Index Vakbarát Hírportál

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Miről szavaztak kvótaügyben a Fidesz EP-képviselői? Miről szavaztak kvótaügyben a Fidesz EP-képviselői?

A Fidesz szerint az Európai Parlament elfogadta a kötelező kvótákat, miközben ilyen döntés nem volt. Megkérdeztük Szájer Józsefet és Deutsch Tamást.

49 perce

Életet lehelnek a szellemvárosba Életet lehelnek a szellemvárosba

Éveken át félbehagyva magasodtak a betontorzók Biatorbágy szélén, most az új tulajdonos szállodát, irodákat és lakásokat álmodik ide. Mi készül az M0-s és az M1-es találkozásánál? Drónnal is megnéztük.

november 19. 08:40

A polgármester beszólt Szijjártó telefonos kampányának A polgármester beszólt Szijjártó telefonos kampányának

Drávaszerdahely vezetője szerint akkor kellett volna konzultálni, amikor 11 milliót elvettek tőlük.

november 18. 15:35

Hol volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy a gyerekeim megunták, hogy esténként két-három rövid mesét olvasok fel, kérték, legyen inkább egy hosszú, az még jobb, ha másnap is folytatódik. Meg harmadnap is. 

Először meséltem, ami eszembe jutott, Ogni, a kis sárkány indult el a világ körül, de csak körbeért, aztán Bernard kutya keveredett el Barcelonában, de csak megkerült, aztán Marci egér indult el Ementáliába, szegény már nem ért oda, ezt a mesét valahol egy nagy folyó közepén elengedtem, inkább hosszú meséket rejtő könyvek után kezdtem kutatni és rábukkantam erre, nem is értem, hogyan jelenhetett meg 1975-ben. 

Remek bizonyítéka annak, hogy a kritikus gondolatoknak hogyan adott menedéket a gyermekirodalom. (Ma is létezik ám ez a gondolati búvópatak izé, nézzék meg a Bábszínházban a Csillagszemű juhászt, most is megy.)

Páskándi Géza  majdnem ötven évvel ezelőtti meséje arról szól, hogy Fogország királya – oké, királyság, ezt miért ne lehetne kritizálni – Zápfog király betiltja a nevetést.

Nem részletezem, a lényeg, hogy ezt a lakók utálják, de legfeljebb otthon a négy fal között mernek nevetni, maguktól nem kezdenek rendszerváltásba a király és az ő kezes parlamentjével szemben.

Jön viszont egy legény külföldről, aki először talál egy kiskaput a nevetéshez, aztán a király titkát is felfedi, hogy miért is tiltja a nevetést, mire a király kivégezné, de megijed, hogy a legény a nyilvánosságnak az utolsó pillanatban elmondja a titkot, ezért inkább száműzi.

A legény meg azt tudja, hogy a titok felfedése kevés a fogországiak lázadásához, úgyhogy lelép. A szomszédos Cukorországból folytatja a szervezkedést: megcukrozzák a folyót, Fogországban mindenkinek megfájdul a foga és ekkor már tényleg mérges lesz a nép. A legény visszaszökik és közli: a fogatok a király miatt fáj, aki ráadásul foghíjas is, ezért tiltotta a nevetést.

Na, a fogfájás és a titok felfedése együtt már elég a lázadáshoz, Zápfog királyt elzavarják.  Hogy tényleg rendszerváltás-e azt nem tudom, köztársaság lett ugyan, elnökkel, aki nem más lett, mint a király egykori tanácsadója, Bölcsességfog.  A külföldi legény meg továbbvándorolt, hogy máshol is retrográd rendszereket döntsön meg. Fogország meg boldogan él, míg meg nem szuvasodik.

Hogy a sorok között olvasás legvidámabb barakkjában ez hogyan jelenhetett meg, azt nem tudom.

Hány ország van, ahol a legnagyobb város nem a főváros?

Negyvennégy.

Köszönjük a figyelmet.

November harmadik csütörtökén is van ám egy füstmentes világnap, valamiért nem annyira ismert, mint május 31., de mindegy is, nem dohányozni anyagilag és egészségügyi szempontból is kifizetődő. Ma már a legtöbb dohányosnak sem jut eszébe otthon rágyújtani, megszokott kép a gangra, erkélyre kilépő dohányos. Nincsenek dohányreklámok, hol van már, hogy azt hisszük, a dohánycégek nélkül nem marad életben a Forma-1, vagy, hogy a kocsmák kipurcannak, ha nem lehet bent rágyújtani.

De a dohányzás intézményesített visszaszorítása közben valami felett elsiklottunk – hívta fel a figyelmem egy négygyerekes édesanya:

„Útban hazafelé mondtam a gyerekeknek, hogy vettünk egy dohányzóasztalt a nappaliba. Erre a várt kíváncsiskodó felkiáltás helyett 4 éves kislányom teljes megrökönyödéssel, mély döbbenettel és némi megvetéssel a hangjában azt mondta: 'Csak nem azt akarjátok mondani, hogy ezentúl cigarettázni fogtok?'

És csak akkor esett le, hogy tényleg, miért hívjuk így még mindig ezt a bútort. Már annyit tettünk a dohányzás ellen, miért ejtsük ki, és reklámozzuk a cigarettázást egy ilyen ártatlan, inkább a családi kártyázások színteréül szolgáló bútordarab kapcsán? Természetesen megnyugtattam a lányomat, hogy ezentúl sem fogunk cigizni sem a szobában, sem másutt, és hogy a további kellemetlen asszociációt elkerüljük, adjunk is más nevet e berendezési tárgynak. Kértem őket, hogy javasoljanak más elnevezéseket.”

Hogy hívjuk a dohányzóasztalt?

 • 1605
  Maradjon dohányzóasztal
 • 1044
  Kávézóasztal
 • 448
  Nappali asztal
 • 346
  Kanapéasztal
 • 286
  Szalonasztal

Rovatok