Index Vakbarát Hírportál

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

A miniszter távollétében lótetűt etettek velem az idegenszívű rovaristák A miniszter távollétében lótetűt etettek velem az idegenszívű rovaristák

A tücsök disznó, a sáskára rájárunk, szarvasbogár már nem is jutott: hiába óvott Fazekas, zombivá változtattak a Soros-féle rovaripari konferencián.

február 24. 10:30

Pontos számok mutatják meg, mekkorát zuhant a magyar iskola Pontos számok mutatják meg, mekkorát zuhant a magyar iskola

Rengeteg lemorzsolódó, a gimnáziumok a kapacitásuk határán, a kormánynak kedves szakképzésben meg kiürülnek az osztályok, alig maradtak fiatalok a tanárok között. Bizonyítványt kapott a magyar közoktatás.

február 23. 16:37

Bűnös ház, bárcák, életek: 40 éve robbantották fel a Westendet Bűnös ház, bárcák, életek: 40 éve robbantották fel a Westendet

Olcsó kaják, olcsó lányok, kis örömök és nagy halálok: a Nyugati a legrosszabb hírű és legkaotikusabb környék volt Pesten.

február 22. 18:39

A nutriaburger trendi, a nutriaburger jó, és ha nem derogál az állati szőrme, ott a a nutriabunda is, az Egyesült Államokban mégsem örülnek a méretes (sőt méteres) vízi-rágcsáló terjedésének. A hódpatkány néven is ismert nutria eredeti lakóhelye kizárólag Dél-Amerika, de az utóbbi időben invazív fajként egyre nagyobb problémát okoz a terjedése Észak-Amerikában is.

Az USA-ban a XIX. század végén kezdtek nutriatenyésztésbe, mostanra azonban egyre több helyen annyira megnőtt a vadon élő populáció létszáma, hogy az komolyan már veszélyezteti az ökológiai egyensúlyt. A nutria gyökerestül pusztítja a növényzetet, károsítja a termőföldeket, ráadásul rendkívül szapora állat: már fél évesen lehetnek utódai, egy éven belül több almot is rakhat. Egyetlen nősténynek akár 200 utódja is születhet egy egy év alatt.

Legutóbb Kaliforniában számoltak be egyre több nutriáról. Itt azt kérik, mindenki jelezze a hatóságoknak, ha nutriát látnak, a lehető legtöbb példányt próbálják befogni belőlük – amíg lehet.

Borzzal töltött nutriaügyi alapvetéshez addig is olvasson Szily Lászlót.

Ha valakit megkínálunk egy csésze teával, és azt mondja, hogy igen, kérek szépen, akkor az azt jelenti, hogy kér egy  teát. Ha viszont nem kér, nem csinálunk neki, és nem sértődünk meg, nem verjük meg, nem öntjük le a torkán mégis. Akkor sem, ha az elején nem volt egyértelmű, hogy kér-e, sőt akkor sem, ha akkor még kért, de időközben meggondolta magát. Ha az illető eszméletlen, értelemszerűen szintén nem itatunk vele teát.

A szex ebből a szempontból ugyanolyan, mint a tea, a valódi egyetértés itt is alapfeltétel, akkor is, ha ezt nem mindenki érti – ez az üzenete annak az elmúlt két évben sokat mutogatott animációnak, tágabban a teahasonlatnak, valamint az ezt a problematikát kibontó magyar színdarabnak.

Amikor a Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó című darabot bő két éve bemutatták, azt írtuk róla, hogy

ha valahogy érdemes a nők elleni erőszakról beszélni és elgondolkoztatni, akkor a Kérsz teát?! a tökéletes megoldás. Éppen ezért komoly veszteség lenne, ha nem lenne még szélesebb közönség előtti folytatása.

Azóta annyi változott, hogy a #metoo botrány óriásira hízásával az egész probléma hatalmas figyelmet kapott, valamint, hogy a színdarabot most már valóban láthatja egy kicsit szélesebb közönség is. A darabot Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület szakértőileg támogatta, most pedig Budapesten a Jurányi Házban lehet megnézni, előbb február 24-én, majd pedig március 8-án.

„A #metoo kampány során megjelent reakciók azt mutatják, hogy a fizikai erőszakot az emberek nagy része elítéli, míg a kevésbé látható jelenségekkel – úgy, mint a hatalommal való visszaéléssel vagy akár az érzelmi zsarolással – sokan már jóval megengedőbbek, egyfajta szürke zónaként tartják számon” – írják az alkotók.

A színdarab része egy beszélgetés, ahol az alkotók célja, hogy a nézőket saját véleményük és tapasztalataik megosztására buzdítsák. „A cél, hogy az este végére kirajzolódjon az udvarlás és a zaklatás közötti határ, vagyis kitisztuljon az a bizonyos szürke zóna.”

Kétnapos, de talán még nem pörgette mindenki végig a friss Siberian Timest. Ilyen, ha az ember vékony jégre merészkedik, és letér az Irkutszk megyei hatóság által kijelölt jeges útról.

A Lénán járunk egyébként, illetve félig benne. Túl közel haladt egymáshoz a két jármű, a húsz tonna olajat szállító első, és mögötte a darut vivő társa, ez volt a baj, meg a járatlan út, ugye, de erről már esett szó.

Rovatok