Index Vakbarát Hírportál

Szabó Zoltán

SzabóZ

Megírt filmkritikák száma:197

Ebből látott filmek száma:196

Munkakörök száma az elmúlt 15 évben8

Munkahelyek száma az elmúlt 15 évben1

Még maradtak kérdéseink Még maradtak kérdéseink

április 20. 12:01

Mire elég 11 ezer támogató? Mire elég 11 ezer támogató?

Az Index olvasóinak hála idén olyan dolgokba is belevághattunk, amikre eddig nem volt pénzünk. Ezeket köszönhetjük a lelkes olvasóknak!

2019. december 30. 17:15

Az RTL Híradó presztízse óriási erőt ad nekünk Az RTL Híradó presztízse óriási erőt ad nekünk

Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója szerint a lineáris tévézést még nagyon korai lenne temetni, és a Barátok közt is feltámadhat hamvaiból. Kultrovat podcast.

2019. december 11. 11:01

Van a Google Home nevű okoseszköz, képernyő, hangszóró, mesterséges intelligenciával felturbózott zeneláda, hívjuk bárhogy, ami felkapcsolja a lámpát, lehúzza a rolót, vagy feltekeri a fűtést, esetleg lejátssza a legkedvesebb szakítós dalainkat, ha azt kérjük tőle. Csak ki kell mondani, mit akarunk, persze angolul, de lehet alsó-nigériai tájszólásban is, és már rögtön ugrik is.

Ez a kis eszköz mindemellett arról is híres, hogy tele van easter egg-ekkel, apró meglepetésekkel, amit a szoftverfejlesztők pakoltak bele. Például nagyon kerek válasza van arra, ha bárki megkérdezi tőle, hogy ő-e a Skynet a Terminátorból, és amúgy tervezi-e, hogy a lámpák kapcsolgatása után inkább kiírtja az emberiséget. Vagy nagyon jó fingós vicceket mesél, ha arra kérjük.Na, a Google Home új meglepetése, hogy koronavírus idején megtanít minket kezet mosni.

 

Csak annyit kell tőle kérni, hogy Hey, Google, Help me wash my hands, és máris dalolja a kis oktató dalt, ami éppen negyven másodpercig tart. Mint egy alapos kézmosás. Google Home tulajdonosok feltétlenül próbálják ki, de óvatosan: a dal egyszerre roppant fülbemászó és utolérhetetlenül idegesítő.

Megérkezett az ellenzéki válasz a kormányzati kommunikáció drámai drónfelvételeire és az operatív törzs lassítva vonulására. A főváros vírusvideójában is pont ugyanazokat a vizuális trükköket használják, amiket már jól ismerhetünk a Transfomers végeláthatatlan folytatásásaiból vagy bármely random dél-koreai fiúbanda romantikus klipjéből, csak amíg a kormány videóiban miniszterek néznek drámaian a kamerába, addig a főváros inkább az egészségügyi dolgozókra, a bolti eladókra és a kukásautók személyzetére koncentrált.

De nem szeretném cinikusan elviccelni a járványügyi veszélyhelyzetet, a tök üres Budapest drónfelvételei mellett igenis nagyon fontos, hogy láthatjuk, kik azokat akiket ez az egész sokkal, de sokkal durvábban érint annál, minthogy otthonról kell dolgozniuk, miközben a gyerek ordít az unalomtól, az asszony meg az idegösszeomlás tüneteként már jó ideje inkább csak a kovász etetésével bíbelődik. A másfél perces videónak pedig éppen ők a főszereplői. Meg persze Budapest.

 

A koronavírus sok vállalkozást kényszerített arra, hogy átgondolja az üzleti modelljét: jógaoktatók költöztek a Youtube-ra, taxis cégek álltak át az online bevásárlás házhozszállítására, a mozik meg streamingelik a neten a premiereket. De ha nekem valaki azt mondja, hogy a bulinegyed egyik jól menő kocsmája idén tavasszal átalakul zöldségessé és az erkélykertészek palántaellátójává, hát azt mondom, hogy valaki nagyon melléütött az üzleti terv exceljében, mert egy közepes méretű angol legénybúcsús horda több pénzt költ felesekre egy szimpla szombat este, mint amennyi biopadlizsánt el lehet adni egy hét alatt.

Aztán persze jött a koronavírus, az angol bulituristák meg otthon maradtak, így a Rácskert gondolt egyet és termelői zöldséget, biogyümölcsöt, virágokat, fűszernövényeket és az erkélyföldművesség egyéb segédeszközeit árulják az egykori bulinegyed közepén. A növények és a zöldségek nagyrészt hazai őstermelőktől származnak, vagyis aki náluk vásárol, az két nehéz helyzetbe jutó vállalkozón is segít. Egy kocsmároson, meg egy őstermelőn.

 

Rovatok