Index Vakbarát Hírportál

Márton Balázs

Csingiling

Így megy ez

Nahát, nahát

Csipcsirip

A demokrácia őre vagy brexitbuktató diktátor? A demokrácia őre vagy brexitbuktató diktátor?

„Rendeeet, RENDEEEEEEET!!!” A brit Kövér László a brexitvita egyik kulcsfigurájává vált. Ugyan bejelentette már október végi távozását, de addig is fontos szerep juthat neki.

szeptember 24. 18:33

Jogászkodással kerülnék meg a brexithalasztást Boris Johnsonék Jogászkodással kerülnék meg a brexithalasztást Boris Johnsonék

A brit kormány átértelmezheti a törvényt, amivel megállapodás híján a brexit idejének kitolását kell kérnie. Az is kérdés, egy halasztásra az EU is rábólint-e, mert egy francia miniszter vétóra utalt.

szeptember 9. 06:50

Milyen brexitre készül Boris Johnson? Milyen brexitre készül Boris Johnson?

Miért kérte a brit miniszterelnök a parlament felfüggesztését a brexit határideje előtt és mennyire bánná, ha nem sikerülne megállapodni az EU vezetőivel? Sorsdöntőnek ígérkező napok előtt beszéljük át a helyzetet a Kibeszélő legújabb adásában.

szeptember 2. 23:59

Mutatjuk:

 

Szlovákiában az Európai Parlament megrendeléséből készült becslés szerint a várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel nyer két friss párt koalíciója. A Progresszív Szlovákia és az Együtt összesen 20,1 százalékra számíthat. A kormányzó szocialista, visszafogottan euroszkeptikus Smer-SD (Irány) 15,7 százalékkal lehet második, mögötte 12 százalékkal Marian Kotleba szélsőjobboldali pártja futhat be. A kereszténydemokraták és a liberális-populista SaS 10 százalék közeli eredménnyel zárhat, a SaS-hoz hasonló OL'aNO 5,3 százalékkal csúszhat be az EP-be.

A Magyar Közösség Pártja bőven a statisztikai hibahatáron belül, 4,96 százalékkal szoríthat, hogy bejusson.

A szlovák–magyar vegyes Híd-Mostot úgy tűnik, elsodorta az alig burkoltan a magyar himnusz éneklése elleni törvény – szerintük „véletlen” – első körös megszavazása. Hiába próbáltak utólag szépíteni, 2,6 százalékkal szerepelt le az eddig az MKP-nál általában jobban teljesítő párt.

Dániában a Megafon exit pollja alapján a kemény euroszkeptikus Dán Néppárt elveszítheti képviselői felét, és csak két képviselője mehet Strasbourgba. A szocialisták és a liberális Baloldal 3-3 mandátumot kaphatnak, de utóbbiakkal egy pártcsalád tagja a Radikális Baloldal is, amelyik 2 képviselővel számolhat. A szélsőbalos Vörös-Zöld Szövetség és az euroszkeptikus Konzervatív Néppárt 1-1 helyre számíthat.

Rovatok