Index Vakbarát Hírportál

Tenczer Gábor

Gyerek3

Kerék10

Szoba0

ElütésSko

Ferencvárosban kerítésbe ütközik az egész Európát átszelő bicikliút Ferencvárosban kerítésbe ütközik az egész Európát átszelő bicikliút

Az Eurovelo 6-ot sikerült úgy kijelölni, hogy a Csepel-szigettel szemben magánterületen megy át. A telektulajdonos szívességből átengedi a bicikliseket, de nem tetszik neki, hogy az épülő hídhoz fúrnak-mérnek, ezért kerítést épített.

május 30. 17:09

Karácsony: Ez a szószegés költségvetési terve Karácsony: Ez a szószegés költségvetési terve

A főpolgármester szerint a kormány megsarcolja az önkormányzatokat. A kormány szerint Budapest még jobban is jár, mint más városok.

május 26. 14:21

Másfél hónapja nem volt ilyen kevés új fertőzött Budapesten Másfél hónapja nem volt ilyen kevés új fertőzött Budapesten

Hétfőn mindössze 4 új fertőzöttet jelentettek a fővárosban. Tolnában májusban nem is volt fertőzés. Nézze meg, hol csökken leggyorsabban a járvány!

május 25. 18:28

Csepelen, a Duna-partján nőttem fel, nem újdonság számomra a parti nád, amiből sajnos az elmúlt években a Balatonon és Budapesten is egyre kevesebb van. Ezért alig hittem a szememnek, amikor a forgalom elől lezárt pesti alsó rakparton sétálgatva több nádasnak tetsző foltot is felfedeztem a hullámtörő köveken. 

Valószínűleg a tartósan alacsony vízállásnak köszönhetően egész komoly vegetáció indult meg a rakpartfal és a kőlépcsők tövében: a nádfoltok mellett többféle virág, sás, sőt, ember magasságú nyárfa is is kihajtott a köveken. Nem vagyok egy folyóbiológus, de el tudom képzelni, hogy ha ez így folytatódik, komoly kis zöldsáv alakulhat ki a meder szélén.

Frissítés: A képen nem nád, hanem a náddal gyakran összekevert, a folyópartokon jellemző, elöntést jól tűrő nádképű pántlikafű (Typhoides arundincaea) látható. 

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket, írja az MTI.

A világon jelenleg mintegy kétezer Przsevalszkij-ló - ázsiai vagy mongol vadló, más néven takhik él -, kevesebben vannak, mint az óriáspandák. A vadlovak fő élőhelye Kínában a hszincsiangi Dzsungáriai-medence, ahol összesen 439 példány él, 91 fogságban, 240 vadon és 108 félig fogságban.

A központban élő ázsiai vadlópopuláció növekedése miatt a régi istállók egyre szűkebbnek bizonyultak, korlátozták a lovak mozgását, ezért az állatok pocakot eresztettek, és csökkent a szaporodóképességük is. A szakemberek ezért edzeni kezdték az ott nevelt lovakat, hogy fogyjanak, egészségesek maradjanak és alkalmazkodjanak a kinti élethez.

Hétfőn mindössze négy új fertőzöttet jelentettek le Budapesten. Megnéztük a megyéket is: kiderült, Tolnában májusban nem regisztráltak egyetlenegy új fertőzöttet sem.

Rovatok