Index Vakbarát Hírportál

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban

A rendőrség nem szólt közbe, hogy a sisakjukban, civil ruhában püfölte májusban a nőt majd a férfit.

4 órája

Lemondatná a pedofilvédő érseket az ausztrál kormányfő Lemondatná a pedofilvédő érseket az ausztrál kormányfő

Adelaide érsekét bűnösnek találta a bíróság, de hivatalából csak a pápa mozdíthatja el.

6 órája

Vannak országok, ahol a futballstadionokban lehet fontos dolgokat megvitatni, bár lehet, hogy ez könnyebben megy ott, ahol a VIP-szektorban a tenderek szabályos lebonyolítása érdekében tartott informális megbeszéléseket nem zavarja meg a futball. Vannak olyan helyek, ahol eközben foci zajlik, például vb-döntő, ahol még nyer is a csapatod, na, ilyenkor, úgy tűnik, tényleg csak a teátrális gólöröm és az öltözői együtt ugrálás marad a csapattal, meg a vesztesek és a házigazdák elnökével.

Emmanuel Macron tényleg szurkolóként viselkedhetett az orosz elnök mellett, ha kedden az a közlemény jelenik meg Franciaország moszkvai nagykövetségének honlapján, hogy az orosz fél nagy meglepetésére Franciaország bezárja oroszországi kereskedelmi képviseletét. A Business France feladata a francia kis- és középvállalkozások, valamint az állami cégek megjelenésének elősegítése.

Azért zárják be, mert az épület elveszítette diplomáciai státuszát, és ezt Párizs nem vette jó néven.

Sőt, a cég számláit is zárolták, ami ellentétes a Bécsi Konvencióval. 

Az oroszok viszont azt mondják, ők régóta kérték a franciákat, hogy rendezzék a jogi vitát. A gond az volt, hogy a kereskedelmi kirendeltség profitorientált üzleti tevékenységet is folytatott. (Nem derül ki a cikkből, de elképzelhető, hogy szállást nyújthattak saját állampolgáraiknak, legalábbis ilyen volt a moszkvai magyar kirendeltségen, szerencsére a hatalmas, kiemelt helyen lévő, belvárosi épülettől 2010 előtt a magyar kormány megvált, mondván, nem annak fenntartásával, hanem másképp kell segíteni a magyar cégek oroszországi megjelenését, hogy mennyire sikerült ez, az más kérdés. Az eladásból a kormányváltás után per lett, de a teátrális bilincsben kamerák előtt elővezetés után, végül mindenkit jogerősen felmentettek.)

Macron több dolgot tehetett volna: megbeszéli Putyinnal, hogy semmi személyes, de a kirendeltségünket bezárjuk. Mondhatta volna, hogy Vlagyimir, van itt ez a kis gond az épület körül, oldjuk már meg. Esetleg direkt nem beszél vele, mert eldöntötte, hogy a francia kormány látványosan megsértődik? De lehet, hogy Macront  a kereskedelmi kirendeltség a legkevésbé sem érdekelte. Egyszerűen szurkolni ment Moszkvába, és számára csak véletlen volt, hogy Putyin mellé kellett ülnie.

Virtuális támadásba lendültek a FIFA ellen az ukrán szurkolók, miután az elődöntős horvát válogatott hazazavarta a világbajnokságról a csapat segédedzőjét.

Az ukránok flashmobot hirdettek a Facebookra, ami abban merült ki, hogy a FIFA Facebook-oldalát jól lehúzták értékeléseikkel. Az oldal kedden délben 1,1-nél tartott, ennél lejjebb statisztikailag már nehéz menni.

A szurkolókat – akiknek csapata lemaradt az oroszországi vébéről, így a nézők meg arról, hogy néhány, talán a svájci albán játékosok sasos utalásához hasonló kvázipolitikai üzeneteket lássanak a pályán – az háborította fel, hogy a FIFA nem tűrte meg azt a videót, amelyen Ognen Vukojevic a horvát válogatott védőjével, Domagoj Vidával együtt üzentek Ukrajnának, arra emlékezve, hogy mindketten játszottak a Dinamo Kijevben, bajnokságot is nyertek.

Domagoj Vida megúszta büntetés nélkül, bár valószínűleg épp ő akasztotta ki a politic-o-métert azzal, hogy a videóban azt mondta: "Dicsőség Ukrajnának!" A "Szlava Ukraine" ugyanis ma több, mint egy "ina-ina-Uk-ra-ina", ez az oroszokhoz köthető kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus óta elég egyértelmű politikai állásfoglalás lett – más kérdés, hogy ezt egy horvát futballista ugyanannak gondolja-e, mint a Majdanon kissé eklektikusan az EU-t és a II. világháború nacionalista ukrán katonáit egyaránt ünneplő tüntető.

Vukojevic csupán – ráadásul oroszul – annyit mond, az oroszok elleni horvát győzelem után, hogy "ez a győzelem a Dinamóért, Ukrajnáért volt, hajrá, Horvátország!"

Történhet egy apró kis gond, ha játszanunk kell egymással. De bármilyen is legyen az eredmény, remélem, ettől nem sérülnek diplomáciai kapcsolataink – idézte a Ria Novosztyi a portugál elnök talán viccnek szánt szavait az orosz elnökkel folytatott szerdai találkozóján.

„Ellenkezőleg, a sport összehoz országokat és népeket, mi pedig, mint a rendezvény házigazdái, örülünk a győzteseknek és együtt izgulunk azokért, akik kevésbé szerencsések” – biztosította az orosz elnök Marcelo Rebelo de Sousát a béke fennmaradásáról.

Putyinnak minden oka megvan az öröme, csapata a Szovjetunió felbomlása után először, már biztosan tovább jutott a csoportkörből a Szaúd-Arábia felett aratott 5-0-ás és az Egyiptom elleni 3-1-es győzelme révén.

Rovatok