Index Vakbarát Hírportál

Hudák Hajnal

Hatalmas lánggal égett egy BKV-busz Óbudán Hatalmas lánggal égett egy BKV-busz Óbudán

Nem jár a 137-es és a 237-es busz.

1 órája

Markáns hidegfront érkezik csütörtökön Markáns hidegfront érkezik csütörtökön

Aznap még tetőzik a kánikula, péntekre hoz körülbelül 10 fokos lehűlést.

3 órája

Frontálisan ütközött két autó a 71-esen, Balatonalmádinál

10-12 órig teljesen le volt zárva az út.

4 órája

Hárombocsos anyamedve sétálgatott Tusnádfürdő utcáin - erről rakott ki videót a Medveles Facebook

 

A szigorú mama ügyesen terelgette a hiperaktív bocsokat, akik a másodpercek alatt tudnak felmászni egy fenyőfa csupasz törzsére egy emlékműnél. A helybéliek biztos nem szívesen futnának össze velük egy szűk utcában, és nem feltétlenül jó dolog, hogy a városban keresnek élelmet, de a videón nagyon aranyosak.  

Három drón segíti péntektől a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját a Balatonon. 

A tihanyi sajtótájékoztatón Bagyó Sándor, a szakszolgálat elnöke azt mondta, hogy a Balaton a legbiztonságosabb európai tó, ami nagy összefogás eredménye. A drónflotta üzembe állításával ez a helyzet fenntartható - tette hozzá.   

Az Alpha és Bravo névre keresztelt drónok a felderítésben, kutatásban segítik munkájukat, míg a Charlie névre hallgató szállítódrón egy automatikusan felfújódó mentőeszközt szállít magával, s annak vízre dobásával segít a bajba jutottakon.

Az idén húszéves szakszolgálat kétezer embernek ad munkát egy szezonban, tavaly több mint 3600 esetben végeztek mentést, míg mentőhajóikra százszor volt szükség.

A drónokat a Magyar Telekom biztosítja a szakszolgálatnak. Szabó Béla, a cég márka- és lakossági kommunikációs igazgatója jelezte, hogy a nyári időszak tesztüzem lesz. Ha az eszközök beválnak, továbbiak üzembe állítása várható.

A drónok a tó közepéig képesek berepülni, akár óránkénti 70 kilométeres sebességgel is, így jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő. A keresődrónokon normál és hőkamera van, utóbbi miatt szürkületkor és este is kiválóan használhatók, illetve az eszközökön keresztül a vízimentők kommunikálni is tudnak a bajba jutottakkal, utasításokat tudnak nekik adni a mentőhajó megérkezéséig.

(MTI)

Egy kútba esett kéthetes kölyökkutyához riasztották az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjait, Egerben, a Béke utcában - számoltak be a katasztrófavédők:

 

A kis állat egy húsz centiméter átmérőjű műanyag csőben, hat méter mélyen volt. A csoport tagjai leengedtek egy porszívócsövet, bekapcsolták a gépet, és gyakorlatilag kiporszívózták a mélyből a rémült állatot.

A kiskutya biztonságba került, ép bőrrel megúszta a kalandot.

Rovatok