no

Index Vakbarát Hírportál

Kínai gyártmányú lopakodót fényképeztek le

2011. december 8., csütörtök 10:27

Több jel is arra utal, hogy Kína rohamtempóban fejleszti a pilóta nélküli repülőgépeit (UAV). Két hónappal ezelőtt a SinoDefenceForum odalán tűnt fel a kínai Construction Magazine egy beszkennelt oldala, amin egy lopakodó gép fotója látható. Ezúttal pedig egy, leginkább a Batwingre emlékeztető UAV fényképe tűnt fel.

A szakétők szerint ugyanannak a gépnek két különböző variánsáról van szó: az első Crossbow fantázianéven fut, a most lefényképezett modell pedig Wing Blade névre hallgat, de különbséget pedig csak a szárnyuk formájában fedezhetünk fel. A fotók láttán többen arra következtettek, hogy a kínai kémrepülőgépek körülbelül az Egyesült Államok kilencvenes években gyártott, pilóta nélkül repülő lopakodó gépeinek színvonalát idézik.

Ennek ellenére a lopakodó gépek építése feltörekvő iparágnak számít Kínában. Egy szeptemberi versenyen komoly fődíjat (körülbelül 378 ezer dollárt) kínáltak a legkiválóbb UAV-t előállító csapatnak. A versenyt a Shenyang Egyetem nyerte; nyilván nem véletlen, hogy az iskola ugyanabban a városban található, ahol Kína legnagyobb vadászgépgyártó vállalata is.

Rovatok