Index Vakbarát Hírportál

Nagy Attila Károly

nak

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Egyszer járt amerikai űrhajó Magyarországon Egyszer járt amerikai űrhajó Magyarországon

1970 májusában, a Budapesti Nemzetközi Vásáron kiállították az Apollo–10 parancsnoki egységét, Moszkva orra alá dörgölve, hogy az USA nyerte az űrversenyt.

február 17. 09:54

Egy pomázi gyárból ömlik a golyóstoll Egy pomázi gyárból ömlik a golyóstoll

Megnéztük az 1951-ben alapított ICO írószergyárat, ami valósággal hipnotizálja a látogatókat a százmilliószámra készülő termékeivel.

február 16. 17:47

Ég veled, A380! Ég veled, A380!

Nem jöttek be az Airbus számításai, nem gyártják tovább a gyönyörű utasszállítót. Nagyképpel búcsúzunk tőle.

február 15. 18:20

Kétféle ember van. Aki akárhányszor ki tudja rakni a Rubik-kockát, és akinek életében egyszer sikerült, miután pár óra próbálkozás után bicskával, szívlapáttal, ütvefúróval szétfeszegette majd helyükre pattintotta a sehogy se passzoló kis kockákat. Az utóbbiaknak tudom jó szívvel ajánlani ezt a terméket:

 

Amint a kis videón látható, a Magnetic Cube afféle kézműves bűvös kocka, 27 darab közönséges dobókocka és 208 darab erős neodímium mágnes szerelemgyereke. Tökéletesen ugyanúgy lehet vele játszani, mint az eredeti Rubik-kockával, de mivel az alkotóelemeit oldható mágneses kötések tartják össze, sokkal egyszerűbben szétszedhető, mint a Rubik-féle kocka. A videó tanúsága szerint játék közben kellemes kattogó hangot adnak az egymáshoz tapadó mágnesek, szóval kiváló stresszoldó is lehet, azok számára, akikre az ilyesmi nyugtatólag hat. Pici hibája, hogy kábé két-háromszor annyiba kerül, mint egy eredeti Rubik-kocka, de hát a tudományos-technológia innovációnak mindig megkérték az árát.

Van ugyanis pár képünk a Testépítők Nemzetközi Szövetsége profi bajnokságának katmandui nemzetközi selejtezőjéről. Íme:

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete összegyűjtötte a legszebb fényképeket a hazai asztrofotósoktól a múlt hétfő hajnali holdfogyatkozásról, és ki is tettek egy remek válogatást az egyesület honlapjára. Kedvcsinálónak egy kompozit képet mutatunk meg itt, a többiért tessenek kattintani az asztrofotós honlapra! Az alábbi képről a következőket írják:

Schmall Rafael és kis csapata a bizonytalan időjárás miatt otthon hagyta a csillagászati távcsövet és kis hajnali expedíció keretén belül a Siófok* közelében található Pusztatoronyhoz indultak, hogy a legszebb fényekben örökítsék meg a jelenséget.

*Igazából Somogyvámos (a szerk.)

Rovatok