no

Index Vakbarát Hírportál

Zöld utat kapott az új orosz lopakodó

2013. április 16., kedd 10:07

Az orosz légierő illetékese, Viktor Bondarev tábornok bejelentette, hogy az összes szükséges engedélyt megkapta a PAK–DA stratégiai lopakodó bombázó projektje, így hivatalos állami támogatással folytatódhat a Tupoljevnél a 2008 óta tartó tervezési munka. Ez azért is volt fontos bejelentés, mert tavaly nyárom a miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Rogozin még arról beszélt, hogy az orosz hadseregnek nincs jelenleg szüksége következő generációs bombázó kifejlesztésére. Úgy tűnik, azóta változott a széljárás az orosz hadügyben, a jelenlegi tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie a prototípusnak, és 2025-től vezethetik be az új bombázót a légierőnél.

A hírek szerint a PAK–DA a Tu–95 Bear és Tu–160 Blackjack bombázókat fogja majd lecserélni, aminek valóban ideje lenne már, hiszen előbbi 1956, utóbbi 1987 óta szolgál, így főként az orosz B–52-esnek is becézett Bear számít technológiailag elmaradottnak. Az új lopakodó tervezett képességeiről nem sokat tudni, a hagyományos radarok számára láthatatlan működés, és a nukleáris fegyverek bevetésének lehetősége mellett csak annyi biztos, hogy hangsebesség alatt fog majd működni az új stratégiai bombázó. Meg nem erősített hírek szerint a gép négymotoros lesz, 100-120 tonna tömegű (rakománnyal, fegyverzettel együtt), a hatótávolsága pedig 3500 kilométer.

Ha a fejlesztés jól halad, következő lépésben, 2040-2050 körül jöhet a PAK–DA újabb generációs verziója, ami pilóta nélkül is képes lesz manőverezni és bevetéseket végrehajtani. Szakértők szerint a PAK–DA projekt nem annyira ambiciózus, mint az amerikai 2018 Bomber terv, ami egy hasonló, hangsebesség alatti, középkategóriás bombázó megépítését tűzte ki célul a Boeing és a Lockheed Martin kooperációjában.

Rovatok