Index Vakbarát Hírportál

Molnár Réka

Hat éve nem öltek meg orrszarvút egy kenyai rezervátumban Hat éve nem öltek meg orrszarvút egy kenyai rezervátumban

Végre egy jó hír!

szeptember 20. 17:53

A németek és a spanyolok is milliárdokat fognak felhasználni a klímaváltozás miatt A németek és a spanyolok is milliárdokat fognak felhasználni a klímaváltozás miatt

Németországban maratoni megbeszélést tartottak a tüntetők hatására, Spanyolországban a kártérítésen a hangsúly.

szeptember 20. 16:26

Nem forgalmazzák tovább Amerika leghírhedtebb puskáját Nem forgalmazzák tovább Amerika leghírhedtebb puskáját

Sok lövöldözéshez köze volt, de végül a piaci túltelítettség miatt nem forgalmazzák tovább.

szeptember 20. 14:39

A 28 éves férfi, Darren Barr közel 80 000 font (több mint 30 millió forint) értékben lopott össze könyveket egyetemi könyvtárakból, aztán interneten kezdte árusítani őket. Végül azonban lebukott a biznisszel és 25 hónap börtönre ítélték érte, írja az Independent. 

Barr közel 7000 kötetet kölcsönzött ki három edinburghi kollégiumból 2017 októbere és 2018 szeptembere között. A könyveket ezután online kezdte árusítani, amiből egy év alatt közel 40 ezer fontos haszonra tett szert. A férfi kb. pár ezer könyvet lophatott így el a könyvtárakból, végül pedig úgy bukott le, hogy az egyetem egyik PhD-hallgatója keresett egy szöveget, amiből állítólag hat darab volt bejegyezve az adott könyvtárba: viszont egyiket sem találták sehol. Így a hallgató online, a WeBuyBookson vásárolt belőle magának egy darabot, de amikor megkapta, rájött, hogy az a saját egyetemének könyvtárából való. 

A rendőrség ezután nyomozást indított és közel 1300 darab könyvet talált Barr-nál. A férfit őrizetbe vették és eljárást indítottak ellene, végül pedig 25 hónap börtönre ítélték a könyvdíler egyetemistát. 

Míg a brit legénybúcsúsok félmeztelenül róják az utcákat Budapesten, addig Amerika lépett egyet és két nő pereskedésének köszönhetően lényegében hat államban is lehetővé tette, hogy a nők is félmeztelenül sétálhassanak.

A történet ott kezdődött, hogy két nő beperelte Fort Collins városát arra hivatkozva, hogy a nőknek is joga van póló és melltartó nélkül utcára menniük. A nők ügyvédje szerint a tiltás az egyenlő jogok elleni támadásnak minősült, a kerületi bíróság pedig végül a javukra döntött. A város az ügyben nem fellebbezett - így a bíróság alá tartozó államokban (Utah, Colorado, Új-Mexikó, Kansas, Wyoming és Oklahoma) a félmeztelenkedést tiltó határozat törvényesen már nem hajtható végre.

A pert indító nők egyébként tagjai a #FreeTheNipple mozgalomnak, amely a közösségi oldalakon indult el, miután a Facebook, Instagram, stb. nem engedte a nőknek, hogy kitegyék képekre a melleiket. Míg a döntést hozó tizedik kerületi bíróság a nők javára döntött, addig korábban, 2017-ben a hetedik kerületi a tilalom mellett állt ki: így úgy néz ki, a félmeztelenkedéssel kapcsolatban az USA-n belül sincsen egységes álláspont.

(KUTV)

A norvég Kistefosi Múzeum és Park egészült ki egy nem mindennapi épülettel, amit szeptember 18-án adtak át. A múzeumként funkcionáló új építmény először egy rendes, üvegablakos résszel indul, de aztán jön benne a csavar. Mármint szó szerint.

A csavar egyébként az épület hídjaként funkcionál és közel 150 ezer elem alkotja. A kivitelezés közel két évet vett igénybe, belülről pedig valahogy így néz ki:

A norvég csavaros múzeumnak egyébként magyar kötődése is van - a végleges homlokzati forma kialakításában a budapesti Baumetall Design Kft. munkatársai segítették a dán építészeti iroda, a Bjarke Ingels Group munkáját.

Rovatok