Index Vakbarát Hírportál

Kolozsi Ádám

'We offended important people' - How a Hungarian historical institute met its end 'We offended important people' - How a Hungarian historical institute met its end

The government merges the independent 1956 Institute and its oral history archives into Veritas, an institute serving governmental memory politics.

június 20. 07:42

Érdemes külföldre költözni? Nem bánták meg, akik elmentek? Érdemes külföldre költözni? Nem bánták meg, akik elmentek?

A politikusok szeretnek erről okoskodni, de mi a valóság? Nagy felmérés a külföldre költözött magyarokról: töltse ki a kérdőívet, ha érintett!

június 17. 10:20

Ha ebbe az irányba megy az ország, az nekünk csak rossz lehet Ha ebbe az irányba megy az ország, az nekünk csak rossz lehet

Politikai okokból Svédországba költözik a csapatával együtt egy vezető magyar kutató. Mit mond azoknak, akik szerint ez nemzetietlen? Interjú Takács Károllyal bosszúról, lopásról és politikai kontrollról.

június 14. 08:46

Két egyedi tervezésű pápamobilt gyártottak le a Dacia-gyárban Ferenc pápa romániai látogatására. A két lehajtható üvegtető-emeletes román autót előzetesen a Vatikánban mutatták be és csekkolták le biztonsági szempontból, és miután átmentek a teszten, be is vetik őket a vasárnapig tartó pápai viziten. Az egyiket Csíksomlyón, úgyhogy Ferenc pápai székelyföldi szentmiséjén mi is közelről megcsodálhattuk az SCV 1-es rendszámú, vagyis Vatikán Városállam numero uno autóját.

A Hármashalom-oltár mellett, 50 méterre a szentmisét celebráló egyházfőtől:

És használatban, integető Szentatyával, testes biztonságiak és lelkes hívek között:

Az RMDSZ 5,4 százalék körüli eredményt ért el a román EP-választáson, vagyis újra átvitte az eléggé rezgő lécet, és küldhet egy képviselőt Brüsszelbe.

A CURS-Avangarde közvélemény-kutató az urnák romániai zárása után tette közzé az exit poll adatait. Eszerint az RMDSZ 0,4 százalékkal felül van az 5 százalékos bejutási küszöbön.

Az 5,4 százalék azt jelenti, hogy az erdélyi magyar közösségnek erős hangja lesz az EP-ben

– kommentálta az adatokat Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke azt mondta, ezt a kb. 450 ezer szavazatot nagyon jó eredménynek tartja. Az RMDSZ táján előzetesen erősen tartottak attól, hogy most először a küszöb alatt maradnak.

A kormányzó szociáldemokraták és az ellenzéki PNL fej fej mellett áll az exit poll szerint, mindkét erőnek 25,7 százalékot mértek. Nem sokkal van mögöttük lemaradva a magát korrupcióellenes új erőnek mutató, de Dacian Ciolos volt kormányfő által vezetett USR-PLUS szövetség, melynek 23,9 százaléka lenne, ha bejönnének a mérés számai.

Nem kellett ahhoz valóban elkövetni valamit, hogy az embert felpakolják a cókmókjával együtt egy Németország felé tartó vagonba a háború után, elég volt, ha rosszul csengett a neve, netán megkívánta valaki a vagyonkáját. Ifjabb Preisinger Bélának annyi volt a bűne, hogy a szülei német nemzetiségűként regisztrálták az 1941-es népszámláláson. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy a súlyosan gyengénlátó fiatalember százezrekhez hasonlóan felkerüljön a kitelepítési listára, ami majdhogynem vakként valódi életveszélyt jelentett volna a számára.

Az akkor korai harmincas rákosligeti fiatalember kálváriája nem volt egyedi, az azonban elég ritka, hogy az esetében valóban az életéről döntő akták egybegyűjtve bukkanjanak újra elő. Ez most a magát műkedvelő órásként meghatározó Kőnig Leventének köszönhető. A szabadidős órásmesterhez, mint írja, időnként meglepő dokumentumok is kerülnek a megkeresések alkalmával. Így jutott hozzá a családtól Preisinger Béla korabeli kitelepítési dokumentumációja, amit a blogján alapos háttérrel együtt nyilvánosságra is hozott.

Preisngerék esetében a kitelepítés azt jelentette volna, hogy a teljesen magyar származású, betegeskedő feleség és kisgyermekük elveszíti egyetlen, keresettel rendelkező családtagját. A betanított gyári munkásként dolgozó fiatalember fellebbezése végül célt ért, az akták azonban így is pontosan dokumentálják, miként döntöttek a hivatalok fogaskerekei teljes sorsokról.

Amikor 1947 nyarán kiderült, hogy őt is felvették a rákosligeti gyűjtőlistára, öt napja maradt, hogy igazolja ennek megalapozatlanságát.

Teljesen vagyontalan vagyok, szegény sorban és a szó szoros értelmében nyomorban tengődöm háromtagú családommal. Lakásom berendezését a háborús események folytán csaknem teljsen elveszítettem

– írta. Elsősorban azt kellett cáfolnia, hogy a Hitler iránt elkötelezett német nemzetiségi szervezet, a Volksbund tagja lett volna 1945 előtt, és szerencsére mások is igazolták, hogy „nem volt tagja egyetlen nyilaskeresztes, illetve fasiszta szervezetnek, vagy egyesületnek sem”. A megmaradt iratokból az is kiderül, hogy a kitelepítés ellen a nyomorgó családnak (milpengőben fizetett inflációs) villanyszámlákkal kellett bizonyítania, hogy nincsen például rezsitartozása.

Bár Ifjú Preisinger Béla megmenekült a kitelepítéstől, Kőnig Levente írása szerint így is elvették tőlük a boldogulás lehetőségét, állandó zaklatások között élte mindennapjait,gyengénlátóként és megbélyegezve, szinte idegenül maradt egy addigra már ellenségesen viselkedő környezetbenA teljes iratanyag bemutatása a Watchmaker oldalán látható.

Rovatok