Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen lopakodót fotóztak Kínában

2012. szeptember 28., péntek 18:14

A kínai hadsereg Csengdu J-20-as lopakodó repülőgépeiről már eddig is több kémfotó szivárgott ki, a China Defense Blog azonban új képeket közölt egy eddig ismeretlen típusú gépről. A fotókon a repülő inkább az amerikai hadsereg által használt F–22-es vadászgépekre emlékeztetnek, mint a Csengdura; a szakértők úgy vélik, hogy valószínűleg ez lehet a J–21-es / J–31-es típusszámú repülőgép.

A haditechnikával foglalkozó blog szerint a gépet a 601 Aircraft Design Institute és a Senjang Aircraft Corporation fejlesztette. A most látott felvételek az első prototípusról, a 001-es szériaszámú modellről készültek. A fotók tanúsága szerint a gép fejlesztése már előrehaladott stádiumban jár.

Kína temérdek pénzt – egyes becslések szerint évente 120-180 milliárd dollárt – költ haditechnikai fejlesztésekre. A légierő korszerűsítése ennek valószínűleg jelentős részét teszi ki; korábban egy kínai gyártmányú, csökkentett észlelhetőségű lopakodóról is kiszivárgott egy fénykép, a J–20-as lopakodóról pedig a szakértők úgy vélik, hogy 2018-ra bevethető állapotban lesz.

Rovatok