Index Vakbarát Hírportál

Brutális a NASA új rovere

2013. május 2., csütörtök 10:25

Új rovert mutatott be a NASA: a Grover névre keresztelt monstrum május harmadikán kezdi el a kutatásokat Grönland nehezen megközelíthető, jeges vidékein. Teljes neve Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research.

A lánctalpas az amerikai űrhivatal szerint leginkább egy harckocsira hasonlít, 1,8 méter magas, 363 kilogramm, és felszerelték egy nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokat kibocsátó földradarral, amelyet a környezet vizsgálatára használ majd. A cél, hogy többet tudjanak meg a kutatók erről a területről a későbbi benépesítéshez.

A NASA új rovere

A NASA reményei szerint a Grover csapata információkat szállít majd a Grönlandi jégtáblákról, amelyek sokat olvadtak 2012 nyarán, amikor a szokásosnál is melegebb volt. A radart egyébként már korábban is bevetették, akkor még motoros szánokról és a terület felett átrepülő repülőkről pásztázva a földfelszín alatti régiókat.

A Grover viszont sokkal olcsóbb megoldás lehet: az egyik, Summit Camp nevű állandó táborból indítva a kutatók távolról irányítják majd. A tesztek várhatóan június 8-ig tartanak, addig wifin keresztül vezérlik a robotot.

Az energiát napelemekből nyeri, az adatokat műholdon keresztül, valós időben továbbítja az állomásra. Elszaladni biztos nem fog, maximum két kilométer per órás sebességre képes.

Rovatok