Index Vakbarát Hírportál

Thüringer Barbara

barb

Válasz a végső kérdésre:42

De mi volt a kérdés?6x9

Teljes terjedelmében égett egy üzemcsarnok Nyíregyházán

600 négyzetméteren lángol az épület, amiből hat munkás menekült ki. Ketten kórházba kerültek.

június 13. 15:22

Az ukránok azt állítják, hogy tetten értek egy FSZB-s merénylőt

Bombát helyezett el egy vízszűrő állomáson. Az orosz hatóságok egyelőre nem reagáltak.

június 13. 14:59

Szombattól nem jár a H5-ös HÉV Békásmegyer és Szentendre között

Pályafelújítás lesz július 7-ig.

június 13. 13:04

Az I. Tisza-tavi PET Kupa, amiről szombattól kezdve minden nap beszámoltam (linkek itt), véget ért, méghozzá megrázó eredménnyel:

100 önkéntes civil 3 nap alatt közel 3000 kiló szemetet szedett ki a tóból a turisztikai főszezon kezdetén.

A Tiszafüredtől Kisköréig tartó túra 25 folyamkilométeres szakasza rettenetes állapotban van, az áradással érkezett szemét fennakadt a part menti sávokon benyúló faágakon, a tó közepén lévő nádasokon.

Megrázó látni, ahogy a gémek, a kacsák, a bakcsók és számtalan vízi madarunk a PETpalack rengeteg tetején raknak fészket.

Az önkéntesek hét hajóval és számtalan kenuval próbálták megtisztítani ezt a szakaszt, de hiába a hatalmas szám, nincs kétségünk afelől, hogy ennek a mennyiségnek a dupláját, tripláját ki lehetett volna szedni a vízből még több idő és még több ember segítségével.

A legnagyobb szemétszigeteket talán sikerült felszámolnunk Gyenes Károly természetfilmes segítségével, aki jobban ismeri a Tiszát, mint a saját tenyerét. A PET Kupák örökös szellemi atyja a túra előtt háromszor járta végig ezt a szakaszt, hogy feltérképezze, hol érdemes a leginkább szedni. Így sikerülhetett valamelyest megszabadítani a tavat a legdurvább szennyezésektől. 

De nemcsak ez volt a cél, hanem nem titkoltan az is, hogy

az ország lássa, hogy milyen hatalmas a probléma, és hogy összefogással mekkora sikereket lehet elérni akár pár nap alatt is. 

Ahogy Molnár Attila Dávid természetfilmes és főszervező mondta az eredményhirdetésen,

tucatnyi 18 év alatti vett részt a kupán, a gyerekeink takarítják a mi trutyinkat. Ők már innen úgy mennek haza, hogy kétszer is meggondolják, kérjenek-e bármit a boltból, ami PET-be van csomagolva. De minden részt vevő máshogy fog nézni például az elviteles kávés poharak műanyag tetejére, amit fél óra múlva úgy is ki fog dobni.

A Tisza-tavi PET Kupa persze nem csak környezetvédelmi akció volt, hanem verseny is. A We love Tisza-tó kapitánya mondta a címben idézett mondatot, hogy a kiszedett mennyiség csak a jéghegy csúcsán ülő pingvin csőre. A River Bank kapitánya pedig azt üzente, hogy ne vegyetek PET palackot semmilyen célra. Az NHSZ azt közölte, hogy munkatársaik egyébként is évente több ezer tonna szemetet gyűjtenek be a szárazföldön. Az ÖkosaBB pedig annak örült, hogy nagy a hírverés, és ez sokakat elgondolkodtat majd.

És akkor a nyertesek:

1. Kötivizig: az igazgató is evezett velük az első nap, ők részben címvédők is egyébként, mivel a tavalyi felső-tiszai versenyt a JoinTisza nemzetközi hajó nyerte, amiben a magyar vízügyesek is képviseltették magukat,

2. Petvidra: akinek a kapitánya több mint 100 ismeretlenből válogatta ki a Facebookon a legénységét, és helyi lakosként őrült hálás mindenkinek, aki megtisztítja a lakóhelyét,

3. Petúnia: egy nagyon lelkes családi és baráti csapat, akiknek a fedélzetén mi is utaztunk.

A Petúnia ráadásul elnyerte a Tisza Hőse díjat is, ami azt jelenti, hogy a mi csapatunk szedte össze az egy főre jutó legtöbb szemetes zsákot.

