Index Vakbarát Hírportál

Németh Sz. Péter

fotó Velvet

Így megy ez évek óta, napok óta, órák óta Így megy ez évek óta, napok óta, órák óta

Budapest groteszk karácsonyi pillanataiból válogatottunk egy Nagyképre valót. Fenyőárus, próbababák, karácsonyfák, kirakatok – mégis, mintha minden a valóság kereteit feszegetné.

2017. december 21. 13:05

Elhunyt Szalay Zoltán fotóriporter, a Sajtófotó kiállítások atyja Elhunyt Szalay Zoltán fotóriporter, a Sajtófotó kiállítások atyja

Latinovitstól Gobbi Hildáig számos remek művészt fotózott, de neki köszönhetjük a magyar sajtófotó éves seregszemléit is.

2015. május 16. 12:51

Belegondoltak már valaha, hogy milyen lenne az élet egy atomháború után? Vajon fel kéne adnunk emberi mivoltunkat, hogy a túlélési ösztöneinknek engedelmeskedve gyilkolásszuk egymást a végtelen, halott pusztában néhány löncshúskonzervért? Esetleg megpróbálnánk felépíteni valamiféle eltorzult társadalmat a valaha volt világ romjain? Vagy csak simán sütit sütnénk a műtőtisztaságú konyhában gázálarcban, mintha mi sem történt volna? A mai kedvenc stockfotónkat alkotó művész erre a kérdésre próbált meg választ adni, a kép címe hevenyészett fordításban pedig:

Anya és lány élvezik a mogyoróvajas kekszet a konyhában, miközben gázmaszkot viselnek a posztnukleáris téli jövőben

Sorozatunk korábbi részei:

Androgün teniszgót

Fiatal férfi szürke macskát nyal

Ismét jelentkezik a "mi a jó úristent nézek én" kérdéskörrel foglalkozó stockfotós sorozatunk. A mai kedvencünkhöz felesleges is lenne különösebb kommentárt fűzni. Tekintsék meg a művet, melyhez az alkotó leírásként csak ennyit közölt:

androgün teniszgót

A sorozat első részében a "fiatal férfi szürke macskát nyal" című műalkotást mutattuk be.

A stock fényképezés a fotózás egy olyan területe, ahol az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból (stock = raktár/készlet) elérhetővé teszik.

– ezt írja a Wikipédia szócikke arról, hogy mi is az a stock fotó.

A dolog lényege leegyszerűsítve tehát, hogy a fotós előre elkészít egy képet abban a reményben, hogy azt valaki valamilyen célra egyszer fel tudja, és fel is akarja használni, ergo pénzt kereshet vele. Ebből az is következik, hogy a fotós jól felfogott érdeke, hogy olyan fotót készítsen, amellyel épeszű ember akarná hirdetni termékét, illusztrálni cikkét, és akár még pénzt is adna érte.

Mégis van a stock fotóknak egy olyan titokzatos halmaza, ahol a józan ész ezen íratlan szabályai egyszerűen nem érvényesülnek. Olyan képek melyek láttán az ember kérdőjellé meredve kiáltaná a világba, hogy MIÉRT? Miért gondolta a művész, hogy ez a kép hiányzott a világból? Mi volt az a lelkiállapot, amikor eldöntötte, hogy elkészíti a művet, melynek a Shutterstockon található leírása nemes egyszerűséggel csak ennyi:

Fiatal férfi egy szürke macskát nyal

Munkánkból adódóan elég sok hasonló kinccsel találkozunk, és úgy gondoltuk, hogy kár lenne ezeket rejtegetni az olvasók elől, szóval mostantól nagyjából napi rendszerességgel megosztjuk kedvenc stock fotóinkat az Indexen, stay tuned!

Rovatok