Index Vakbarát Hírportál

Joób Sándor

Tüntetések, félpályás útlezárások lesznek ma az egész országban Tüntetések, félpályás útlezárások lesznek ma az egész országban

A túlóratörvény ellen hirdettek országos demonstrációt, sőt külföldön is tartanak tüntetéseket. Kora délutántól Budapest belvárosában nem lesz könnyű közlekedni.

4 órája

Enyhülést hozhat Merkel kormányában a bajor pártelnökváltás Enyhülést hozhat Merkel kormányában a bajor pártelnökváltás

Tíz év után távozik a bajor CSU éléről Horst Seehofer, Merkel egyik legnagyobb bírálója. Elemi érdek a jó viszony a két testvárpárt között, mert ha rosszul szerepelnek az EP-választásokon, az újabb válságot idézhet elő.

4 órája

Az Európai Parlament megszavazta: a jogállamisághoz köthetik az EU-s pénzeket Az Európai Parlament megszavazta: a jogállamisághoz köthetik az EU-s pénzeket

A terv szerint csalás, korrupció esetén megvonhatnák, csökkenthetik a támogatásokat.

január 17. 12:54

Szeretem az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának posztjait a Facebookon. Ma például a hetvenes években tartott, úgynevezett főszerkesztői értekezletek anyagaiból szemezgetnek. Ezeknek ugye az volt a lényege, hogy a pártközpontból megmondták, miről és hogyan írjanak a lapok. Ez persze régen volt, a langyos Kádár-korszak kellős közepén (és mint ebből a tanulmányból kiderül, volt hasonló intézmény a két világháború között is). Azt most hagyjuk, hogy lehet-e itt bármiféle párhuzam 2019-cel.

Íme néhány részlet 1972-ből  Paizs Gábor  az Esti Hírlap egykori főszerkesztőjének jegyzetei alapján :

  • "Február 16-án érkezik Nixon Pekingbe. Reális terjedelmet s nem eltúlzott tudósításokat kérünk! A szovjet állásfoglalásokat közöljük, a nyugati találgatásokat ne!"
  • "A sajtó ne foglalkozzon a kábítószer-divat jelenségeivel! Embargó!"
  • "Nem helyes a nyugati zsargon használata a magyar sajtóban (pl. manager)."
  • "Kádár János 60. születésnapjára készülve azt a politikát mutassa be a sajtó, amit képvisel! Csak köszöntő kommünikét és táviratokat közölni. Ha a lapok mégis közölnek saját köszöntőt, abban fogalmazzák meg az MSZMP politikájának főbb tételeit!"
  • "A március 15-i központi bizottsági ülés foglalkozik az alkotmánymódosítással is. Március 26-án kerül nyilvánosságra, addig ne foglalkozzanak vele a lapok, utána is csak mértéktartóan. Ne keltsük a megvitatás illúzióját."
  • "Az olimpiával kapcsolatban elhangzott a figyelmeztetés: felerősödött a keleti országok elleni politika. München propagandaközpont, ott csoportosul a legreakciósabb magyar emigráció. Szakmai igényességet, indulatok nélküli tudósításokat kérünk, amelyekből kiderül, hogy kinek drukkol a tudósító. Az újságírók ne fogadják el az emigrációs irodák programjait! A termelőmunkát ne zavarják a közvetítések!" 

És még úszhat is benne.

 

Ki tudja, talán csak össznépi szórakozás vagy az ellenzék új titkos fegyvere a köztéri kamerák látóterébe rajzolt O1G? Mint előző posztunkban olvashatták: a szombati budapesti kormányellenes tüntetés után valakik jó nagy betűkkel és számmal odarajzolták/taposták a hóba a Debreceni Egyetem kamerája elé a rejtélyesnek ma már aligha nevezhető három karaktert. Mi történt erre? A webkamera adása 20 perccel később megszakadt, eltűnt az Időképről.

Itt van azonban egy másik debreceni webkamera, a Nagyerdei Stadion szomszédságában lévő multimédiás szökőkúté, a Ködszínházé. Nézzék csak, mi van odaírva a hóba?

Rovatok