Index Vakbarát Hírportál

Nyilas Gergely

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Százezer ellenőrzésenként bukkant egy terroristagyanús emberre az Interpol Százezer ellenőrzésenként bukkant egy terroristagyanús emberre az Interpol

A Neptune II program a földközi-tengeri kikötőket vizsgálta, 1,2 millió ellenőrzést hajtott végre.

tegnap, 14:20

A halott támogató sem akadály a jelöltséghez A halott támogató sem akadály a jelöltséghez

Zuglóban feljelentést tettek a Munkáspárt és a Mi Hazánk íveinek ügyében, de a törvény szerint ettől még lehet indulni a választáson.

szeptember 17. 16:32

Egy csuromvizes magyart keresnek Hollandiában, aki a csatornában hagyta a kocsiját Egy csuromvizes magyart keresnek Hollandiában, aki a csatornában hagyta a kocsiját

A magyar rendszámú autó vízbe zuhant, a sofőr lelépett. Egy ideig látszódtak a vizes lábnyomok.

szeptember 17. 11:17

Talán nem vette észre, de ön tíz év alatt 26 milliárd dollárral teljesített jobban, mint Oleg Gyripaszka orosz milliárdos. (Van Magyarországon valaki aki több mint 27 milliárddal, őt most hagyjuk.)

Hogy ez nem feltétlenül éreztette hatását az ön életében, annak az az oka, hogy ezt a párharcot valójában nem ön nyerte, hanem az alumíniumkirály vesztette el, akinek 2008-ban 28 milliárd dollárra taksált vagyona volt.

És most az is kiderült, hogy miért, úgyhogy az egykor leggazdagabb orosz egy hazai bírósághoz fordult – írta a Newsru.com. Biztos, ami biztos, saját szülővárosában, a dél-oroszországi Uszty-Labinszkban. Méghozzá három, 10 évvel korábbi cikkért, amelyeket a brit Times, a Telegraph és az amerikai Nation közölt. Ezek a cikkek ugyanis Gyeripaszka szerint olyan valótlan állításokat tartalmaznak, amelyek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a milliárdos cégeivel és személyével szemben is nemzetközi szankciókat vezettek be. (Bár a helyzet nem ennyire rossz, néhány szankciótól sikerült megszabadulnia, például a legfontosabbtól, a Ruszal alumíniumipari konszernt érintőktől.) 

De a többi sem kéne szerinte, mert nem igazolható sem az, hogy magasrangú orosz hivatalnokok érdekében járt volna el üzletemberként, sem az, hogy Donald Trump egykori kampánymenedzsere, Paul Manafort 10 éven át neki dolgozott volna. Igaz, nem ezek miatt a vádak miatt ítélték el Manafortot. 

Gyeripaszka most azt szeretné elérni Uszty-Labinszk kerületi bíróságán, hogy mondassák ki a lapokkal a cikkekben foglalt állítások valótlanságát, amivel az amerikai szankciók is okafogyottá válnának. Ezt ugyanis Gyeripaszka az amerikai bíróságon hiába próbálta bizonyítani, de otthon valamiért más eredményre számít. Szerinte a szankciók miatt néhány év alatt – amikorra szankciók nélkül is alig 10 milliárdra csökkent egykori vagyona – további 81 százalékot, 7,5 milliárd dollárt zuhant – innen tudható, hogy a válságban megtépázott, 10 éve egy tollal Putyin által megalázott, több építőipari, bányaipari, biztosítási vállalkozásában megrogyasztott üzletembernek mára alig 1,8 milliárd dollárja maradt. 

A múlt héten azon berzenkedtem, hogy a világ mely részén lóg a középületekben az elnök portréja, aztán meg azon, hogy ha ezeket a portrékat a tiltakozók letépik a falakról és a tüntetésen fejjel lefelé cipelik, akkor bíróság elé állítják őket, és több éves börtönbüntetéssel néznek szembe.

A megfejtés – mint a címből is kiderült – Franciaország volt, ahol viszont a bíróság keddi ítéletével helyrebillentette a valóságérzékelést – derült ki a Guardian cikkéből: felmentette a tüntetőket, aki még februárban akasztottak le Macron-portrékat a lyoni városházán, egy klímaügyi tüntetéshez.

A bíró indoklása szerint a klímaügyi helyzet eléggé komoly ahhoz, hogy ilyen módon is lehessen tiltakozni ellene.

Az ügyészség – amely fellebbezett az első fokú ítélet ellen, 500 eurós büntetést kérve az elkövetőkre – viszont úgy látja, a francia elnök portréjának letépkedése nincs összefüggésben a klímavédelemmel.

„Bátorságról tett tanúbizonyságot a bíró, vállalva, hogy ez akár kihathat pályafutására is” – kommentálta a döntést az egyik felmentett, aki szerint ez hatással lehet a többi hasonló ügy elbírálására is: például annak a kilenc embernek a poszt elején idézett perére, aki Bayonne-ben, a G7-csúcs idején tartott tüntetésen követték el ugyanezt, tiltakozva az ellen, hogy Emanuel Macron és a francia kormány inkább csak szavakban, nemzetközi szinten építi a környezetvédő imidzsét – na jó, imázsát, ha már franciák –, miközben otthon tettekben nem is annyira aktívak, ha klímavédelemről van szó.

A bíró ítélete

  • 607
    Nagy győzelem a szabad véleménynyilvánítás védelmében
  • 142
    Túlzás a felmentés, az 500 eurós büntetés lenne jogos

Egészen váratlan választási plakáttal találkozhatnak a választók Óbuda-Békásmegyer 15. számú körzetében: az ellenzék jelöltje itt Domokos Ágnes, aki a megtévesztésig hasonlít Orbán Ráhelre:

A hasonlóság olyan erős, hogy ha a szomszédos körzet ellenzéki jelöltje, Rózsa László Péter mellé áll, egyenesen Tiborcz Istvánnak látszik:

Rovatok