Index Vakbarát Hírportál

Molnár Csaba

molcsa

Intelligenciahányados137

Tudományos tanulmányok összes idézettsége605

Einstein Szilárd Leóval közösen tervezett hűtőszekrényt Einstein Szilárd Leóval közösen tervezett hűtőszekrényt

Ha nem betonból lett volna, és nem kellett volna neki napi egy liter alkohol, talán ma is ilyen állna minden konyhában.

2 órája

Igyunk-e terhesen? Igyunk-e terhesen?

A legbiztonságosabb és magától értetődő válasz az, hogy ne. Ugyanakkor meglepően gyengén bizonyított, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás káros volna a babára.

tegnap, 16:18

Már az ókori görögök is gyilkos robotokról és mesterséges intelligenciáról álmodtak Már az ókori görögök is gyilkos robotokról és mesterséges intelligenciáról álmodtak

Mítoszaikban pusztító drónokról, háztartási robotokról és önvezető járművekről regéltek. Még egy Elon Musk is van a mondavilágukban.

tegnap, 12:17

Amint azt megírtuk, a NASA az utolsó sikertelen kapcsolatfelvételi kísérlet után hivatalosan is halottnak nyilvánította az Opportunity Mars-járót.  Az amerikai űrkutatási hivatal kissé már giccses képpel búcsúzik az Instagramon tőle: 

 

Mint írják, "Nehéz búcsút inteni. Mindössze 90 napnyi működésre és 1100 yard megtételére tervezték, az Opportunity Mars-rover mégis 15 éven keresztül vizsgálta a vörös bolygó felszínét, és sorra döntötte a rekordokat."

A megható pillanatot (és a kínálkozó, ingyen bezsebelhető lájkok és megosztások sokaságát) számos híresség is felismerte, így sorra búcsúzkodnak az űreszköztől, mintha csak gyermekkori barátok lettek volna.

 

Barack Obama szerint "ne szomorkodjunk, hogy vége, inkább legyünk büszkék, hogy [az Opportunity] olyan sokat tanított nekünk." Bár azért választhatott volna egy másik képet a NASA oldalán ingyenesen hozzáférhető összes, pontosan 228 771 Opportunity-fotó közül ahelyett, hogy egyszerűen leszedi a NASA által közzétett képet. 

 

Az ismert tudománykommunikátor, Bill Nye hisz abban, hogy egyszer még viszontlátjuk a Mars-járókat: "A Mars távoli síkságán az Opportunity rover csatlakozik ikertestvéréhez, a Spirithez, ők ketten az emberi felfedezés emlékműveivé váltak. Egy napon a leszármazottjaink majd meglátogatják mindkét űreszközt, és rácsodálkoznak az alkotóik zsenialitásán."

Alig néhány évvel azután nyomtathatták azt a szakadozott, vászonnal megerősített periódusos rendszert, amelyet a skóciai St Andrews-i Egyetem alagsorában találtak egy selejtezés során, hogy Dmitrij Mengyelejev publikálta eredményeit 1869-ben.

A poszter még nagyon különbözik attól, amihez a középiskolai kémiatermekben hozzászokhattunk. Németül írták, és csak 71 elemet tartalmaz, hiszen addig csak ennyit tudtak beleilleszteni. Az első hét főcsoport elemei láthatók rajta az oszlopokban, a legutolsó oszlopban pedig a VIII. mellékcsoport.

A számok az elemek relatív atomtömegei. Amint látható, vannak cellák, amelyekben csak számok vannak, vegyjelek nincsenek. Ez volt a periódusos rendszer mágikus ereje: Mengyelejev, miután felfedezte az elemek kémiai tulajdonságaiban rejlő rendszert, több addig felfedezetlen elem létét és tulajdonságait is meg tudta jósolni.

Forrás: Guardian

Rovatok