Index Vakbarát Hírportál

Molnár Csaba

molcsa

Intelligenciahányados137

Tudományos tanulmányok összes idézettsége605

A struccnál háromszor nagyobb madár élt egykoron Európában A struccnál háromszor nagyobb madár élt egykoron Európában

Semmit sem tudunk róla, de simán összefuthatott a Homo erectusokkal.

3 órája

Már a második floridai város hódolt be a zsaroló hekkereknek Már a második floridai város hódolt be a zsaroló hekkereknek

A biztosítás állta a váltságdíjat: félmillió dollár bitcoinban.

tegnap, 14:50

Az emberek mégsem nézik végig tétlenül, ahogy mást bántalmaznak Az emberek mégsem nézik végig tétlenül, ahogy mást bántalmaznak

A bystander-hatás, amely a szemtanúk apatikusságát jósolja, talán nem is létezik.

tegnap, 14:35

Elon Musk, a SpaceX alapítója a Marsról szóló mémet posztolt a Twitterre, csakhogy a képen a Hold szerepel. 

Musk éppen a napokban jelentette be, hogy felgyorsítja a sok milliárd dolláros költségvetésű Starship néven futó űrhajója fejlesztését, amely a marsutazásra is alkalmas lesz a tervek szerint.

Kérdéses, hogy mennyire volt véletlen hiba a Holdat szerepeltetni az Occupy Mars (Foglaljuk el a Marsot) feliratú képen. A jelmondatot már öt éve is használta a SpaceX, mégpedig az igazi Mars képével.

Így felmerül, hogy Musk az internetezők szándékos provokációja érdekében cserél(tet)te le az égitest képét a tavalyi holdfogyatkozás idején fényképezett, úgynevezett vérhold vörös fotójával.

 

 Forrás: Business Insider

Kevin Costner az Entertainment Weeklynek nyilatkozott, amikor elárulta, hogy talán legnagyobb filmsikere, az 1992-es Több mint testőr azóta ikonikussá vált, és többször parodizált/utánzott posztere elég nagy csalást tartalmaz.

Ugyanis nem a film másik főszereplője, Whitney Houston szerepel rajta, csak a dublőre.

Costner elárulta, hogy Houston addigra már hazament, amikor elérkezett vona a poszterfotózás ideje, így megoldották az alteregóval. Ez még csak különösebb előkészületet vagy utómunkát sem igényelt, hiszen a képen a hölgy arcát a paróka takarja el, és egyébként is Costner túlsó vállára hajtja a fejét.

A színész bevallása szerint maga választotta ki az elkészült sorozatból azt a kockát, amit végül elküldtek a Warner Brosnak. Ők eleinte nem lelkesedtek az ötletért, hiszen a képen nem látszott mindkét sztár arca - márpedig ez szerintük kellett volna ahhoz, hogy a poszter eladja a filmet. Végül mégiscsak megbékéltek Costner választásával, és milyen jól tették. 

A poszter azóta legalább olyan híres lett, mint maga a film. A musicalváltozat plakátján sem gondolkodták túl magukat a producerek:

Illetve a Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson főszereplésével készült Sokkal több mint testőr posztere:

Via USA Today

A Naprendszer-ábrázolásokon általában a Napot, és a körülötte kerongő nyolc bolygót tüntetik föl (illetve szánalomból néha még a Plútót is). Emiatt az emberben az a téves elképzelés maradhat meg, hogy a Naprendszer csak ezekből az égitestekbő, no és a bolygók körül keringő holdakból áll.

Pedig nem. Nagyon nem.

Eleanor Lutz, a Washingtoni Egyetem doktorandusz hallgatója a NASA és más űrkutató ügynökségek nyilvánosan elérhető adatbázisaiból összeszedte az összes, Nap körül keringő égitestek adatait, és azokat egy minden részletre kiterjedő térképen ábrázolta (lásd fönt).

Ez 18 ezer égitestet jelent. Lutz egyébként biológus, az adatvizualizáció inkább csak a hobbija. Érdemes megnézni Tabletop Whale című blogját, mert rengeteg látványos infografikát lehet letölteni onnan.

Itt van például a molekuláris biológiai reakcióutak egy fontos részlete, az energiatárolásban központi szerepet játszó ATP molekula átalakulásának ábrázolása:

Via Live Science

Rovatok