Index Vakbarát Hírportál

Koroknai Gergely

-kg-
Mi történne, ha az összes tűzijátékbomba egyszerre robbanna fel? Mi történne, ha az összes tűzijátékbomba egyszerre robbanna fel?

Tudta, hogy az olaszoknak legalább annyit köszönhetünk a tűzijátékok kapcsán, mint Kínának? És miért épp a kék tűzijáték az iparág Szent Grálja?

augusztus 20. 08:17

Papírmasé tortából mászott elő ütni a 109 centis játékos Papírmasé tortából mászott elő ütni a 109 centis játékos

Viccnek indult, de a profi baseball legszomorúbb története lett. A törpenövésű Eddie Gaedelt nézőcsalogató cirkuszi attrakcióként igazolták le egy meccsre 1951-ben. Pár percet játszott, de rögtön sztár lett. Utána azonnal minimális magassági korlátot vezettek a ligában.

augusztus 19. 22:02

Amerika legveszélyesebb versenypályája megint lecsapott Amerika legveszélyesebb versenypályája megint lecsapott

Óriási balesettel indult az amerikai formaautós széria, az IndyCar poconói futama. Öt pilóta is érintett volt.

augusztus 19. 14:53

A Vice News videós stábja látogatott el nemrég Mortal Kombat verekedős játék hangtechnikusaihoz, hogy megtudják, a készítők hogyan is állítják elő a végtelenül brutális jelenetek alá kevert hangeffekteket.

A válasz egészen meglepő: egy megfelelő erővel, jó irányba csavart és széttépett paprika pont olyan hatást kelt, mint az ember ropogó bordái, az összenyomott paprikadarabok a fröcsögő vér hangját adják, ahogy egy széttépett grépfrút is.

Na jó, de mire jó egy banán? A mikrofonhoz egészen közel csócsálva szintén elég sok jelenetben felhasználható effektet kapunk. Persze csak némi utómunka után, amit meg is mutattak a Vice videójában.

 

A Mortal Kombat X véres jelenetein itt szörnyülködtünk, a 11 brutalitásán pedig itt ámult el még maga Zacher Gábor is.

Zacher Gáborral elemeztük a Mortal Kombat legdurvább sérüléseit

A hasonló kreatív hozzáállás egyébként a hangeffekt iparág velejárója, a Star Warsban például meglepő helyről jön a fénykard állandó, hümmögő zaja: egy hibás mikrofonkábel által felvett tévézajt vegyítettek egy vetítőgép beinduló motorjának hangjával. És bumm, így lett a csokapik.

Ezzel egyébként ez a legvalószínűbb végeredmény a fogadóirodáknál. Ami a továbbjutási esélyeket illeti, a Dinamo továbbjutását 1,53-as oddsszal adják, a Fradi sikere 2,37-szeres pénzt fizet. Ennek ellenére a Dinamo rendes játékidős továbbjutása a legvalószínűbb, 1,72-szeres pénz szerint már a 90 perc végén ünnepelhetnek a horvátok – ugyanez 2,62-szeres esély a magyar bajnoknál.

A balhátvéd posztján változtatott Szerhij Rebrov, aki Heister helyett az egy hete csereként beálló Čivićet nevezte.

A horvátoknál a felállás és az UEFA közlése alapján a taktika is változott, 4-3-3 helyett 4-2-3-1-gyel állhat fel a Zagreb a Groupama Arénában. A védelembe visszatért a korábbi Fradi-játékos Dilaver, előrébb pedig a múlt héten még csere Moro került be a kezdőbe.

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blažič, Dvali, Čivić – Sigér, Haratin, Škvarka – Nguen, Szihnyevics, Zubkov.

Dinamo Zagreb: Livaković – Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac – Moro, Ademi – Hajrović, Dani Olmo, Oršić – Petković.

Rovatok