De persze nem kell PET Kupa hozzá, hogy szebbé és élhetőbbé tegyük ezt a csodálatos tavat, bárki a nyomunkba eredhet, hajrá! 

Kollégánk, Thüringer Barbara napok óta részt vesz az I. Tisza-tavi PET-kupán, amelynek célja, hogy összeszedjék a tóban lévő szemetet. Újabb beszámolója következik:

Vasárnap este 8 óra körül érkezett meg az órákig tartó vihar Tiszaszőlősre, a kempingbe. Ekkor még javában tartott az I. Tisza-tavi PET-kupa aznapi termésének, mintegy 200 zsáknyi szemétnek a válogatása. 

Az önkéntesek egy utánfutóra öntötték be a zsákok tartalmát, amit a csatárláncba állt civilek válogattak szét palackokra, fémtárgyakra, üvegekre és háztartási szemétre. A műanyag palackok kupakját lecsavarva az utánfutóba öntöttük a felismerhetetlenségig megrohadt folyadékokat. Sajnos szagos videó még nem létezik, de ezekhez a képsorokhoz próbálja mindenki hozzáképzelni a cefre, a latrina és a hányásszag undorító elegyét:

 

Ezek az emberek a videón ráadásul az egész napjukat a vízen töltötték szemétszedéssel és evezéssel. Hullafáradtan, a csapkodó villámok és már szemerkélő eső ellenére válogattak, gyűrték a palackokat, hogy az minél hamarabb elindulhasson az újrahasznosító felé. Aztán volt egy pont, amikor annyira el kezdett zuhogni, hogy mindenki a sátrába menekült. Volt, akinek annyira se volt már ideje, hogy a kezéről, a karjáról, az arcáról lemossa a ráfröccsenő undormányt.

Gondolj rájuk, ha legközelebb PET-palackos vizet vásárolsz, amire semmi szükséged, ugyanis Magyarországon ásványvíz-minőségű az ivóvíz!

Aztán az éjfélig tartó intenzív esőben sokunk sátra teljesen beázott. Reggel sárosan, vizesen mégis elindultunk a 11 km-es távra, és újabb több mint 300 zsáknyi szemetet szedtünk ki a tóból. A válogatás még mindig tart. 

A tiszafüredi strandról rajtolt el vasárnap reggel az I. Tisza-tavi PET-kupa, hét hajóval, többtucatnyi kenuval és nagyjából száz civillel, akik azt tűzték ki célul, hogy a lehető legtöbb szeméttől tisztítják meg a tavat. A hőség mellett irtózatos mennyiségű szúnyog és bögöly kínozta a csapatot, de estére mindenki megérkezett épségben a tiszaszőlősi kikötőbe. Még épp időben, ugyanis a heves szélviharok azt jelzik, ezt az éjszakát esőben kell átvészelnünk.

 

A nap végi statisztika szerint egy nap alatt több mint 200 zsák szemetet szedtünk össze, ennek a negyede már össze van taposva, tehát máris mehet újrahasznosításra.

A mi hajónk, a Petúnia csapata ebből 36 zsáknyi hulladékot gyűjtött.

A zsákokba azonban nemcsak műanyag palackok kerültek, hanem

  • székek és asztallábak,
  • komplett műanyag asztalok,
  • hűtők,
  • ablakkeretek,
  • gumiabroncsok,
  • és véletlenül egy vízisikló is, de azt visszadobtuk a vízbe.

A hétfői szakasz Tiszaszőlőstől Tiszanánáig tart majd, ami azt jelenti, hogy 11 folyami kilométeren fogunk újabb csapást mérni a szennyezésre.

Rovatok