Index Vakbarát Hírportál

Pintér Luca

pl
Kezdeményezte a távoltartást a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében Kezdeményezte a távoltartást a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében

Mégis találnak módot utólag a nő védelmére.

november 13. 12:45

Valaki hamisra cserélte a győri múzeumi éremgyűjteményt Valaki hamisra cserélte a győri múzeumi éremgyűjteményt

Azt mutogatták a látogatóknak Győrben, míg az eredeti darabok külföldi aukciókon bukkantak fel. Az NNI különösen nagy értékű lopás miatt nyomoz.

november 12. 07:24

42 km/órás sebességgel ütötték el L.L. Junior kisfiát 42 km/órás sebességgel ütötték el L.L. Junior kisfiát

Elkészült a műszaki szakértői vélemény, eszerint a 76 éves sofőr időben cselekedett, nem gyorshajtott.

november 12. 05:03

Nem csak itthon gond, hogy egy idő után – engedély híján – nem tudnak mit kezdeni a cirkuszokból kitett vadállatokkal. Most a Krím-félszigeten működő, legnagyobb magánkézben lévő vadasparkjának tulajdonosa kénytelen megszabadulni 30 medvétől. Mivel az egészségügyi hatóságok szabélytalanságokat találtak a parkban, bezárták a helyet, az állatok etetésére szánt pénz pedig elfogyott, írja a Moscow Times. 

A vadaspark tulajdonosa, Oleg Zubkov a videóban arról beszél, hogy a medvéket az utóbbi években különféle cirkuszokból, illetve állatkertekből vette magához, de amióta Oroszország 2014-ben magához csatolta a Krímet, az orosz hatóágok folyamatosan zaklatják őt.

A Szimferopoltól 50 kilométerre keletre lévő parkban egyébként nagyjából 2500 állat él. Ha a tulajdonos  nem nyithat ki újra, akkor a medvék után a nagymacskák kerülnek sorra. A medvék előtt Zubkov egyébként a sertésektől szabadult meg, ezek a tigrisek és oroszlánok táplálékaként végezték. Azért viszont, hogy a medvéket ne kelljen kilőnie, a park tulajdonosa örökbeadná őket.

A koraszülöttek világnapja 2011. óta november 17-e. Ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Éppen ezért holnap a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a hazai középületek.

Évente többezer magyar család néz szembe azzal az iszonyatosan nehéz helyzettel, hogy a várva várt baba egyszer csak idő előtt kirobban az életbe. A koraszülések aránya hazánkban 9%, ami évente nagyjából 8500-9000 koraszülött babát jelent, közülük több mint 6000 intenzív koraszülött osztályon (PIC) kezdi meg az életét, derül ki a Koraszülöttek Országos Egyesültének adataiból. Csak összehasonlításképpen: a svéd babák 4,7 %-a, a franciák 6 %-a, az osztrákok pedig 5,5 %-a koraszülött.

A szakemberek szerint az esetek felében  nem lehet tudni, mi váltja ki a koraszülést, a másik felében viszont rizikófaktorként szerepet játszhat

 • az anya életkora (18 év alatt és 40 év felett magasabb a kockázat),
 • az ikerterhesség,
 • terhességi cukorbetegség,
 • magas vérnyomás,
 • húgyúti fertőzések,
 • korábbi koraszülés,
 • a stresszes életmód,
 • a rossz szociális és higiénés körülmények,
 • a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. 

Ugyanakkor az orvosok szerint a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet, még akkor is, ha a kismama mindenre odafigyelt és minden utasítást betartott. 

Magyarországon az egyik legkisebb koraszülött 2011-ben jött világra. A kisfiú a terhesség 23. hetében, mindössze 23 centiméterel és 380 grammal  született.  A csecsemő végül 2200 grammal, öt hónaposan hagyhatta el a  Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját.

November végéig keresik az ország legszebb komposztálóját.

A versenyt egyébként másodjára hirdették meg és a hulladekvadasz.hu oldala szerint eddig viszonylag sokan neveztek. Szavazni november 31-ig lehet, eredményt pedig december 1-jén hirdetnek.

A díj pedig: 

 • a komposztáló-szépségverseny győztesének járó elismerés és
 • egy 20 000 forint értékű vásárlási utalvány.

Rovatok