelő minőségű vagy szociális lakás. A lakáspiaci folyamatok hasonlóak, mint a 2008-as válság előtti években.

január 2. 22:52

Megszakítva Föld-körüli útját az Igazi Mikulás beállt egy kicsit a BKK egyik alvállalkozójához, a VT-Arrivához. A reggeli elosztásnál az 5-ös buszt kapta. Jó kedvvel, derűvel köszöntötte a le- és felszállókat. Csak az e-jegyrendszeres kérdéseket nem értette.

Egy országos reprezentatív kutatásból kiderül, milyenek a magyarok szokásai a black fridayjel kapcsolatban. Ebből többek között kiderül, hogy:

  • Szívesen vásárolunk előre karácsonyra a fekete pénteken.
  • A legtipikusabb vásárlók a 30 év alattiak ezen az ünnepen.
  • Itthon körülbelül a lakosság fele vagy nem vásárol az esemény keretében, vagy szkeptikusan vélekedik róla.

A vásárlók 83 százaléka karácsonyi ajándékot is tervez venni ilyenkor, a legnépszerűbb árucikkek pedig a ruhák, a játékok, illetve a szépségápolási cikkek.

Az eredmények alapján a lakosság valamivel több mint felét még mindig nem befolyásolja a black friday: korábban sem vásárolt ennek keretében, és idén sem tervezi. Viszont akik vásárolnak, azoknak csaknem fele a 18–29 éves korosztályból jön. A fiatal generáció túlsúlyából fakadhat, hogy a vásárlók nagyobb része online tervezi megvenni a kiszemelt terméket. A 30 év alattiakon kívül a fő vásárlóközönséget még a gyerekesek, illetve a magasabb jövedelműek teszik ki.

A magyarok több mint fele úgy véli, a kereskedők ilyenkor sok esetben megtévesztik a vásárlókat, 45 százalékuk szerint pedig a black friday felesleges kiadásokra ösztönöz. A korábban vásárlók szerint viszont nem ezek okozzák a bosszúságot, hanem inkább az, ha már nem lehet kapni a kiszemelt terméket.

A black friday idén november 23-án lesz, lehet készülni.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor, NRC

A Nielsen tavalyi felmérése szerint egy felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta, és 88 százalék tudja is, hogy ez nem feltétlenül jó a szemnek. Sajnos azonban csak 12 százalék jut el odáig, hogy tegyen is ellene.

Ismert, hogy a láthatatlan ultraibolya kék fény káros hatással van a szemre és a bőrre is, ezért kenjük magunkat napozáskor, és ezért figyelünk oda, hogy UV szűrős napszemüveget hordjunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magasabb tartományban lévő, és ezáltal látható ibolyakék fény különösen káros hatású, mivel akadály nélkül hatol át a szem védőrétegén egészen hátra a retinába.

Kék fényre szükségünk van, hiszen fontos szerepe van bioritmusunk felállításában és szabályozásában, emellett kedélyjavító hatással is bír, ami különösen hasznos a téli depresszió ellen. A probléma a digitalizációnak köszönhető és annak, hogy alig vagy egyáltalán nem figyelünk oda a szemünkre. A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. A zárt, mesterséges LED vagy egyéb hideg kék fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a problémához. A gyakori szemszárazság mellett hosszú távon ráadásul makula degenerációt (retina súlyos károsodása) és szürkehályogot is okozhatnak.

A kék fény lefekvés előtt  különösen káros, ugyanis felborítja a szervezet melatoninhormon-termelését, ezért állandóan fáradtak, stresszesek, kialvatlanok leszünk.

Mondjuk most hirtelen nem tudjuk, minket hogyan olvasson, de mondjuk nézze kevesebbet a hűtőt!

A kékfény-mentes életnek mozgalma és kampánya is van.

Rovatok