Index Vakbarát Hírportál

Kiss Eszter

Nekem minden külföldi Hanzi, és úgy is bánok velük Nekem minden külföldi Hanzi, és úgy is bánok velük

Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez Mercedesen hazavitte. Milyen volt a vadászat Magyarországon a kommunizmusban? Kedélyes vadászidill a hatvanas évek konszolidált Magyarországáról Bojár Sándor fotóin.

tegnap, 22:03

Egy vaskazetta őrizte Móra Ferenc titkos szerelmi levelezését Egy vaskazetta őrizte Móra Ferenc titkos szerelmi levelezését

A férj az atyai jóbarát Feri bácsit ismerte, a fiatal feleség az erotikus versek szenvedélyes Ferkóját. Egy tiszteletre méltó múzeumigazgató kettős életének titkai.

augusztus 15. 10:54

Szembetalálkozni önmagunkkal borzongató érzés Szembetalálkozni önmagunkkal borzongató érzés

A rég elvesztett szülők egy erdei játszótéren, saját maga kisfiúként a Király utcában, a nagypapa kárpitosüzlete - emberek, akik felismerték saját magukat és családtagjaikat a Fortepan fotóin.

augusztus 12. 22:51

Szombaton, június 22-én Múzeumok Éjszakája. Volt, jelenlegi, jövőbeli ELTE-seknek remek program lehet az Egyetemi Könyvtár és Levéltár közösségi emlékgyűjtése, amellyel az egyetemtörténeti fényképgyűjteményt akarják gyarapítani.

Ha szívesen megosztaná másokkal is az ELTE-vel kapcsolatos, fényképen megörökített emlékeit és élményeit, vagy csak beszélgetne ezekről egy jót, várják önt szombaton 18.30 és 20 óra között a Ferenciek terén, az Egyetemi Könyvtár épületében.

A gyűjtés kiterjed a papíralapú és a digitális fényképekre is. Papírképek esetében a behozott képeket digitalizálják, és a tulajdonos dönt arról, hogy a „felhőben” tartja meg az emlékeit, és az eredeti képet átadja megőrzésre a levéltárnak, vagy csak a másolatot adja át kutatáshoz és közzétételhez.

Ugyanitt 15 órától kalligráfia-workshop és könyvkötő műhely, később könyvtárvezetés, koncert és kiállításmegnyitó Péterfy Gergellyel. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár részletes programját itt találja. Az országszerte megrendezett Múzeumok Éjszakája összes programját pedig itt.

A Fortepan hagyományosan urbánus fotóarchívuma az Index Mi Vidékünk projektje keretében nemrég a vidéki Magyarország több mint száz kockájával gyarapodott.

A Göcseji Múzeum üvegnegatív-gyűjteményéből digitalizált fotókból néhányat már mi is megmutattunk: Morandini Tamás olasz származású zalaegerszegi építész és a szarvaskendi dr. Tóth László hagyatékát. Most végre felkerült a teljes anyag a fortepan.hu-ra, itt végiglapozhatja a képeket.

A Mi Vidékünk projekttel Vas megyében járva, egy szombathelyi pékségben Zala kockát szpottoltunk. Bár voltak olyan hírek, hogy Vas megyében Vas szeletnek hívják ezt a vajaskrémes-piskótás, ízvilágával a nyolcvanas éveket megidéző süteményt, a helyszínen készült fotóval most megcáfoljuk a híreszteléseket. A Zala kocka Vasban is Zala kocka marad.

Rovatok