Index Vakbarát Hírportál

Először repült a pilóta nélküli lopakodó

2011. május 5., csütörtök 13:34

A kaliforniai Edwards légibázison sikerrel végrehajtotta a Boeing Phantom Ray pilóta nélküli lopakodó harci repülőgépe az első repülését – jelentette be az amerikai légierő. A próbarepülés 17 percig tartott, a gép 2300 méteres magasságba emelkedett és 330 km/órás sebességet ért el. A próbarepülés fontos, és sikeres vizsgája volt a gép navigációs rendszerének, és a következő hetekben újabb tesztek követik majd.

A Phantom Ray az amerikai hadsereg következő generációs, pilóta nélküli lopakodó gépek kifejlesztésére irányuló projektjében megalkotott prototípus. A projekt célja olyan gép megépítése, amelyek anyahajóról felszállva, az emberi pilóta hibalehetőségeit kizárva képesek felderítő hadműveletekre, az ellenséges légvédelem elleni csapásokra vagy az ellenség elektronikus rendszereinek zavarására.

A projektet a Boeing a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége) támogatásával 2007-ben indította el, a legnagyobb titokban. Az első pár évben a katonai cégen belül is titokban tartották a fejlesztést. A gépet 2010-ben mutatták be hivatalosan, az első repülését eredetileg tavaly decemberre tűzték ki.

Rovatok