Index Vakbarát Hírportál

Csalt a Pentagon az F–35 tesztjén

2012. március 6., kedd 16:25

Több mint tíz éve zajlik már az amerikai légierő történetének legdrágább fegyverfejlesztési projektje, az F–35 Lightning II lopakodó vadászgép programja. A 2006 óta prototípus állapotban létező, és folyamatosan tesztelt, továbbfejlesztett gépet a tervek szerint 2016-tól kezdve alkalmaznák a légierőben, az ötvenéves élettartamra tervezett, közel 2500 darabból álló flotta megépítésének és fenntartásának költsége a becslések szerint el fogja érni az ezermilliárd dollárt.

A gép fejlesztését folyamatos botrányok övezik, a projekt több csúszást és költségvetés-túllépést szenvedett már el, tavaly év végén pedig 13 súlyos tervezési hibájára derült fény. A rossz hírek ellenére a február közepén esedékes teszteken, ahol a gép hatótávolságát és a felszálláshoz szükséges távot mérték, a hivatalos eredmények szerint az F–35 tökéletesen szerepelt, minden kitűzött célt elért. Az Indie Defense haditechnikai portál azonban kiderítette, és később maga a Pentagon is elismerte, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy utólag átírták az elérendő szinteket: a hatótávolságot 50 kilométerrel, a felszálláshoz szükséges nekifutás távját pedig 15 méterrel csalták el.

A manipulált teszt a lehető legrosszabbkor jön a sokat támadott projektnek, nemrég hozták nyilvánosságra ugyanis az amerikai hadiipari kiadások következő öt évének tervezetét, amiben komoly büdzsémegvonások, és több száz harci repülő nyugdíjazása szerepelnek.

Rovatok