Index Vakbarát Hírportál

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

A lakók megszavazták: maradjon a házon a Rákosi-címer A lakók megszavazták: maradjon a házon a Rákosi-címer

Győrben egy itt felejtett önkényuralmi jelkép díszíti a homlokzatot. Jobb-e párbeszédet kezdeni, mintha bevakolnánk a múltat?

november 21. 11:51

A fajok eredetébe Darwin Istent is belevette A fajok eredetébe Darwin Istent is belevette

Össze lehet egyeztetni a vallást a tudománnyal? A sokszor ateistának gondolt Darwin szerint igen.

november 21. 07:14

Zsarolásra használhatják, és erről nem szívesen mondanak le Zsarolásra használhatják, és erről nem szívesen mondanak le

Titkosszolgálatok, törvények, hatóságok gátolják a múlt megismerését. Van valaki, aki hajlandó tenni ez ellen? Éles vita a kutatók között az Akadémián.

november 17. 18:22

300-nál is több tengeri teknős oszlófélben lévő tetemét sodorta partközelbe a tengeráramlás Salvadorban. A vizsgálatok után az is kiderült, mi okozta a teknőstragédiát, a felelős pedig Selma, a térségre október végén lecsapó trópusi vihar.

DOTqD7rWAAAJjAS
Fotó: @MARN_SV / Twitter

A teknősök halálát a saxitoxin nevű idegméreg okozta, ami mögött pedig a mikroalga hirtelen elszaporodása áll. Utóbbi a vihar, illetve az általa felkavart tengeri üledéknek köszönhető. Az idegméreg az állatok májára és bélrendszerére hat végzetesen.

A Történelemtanárok Egylete (TTE) az, aminek a neve alapján gondolni lehet, illetve egy kicsit talán több is annál: amellett, hogy összefogja az ország töritanárait, rendszeres és tudományos értelemben is komoly tevékenységeket folytat, konferenciákat szervez (legutóbb éppen arról, hogy mit kezdjünk a most százéves orosz forradalommal és hogy hogy érdemes tanítani az 500 éves reformációt), és miközben szakmai munícióval látja el a tanarakat, tankönyv-, iskolai atlasz- és tantervügyekben is aktívan monitorozza az oktatáspolitikai fejleményeket.

Na ők azok, akiknek annyira kicsi a költségvetése, hogy egy szimpla fénymásolóra sem futja, ami pedig egy hasonló szervezet a működéséhez azért mégiscsak kellene. Utolsó próbálkozásként az internet népéhez fordultak, hátha összejön a szükséges 100 ezer forint, és csorognak is az adományok, de az összeg még nincs meg. Ha úgy gondolja, itt tud segíteni nekik, ha bankkártyával adna, vagy pedig ezen a számlaszámon:

11705008 – 20133762

Sőt, most éppen mi működtetjük, ha nem is szándékosan: a november 7-i centenáriumi anyagunkba mindenféle történeti verziók, ügynökjátszmák, internacionalista óvszerek és misztikus forradalmi tanok közé nyugodtan betettünk egy olyan képet is, amin van két apró probléma: Trockij és Kamenyev, pontosabban az, hogy nincsenek rajta.

Ismert, hogy miután Sztálin módszeresen meggyilkoltatta volt eszme- és párttársait, visszamenőlegesen is likvidálta őket, úgyhogy a közös fotókról kiretusáltak mindenkit, aki utólag nem számított már annyira jó elvtársnak. Ez történt azzal a híres 1920-as felvétellel is, ami Lenin vörös katonák előtt tartott Szverdlov téri beszédét örökítette meg, és amin a szemet azonnal Lenin furán oldalra hajló, a képnek erős dinamikát kölcsönző testtartása ragadja meg.

Ami azonban most érdekes, azok az emelvény lépcsőjén a mellékalakok, illetve az, hogy nincsenek ott. Az eredeti fotón ugyanis ott áll Trockij is, mögötte, félig takarásban pedig egy másik fő ideológus, a Pravdát is szerkesztő Kamenyev.

Az 1917-ben még meghatározó két bolsevik vezetőt fokozatosan radírozták ki a fotóról, hiszen micsoda dolog lenne, hogy ott vannak Lenin, az érinthetetlen mellett, miközben Sztálin elvtárs nincsen sehol?

Az 1920-as képről előbb Trockij tűnt el. Vele a párt vezetői 1925-ben számoltak le, akkor a Trockij-ellenes trojkának még speciel Kamenyev is a tagja volt. Így ő ekkor még maradhatott. Íme:

Trockij már nincs, Kamenyev még ott van.
Trockij már nincs, Kamenyev még ott van.
Fotó: Fotograaf onbekend

Nem sokkal később azonban Kamenyev végzetes hibát követett el: átpártolt az árulónak bélyegzett Trockijhoz Sztálin ellenében, ezért őt is kizárták a pártból, később Szibériába száműzték, majd a harmincas évek tisztogatásaiban ki is végezték. Múltbéli énje már korábban elhalálozott, követte Trockijt a soha nem létezett bolsevikok retusált árnyékvilágába. Maradt Lenin és a tömeg, a tömeg és Lenin, és senki más, a Sztálin által jóváhagyott ikonográfia magányában – annyira, hogy az eredeti szereplők még a XXI. századi nyugati képügynökségek fotóiról is hiányoznak.

Rovatok