Index Vakbarát Hírportál

Hudák Hajnal

Közepes hatótávolságú rakétával kísérletezett az USA Közepes hatótávolságú rakétával kísérletezett az USA

Ez volt az első teszt, mióta felmondta a közepes és rövid hatótávú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai INF-szerződést.

tegnap, 00:10

A brazil elnök egy dán bálnamészárlásról készült fotókkal vágott vissza a norvégoknak A brazil elnök egy dán bálnamészárlásról készült fotókkal vágott vissza a norvégoknak

Nem mintha ettől bármelyik fél jobb volna, de a norvég őserdősegélyek visszavonására biztos nem ez volt a jó válasz.

augusztus 19. 20:55

180-nal csapódott oszlopnak a 20 éves sofőr Eplénynél, kettészakadt a BMW 180-nal csapódott oszlopnak a 20 éves sofőr Eplénynél, kettészakadt a BMW

A vasárnapi halálos baleset áldozata a megengedett sebesség kétszeresével ment.

augusztus 19. 19:47

Körülbelül száz résztvevő sérült meg azon az indiai vallási ünnepen, amin férfiak kövekkel dobálják egymást Uttarakhand államban, az ország északi részén - számolt be az NDTV.com.

 

Más hírforrások szerint a sebesültek száma 120 volt, de a videó alapján csak azon lehet csodálkozni, hogy senki nem halt meg a hagyomány a gyakorlása közben. A köveket körülbelül 10 percig dobálják ilyenkor egymásnak minden évben, több ezren nézik végig.  

A Bagwal nevű fesztiválon azért dobálják egymást kővel, mert a kiömlő vérrel áldozatot mutatnak be az uralkodó istenüknek, Barahinak, aki egyébként nő. A helybéliek úgy vélik, minél több vér folyik, annál jobban kedvében járnak az istennőnek.

A helyi pap szerint az a története ennek a vallási ünnepnek, hogy az istennő egyszer azt kérte egy idős nőtől, hogy áldozza fel egyetlen unokáját. A nő ezt nyilván nem akarta, és kikönyörögte az istennőtől, hogy kímélje meg az unoka életét. Ebbe Barahi annak fejében ment bele, ha minden évben egyszer legalább annyi vér folyik a városban, ami kitesz egy embernyi véráldozatot. 

Varsóban fotózta ezt a képet egy ottani csatornafektetésről Pőthe Attila, és kirakta a Facebookjára mindannyiunk okulására:

 

Azt láthatjuk a képen, hogy az útban lévő fa gyökereit nem vágták szét, hanem megmentették, vigyáztak rá.

Vállalták a plusz energiát, hogy kiszedjék körülötte a földet, és vizes ruhával becsavargatták. 

Itthon ilyet még nem láttunk, inkább az ellenkező esetekhez vagyunk szokva, amikor kivágják a fákat a legkisebb indokkal, vagy úgy végzik a munkálatokat, hogy nem veszik figyelembe a már akár 50-100 éve ott élő, oltalmat adó fáknak.

Ahogy egy kommentelő velősen megfogalmazta a poszt alatt: 

"erre mondom mindig hogy Magyarország nemcsak a nyugati országoktól van lemaradva 50 évvel, hanem már a régi “tagállamoktól” is *

A Normafa fősétányának legutóbbi murvapótlása során, tavasszal nem a megfelelő anyag került a sétányra, amit a Hegyvidéki Önkormányzat a kivitelezőnél szóvá tett, kifogásolt - közölte a Normafa fenntartója a Facebookján. A kivitelező ezért garanciában elvégzi a murvaburkolat hibás felső rétegének cseréjét.

Augusztus végén megkezdik a felső réteg garanciális cseréjét a sétány teljes hosszában. A munka 2-3 hetet vesz majd igénybe.

A hatalmas építkezésektől zajos Normafa jövőjéért aggódó Facebook-oldalakon már tavasz óta sokat foglalkoztak a problémával, hogy murva helyett finom, fehér kőporral borították le az utakat.

 

Amitől teljesen fehér lett az arra járók lába, cipője, kutyája, gyereke, biciklije. Ezért nevezték el a sétányt porzónak az utóbbi időkben. 

Az alábbi poszt már áprilisi, ehhez képest csak mostanra sikerült a fenntartónak rájönni, hogy ez így nem oké:

 

Az is érdekes még, hogy itt több kilométeres útszakaszról van szó, és a munkák során senkinek nem tűnt fel, hogy rossz anyagot raknak le heteken keresztül.

Ebben a még korábbi posztban arról írtak április 8-án,

 

azon kívül, hogy az erre járók cipője kipucolhatatlanul fehér lesz, még az is probléma, hogy az esők, záporok az erdőbe mosták a port, veszélyeztetve ezzel a növényvilágot. És esztétikailag sem volt éppen megfelelő. 

Egy drótszőrű vizsla például így nézett ki az egyik séta után:

 

Azt írják, a terep adottságaihoz igazodó, megfelelő minőségű anyag kiválasztásához többféle anyagot hoztak már tesztelésre. A fenntartó azt írja, kiválasztották a megfelelő minőségű murvaanyagot, amit a kivitelező megrendelt. 

Szóval az örvendetes, hogy garanciálisan orvosolják a problémát így fél év után, csak az a bosszantó, hogy ilyen egyáltalán előfordulhatott.

Rovatok