Index Vakbarát Hírportál

Tóth Gergely

Meccsek száma26

Győzelem23

KO/TKO5

Submission7

Újabb háborút ígért, meglepő fordulatot vett az izraeli-palesztin konfliktus Újabb háborút ígért, meglepő fordulatot vett az izraeli-palesztin konfliktus

Be nem jelentett fegyverszünetet kötöttek, belebukott az izraeli védelmi miniszter.

november 14. 12:02

29 év után elveszítette mandátumát Orbán lobbistája 29 év után elveszítette mandátumát Orbán lobbistája

Dana Rohrabachertől elfordultak a kaliforniai republikánusok, egy volt budapesti nagykövet lett Kalifornia második embere. Összeszedtük a félidős választások magyar szálait.

november 7. 13:11

Alaposan megnehezíthetik Trump dolgát a demokraták Alaposan megnehezíthetik Trump dolgát a demokraták

A képviselőházat nyolc év után szerezték meg, a szenátusban viszont nőhet is a republikánus többség. Megszaporodhatnak a demokrata vizsgálatok, de közben Trump elmozdíthatatlanná is vált.

november 7. 09:15

Az egyik legnagyobb figyelem a délkeleti Georgia állam kormányzói posztjáért folyó versenyre összpontosul. Egyfelől azért, mert az állam jelenlegi kormányzója, a republikánus Brian Kemp a szavazói regisztrációs szabályok módosításával próbálta meg bebiztosítani győzelmét, és a választást megelőző húzásai nagy felháborodást keltettek. Ellenfele, Stacey Abrams ráadásul történelmi tettre készült, megválasztása esetén ő lett volna az Egyesült Államok első fekete női kormányzója (a több mint 10 milliós államban a feketék aránya 30 százalék felett van).

Csakhogy a feltételes mód nem véletlen, ugyanis 99 százalékos feldolgozottságnál Kemp kevesebb, mint 100 ezer szavazattal, néhány százalékponttal vezet Abrams előtt, azonban ha nem éri el az 50 százalékos szavazatarányt, akkor az állam törvényei értelmében második fordulóra kerül sor. Kemp szerint "a számok a mi oldalunkon állnak", Abrams viszont gyújtó hangú beszédben jelentette be, addig nem ismeri el vereségét, amíg "minden egyes szavazatot meg nem számoltak".

 

Bár San Diego és New York között csaknem 4000 kilométeres a távolság, a kaliforniai Duncan Huntert és a New York-i Chris Collinst mégis sokminden összeköti:

  • mindketten republikánusok
  • mindkettőjük ellen szövetségi nyomozás zajlik
  • és ennek ellenére mindketten hozták a választókerületüket

Duncan Hunter ellen évek óta zajlik nyomozás, augusztusban azonban az FBI egy összesen 250 ezer dollárt (majdnem 70 millió forintot) kitevő, 60 kifogásolható tételből álló listával kopogtatott be hozzá. Hunter ugyanis kampányköltségként számolt el a Grincs színházi előadására vett jegyeit, veteránoknak szánt ajándékként a vásárolt golflabdákat és 5000 dollárt költött az adófizetők pénzéből költött gyorséttermi kajára.

Collins nem a közpénzekkel élt vissza, őt 13 rendbeli csalással vádolják a hatóságok, köztük bennfentes kereskedéssel és számos befektető szándékos megtévesztésével.

Az 1906-ban meghalt Susan B. Anthony elképesztő munkát fejtett ki annak érdekében, hogy a nők is elnyerjék a választójogot. Évtizedeken keresztül évi 75-100 előadást tartott, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzetközi szüfrazsett-mozgalom támogatásában is. Már nem érhette meg, hogy a Kongresszus 1920. augusztus 26-án a XIX. alkotmánykiegészítéssel alaptörvényben rögzítette azt, hogy "senkitől nem lehet neme alapján megtagadni a választás jogát".

Susan B. Anthony rochesteri temetőben található sírja mára afféle politikai zarándokhellyé vált, és a női jelöltek soha nem látott előretörését hozó 2018-as félidős választás során tucatjával ragasztották fel a nők a "Szavaztam" feliratú matricákat a sírkövére.

 

Rovatok