Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Tamás

Összeállt az ellenzék, másodszor bukhat az illiberalizmus Isztambulban Összeállt az ellenzék, másodszor bukhat az illiberalizmus Isztambulban

Hiába ismételtette meg az isztambuli választást Erdoğan, felmérések szerint ismét az ellenzék fog nyerni. A török Tiborcz elvesztheti a pénzcsapot, és vannak, akik a kormánypárt szétesését vizionálják, ám korai lenne temetni az elnököt.

június 23. 11:32

Van-e menekülés Kína szorításából? Van-e menekülés Kína szorításából?

Egy 19 éves férfi megölte terhes barátnőjét, az ügyből a kínai befolyás elleni milliós tüntetéshullám lett, amely során anyák, radikálisok és animerajongók védik a hongkongi szólásszabadságot.

június 14. 12:18

Lacking economic purpose, Hungary's embrace of China's Belt and Road central to Orbán's foreign policy manoeuvres Lacking economic purpose, Hungary's embrace of China's Belt and Road central to Orbán's foreign policy manoeuvres

What foreign policy reasons drove Hungary to cooperate with China building a costly and pointless railway between Budapest and Belgrade?

június 3. 14:00

A jelek szerint a fejlett világnak is vannak még részei, ahol nem sok foganatja lett a #metoo kampánynak. Legalábbis erre enged következtetni a nagojai körzeti bíróság közelmúltbeli ítélete, amelyből elég nagy botrány lett Japánban.

Az ügyben a bíróság első fokon megállapította, hogy egy aicsi prefektúrabeli férfi többször közösült 19 éves lányával, és kimondta azt is, hogy mindez a lány beleegyezése nélkül történt. Az is kiderült az eljárás során, hogy a lány szexuális zaklatása legalább 14 éves kora óta tartott, ez idő alatt apja verte és fenyegette, és a lány emiatt az apja "lelki befolyása alatt állt". Majd ennek megállapítása után a bíró felmentette a vádlottat.

Ezt azzal indokolta, hogy a lány nem ellenkezett, és nem volt olyan helyzetben, hogy ne tudott volna ellenkezni a nemi erőszakkal szemben. A japán törvények szerint az számít nemi erőszaknak, ha az áldozat ellenkezik, "kvázi-nemi erőszaknak" pedig az, ha olyan helyzetben van, amikor nem képes ellenkezni (bedrogozták, megverték, stb.). A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a bántalmazott és fenyegetett 19 éves lány ne tudott volna ellenkezni, mert bár apja befolyása alatt állt, a befolyás nem volt teljes. A lány megrontása pedig önmagában nem számít bűncselekménynek.

Jogvédők és ügyvédek azzal vádolták a bírót, hogy fogalma sincs, min mennek keresztül a nemi erőszak áldozatai, kiváltképp azok, akik sok éven keresztül ki vannak szolgáltatva egy erőszaktevőnek. Az ítélet miatt kisebb tüntetések is voltak Tokióban, és az ügy kapcsán sokan felhozták: Japánban még mindig csak a nők töredéke (egy kormányzati felmérés szerint 4 százalékuk) meri bejelenteni a szexuális zaklatást, akik pedig megteszik, azok sokszor megbánják.

Márciusban is volt egy hasonló ítélet, amikor Fukuokában azt hozta ki egy bíróság, hogy a vádlott hiába közösült egy eszméletlen, részeg nővel, nem tekinthető bűnösnek, mert a bíró szerint a nő ellenkezhetett volna.

Nyilván azért átlátszóan becsapósra sikerült a kép, de a helyes válasz tényleg az, hogy az alul, populista módon pesti panelek által ábrázolt Közép-Magyarország statisztikai régió fejlettebb, mint Kína egyik gazdasági központja, Sanghaj.

A rácsodálkozás apropója, hogy a minap a G7-en vita indult arról, hogy mit kéne tanulniuk Kínától a liberálisoknak, ami kapcsán elhangzott, hogy ma a kínai fejlődési övezetek "már évtizedekkel Magyarország előtt vannak fejlettségben."

Ez már elsőre is legalább olyan büdösnek tűnt, mint egy átlagos sanghaji sikátor, és két perc guglizás után fény is derült rá, hogy (már ha fejlődési régiókat fejlődési régiókkal hasonlítunk össze, ahogy értelme van) a fejlettség legalapvetőbb mutatója, a vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre eső GDP Közép-Magyarország régióban 2017-ben 37457 dollár volt (pdf), Sanghajban meg 36258 dollár. Ami annak fényében nem is annyira meglepő, hogy egyébként a sanghaji felhőkarcolónegyed túloldala nem nagyon különbözik egy pesti lakóteleptől, illetve hogy Sanghaj közigazgatási övezetébe mindenféle falusias helyek is beleesnek (ahogy Közép-Magyarországba is).

De az 1,3 milliárdos Kína politikai központja, a 20 milliós Peking (ami ugye hasonló méretarányban itthon kb. az V. vagy a XII. kerületnek felelne meg) is csak ujjhossznyival előzi Közép-Magyarországot a maga 37770 dollárjával. Már persze ha hiszünk a kínai GDP- és népességadatoknak, mert a rossz nyelvek szerint előbbit hajlamosak felülárazni, utóbbi meg a nagyvárosokban vélhetően alacsonyabb a valósnál, elsősorban az egyre kevésbé tolerált migránsmunkások nagy (bár a kilakoltatások miatt csökkenő) száma miatt.

Ettől függetlenül az biztos, hogy 2017 volt az utolsó év, amikor Közép-Magyarország még ilyen előkelő kínai régió lett volna, hiszen az tagadhatatlan, hogy a növekedés üteme még a korrupt, autokratikus országok között is eltér, országos szinten viszont még mindig nagy a magyar előny (28 ezer vs 16 ezer dollár), kár, hogy ennyivel kevesebben vagyunk.

Míg én arra panaszkodtam, hogy gondokat okoz az országimázsnak az alacsony színvonalú ingyenpia a Liszt Ferenc reptér várójában, addig olvasónk arra hívta fel a figyelmemet, hogy vannak még érdekességek a környéken. 

Az inkriminált várót is üzemeltető Malév-utódcég, a Malév Ground Handling ugyanis a jelek szerint a magyar zászlót is egyénien értelmezi, amennyiben piros-zöld-fehér logót csináltatott reptéri jegyértékesítő pultjának.

Nem mintha Ferihegy nem bővelkedne a hasonlóan érdekes megoldásokban, de a jelek szerint ennek a kategóriának is vannak elkötelezett éllovasai.

Update: viszont mint arra más olvasóink felhívták a figyelmünket, azóta már kicserélték a zászlót, és csak pár napig volt piros-zöld-fehér a nemzet jelképe.

Rovatok