Index Vakbarát Hírportál

Kolozsi Ádám

Mit kell ahhoz írni 2018-ban, hogy el akarjanak tüntetni egy folyóiratot? Mit kell ahhoz írni 2018-ban, hogy el akarjanak tüntetni egy folyóiratot?

Szamizdatban terjed a visszavont Századvég, ami miatt kirúgták a teljes szerkesztőséget. Járadékvadászok, Orbánék miatt alacsony magyar bérek: elolvastuk az utolsó számot.

tegnap, 16:55

Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság

Nem lesz több elhajlás, a lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”.

szeptember 24. 15:29

A demokrácia nem éli túl a technológiai forradalmat A demokrácia nem éli túl a technológiai forradalmat

Ha nem találunk ki valamit, emberi csipekké válunk az algoritmusok világában – mondja Yuvel Noah Harari, aki szerint az emberiség két külön biológiai kasztra eshet szét. Tényleg adott Orbánnak tanácsot? A sztártudóssal interjúztunk.

szeptember 20. 14:58

Elég bomba: nem csak jól néz ki, de nagyon informatív is az a vizualizáció, amit egy geográfus-adattudós készített a hidegháború óta tartó fegyverkezési versenyről. Will Geary az ötvenes évektől mostanáig tette térképre a nemzetközi fegyverkereskedelmet, azt, hogy a két (egykori?) szuperhatalom kinek és mennyit adott el hivatalosan hadászati termékekből a tankoktól a légvédelmi elhárítórendszereken át a kémműholdakig.

Mindez mozgóképen, olyan háborúelllenes korfestő zenékkel kísérve, mint a McCarthyzmust parodizáló Get that Communist, Joe, vagy későbbről a Black Sabbat, a Clash és a Rage Against the Machine:

Arms Sales: USA vs Russia from Will Geary on Vimeo.

Az adatok a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatbázisából származnak.

Mindig is érdekelt Európa egyik legősibb tava, a a macedón-albán határon lévő Ohridi-tó különleges élővilága, de idáig főleg csak az ohridi lazacról és a kizárólag itt élő puhatestűekről hallottam, arról, hogy bitch-ből is annyi van arrafelé, nem volt tudomásom. Hogy ez is endemikus faj-e, nem tudom, lehet, hogy máshol is fellelhető nagyobb számban.

Boston közelében, a Monomoy-szigetnél horgászott az Atlanti-óceánban az ifjú pecás, amikor végre komoly zsákmány akadt a horgára; a következő pillanatban aztán megjelent egy annál is sokkal nagyobb valami.

Ilyen, amikor egy hercig fehér cápa közvetlenül az ember orra elől orozza el a vacsorát:

Rovatok