Index Vakbarát Hírportál

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

Mégis kinek kéne megakadályoznia, hogy kirámolják az országot? Mégis kinek kéne megakadályoznia, hogy kirámolják az országot?

Elképesztő összegeket lopnak el túlárazott közbeszerzéseken, de a gazdasági versenyhivatal mostanában nem talál út- és vasútépítési kartelleket.

február 19. 10:43

Idegesen elutasítják a racionális érveket Idegesen elutasítják a racionális érveket

Hiába divat ma mást mondani, a közgazdaságtan ideológiamentes. Nem véletlenül prédikál a közgazdasági modell piacpártiságot, a szabad vállalkozás elfogadását, az egyéni gazdasági szerződések tiszteletben tartását. Az ELTE közgazdasági tanszékének vezetőivel, Pete Péterrel és Horváth Áronnal interjúztunk.

február 15. 17:59

Ál-Kim Dzsongun, nagy szél, nagy címvédések és 38 óvszer/fő Ál-Kim Dzsongun, nagy szél, nagy címvédések és 38 óvszer/fő

Kangungban az utcára menni is veszélyes a szél miatt. Maradtak azért látványos események bőven szerdára az olimpián.

február 14. 17:28

A címben szereplő állítást nem én mondom, hanem egy svéd cég, a Tork márka gyártója. Ez többek közt szalvétát vagy klotyópapírt gyárt (amit a vállalat úgy mond inkább, hogy "professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat" kínálnak). 

Na de az új szalvétamárkájukhoz az jutott eszükbe, hogy a tányér mellett feltűnő színek megváltoztatják az ízérzéklésünket. Így Linda Lundgren ételstylist és séf segítéségével megalkottak útmutatót színes-szalvettás ízfokozásra. Ennek megfelelően ne igyon unikumot rózsaszín pohárból, mert unikum next lehet belőle, vagy ha elsózza a halászlét, akkor esetleg kék szalvétával menthet még az utolsó pillanatban.  Az nem tudom, hogy mi lehet különbség a harmonizálás vagy a kiegészítés közt, ezért inkább csak átadom a tudást:

"1. A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.

2. A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.

3. A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.

4. A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.

5. A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.

6. A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket."

A gyakorlatra rátérve azt mondjuk tudom a kedves olvasókról, hogy nagy részük megőrül például a hortobágyi palacsintáért,  ahhoz maradhat szerintem a fehér vagy a kék szalvéta, csütörtök-péntek magasságában esetleg a korall. 

"Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája" - ezt kormány egyik főideológusa, a Közgáz élére betolt Lánczi András vallotta be nemrég teljesen nyíltan, és nem követte lázadás. Sem a Fideszen belül, sem kívül, ezt szeretjük, ez nem újdonság, "mindenki tudja", és akkor mi van?

Ami teljesen igaz is: így semmi. 

Mindez annyiban érdekes most, hogy Dél-Afrikában pillanatnyilag nem így gondolják. Az országot teljesen a magánérdekeinek alárendelő Zuma elnököt lemondatta pártja, az ANC, írja az MTI. A párt éléről már decemberben eltakarították a régi vezetőjüket, Cyril Ramaphosa alelnök váltotta. Akkor az ANC annyit közölt, hogy épp

igyekeznek helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között.

Hitték volna, hogy egy egész ország pár oligarcha kedvéért szerződött volna a Roszatommal? Őrület, de Zumáék például ezen gondolkoztak. Ilyeneket meg mertek próbálni arrafelé, de most meg is lett böjtje, nem lehet akármit megcsinálni a dél-afrikaiakkal. Zumának állítólag 48 órát adott a pártja, hogy önként lemondjon, de nem akart, most ezért visszahívták. Persze kérdéses, hogy ennek szót fog-e fogadni az aktuális főnök. 

Ha érdekli, itt olvashat bővebben arról, hogy miben ismerhetünk magunkra Dél-Afrika kapcsán.  

Vajna Tímea hűséges rajongói a sztár instagramján próbálták megfejteni, hogy az mégis hogy lehet, hogy Andy Vajna pillanatnyilag a titkárnőjét, Ágit vitte a Story-gálára gálázni.  

De arra valószínűleg a legbennfentesebb Vajnáné-kutatók se számítottak, ami ezután következett!

Tímea ugyanis simán bemondta, hogy "Andy részéről már többről van szó, mint egy kísérőről és asszisztensről". A gazdag öregúr és kevésbé gazdag, 35 éves felesége párkapcsolati krízisét az is jelzi, hogy Tímeát megkérdezték, hogy akkor nem is fog-e már gyereket szülni. Vajnáné pedig ezt most kerek perec elutasította annyival, hogy "hát nem". 

Andy szerint viszont nincs semmi gond, Timi angolt tanul épp az USA-ban, és gőzerővel próbálja megszerezni az állampolgárságot. Mondjuk Tímea kisfilmterve elsőre gyenge lett, még dolgoznia kell rajta, de ez már kicsit más téma.  

Nem vagyok nagy szerelemdoktor, de innen még simán lehet visszaút, ha higgadtabban végiggondolják, hogy mennyi minden köti össze őket, miért is szerettek egymásba olyannyira, hogy együtt akarták leélni az egész életüket. De ez az ő dolguk, rájuk tartozik, plusz maximum az instagramra.    

"A szerelemhez vezető út nagyon nehéz. (...) Mert ez az út vagy az égbe röpít, vagy a pokolba taszít" - vallja a Magyarországon legnépszerűbb külföldi író a témáról.  

Rovatok