Index Vakbarát Hírportál

Kim Dotcom visszakaphatja adatait

2013. május 31., péntek 13:57

Az új-zélani legfelső bíróság utasította a rendőrséget, hogy saját költségükön adjanak vissza minden, a Megauploadból illegálisan lefoglalt digitális anyagot, ami irreleváns a nyomozáshoz. A merevlemezek másolatait már elküldték az Amerikai Egyesült Államoknak, vissza kell adni őket, ha személyes adatok vannak rajta, a további másolatokat pedig meg kell semmisíteni.

Ezután Dotcom és többi vádlott másolatokat kap majd az eszközökről, amik relevánsak lehetnek az ügyben. Helen Winkelmann legfelsőbb bíró szerint az eszközök válogatás nélküli lefoglalása jogtalan volt, és a rendőrségnek nincs joga megtartani az irreleváns anyagokat.

A bíró háromnapos, áprilisi jogorvoslati tárgyalás után határozott így, ekkor Kim Dotcom ügyvédjei amellett érveltek, hogy adják vissza a lefoglalt anyagokat, míg a vád ügyvédjei szerint ez nem szükséges.

A lefoglalásokat még 2012 januárjában hajtották végre Dotcom új-zélandi, coatesville-I kastélyában. Az akciót az FBI rendelte, és az új-zélandi rendőrség speciális egysége hajtották vére. Az ország legfelsőbb bírósága tavaly az egészet illegálisnak minősítette, mivel az engedélyek túl általánosak voltak. Winkelmann szerint a lefoglalási parancsokban olyan hibák voltak, hogy azok jogilag semmisnek tekinthetők.

Az FBI és az új-zélandi rendőrség szénája egyre rosszabbul áll: még tavaly augusztusban arról döntött a bíróság, hogy Dotcom visszakaphatja vagyonának egy részét. A Megaupload vezére így 4,83 millió dollárhoz férhetett hozzá, bár szigorú feltételek mellett, nem költhette bármire a pénzt.

A védelem azonban hatalmas összegeket emészt fel. Nem tudni, vagyonából mennyit költhetett a jogi eljárásra, az viszont biztos, hogy múlt héten perrel fenyegette meg a Google-t, a Facebookot és a Twittert egy szabadalom alapján: elvileg ő birtokol egy biztonsági eljárást, amit a fenti cégek használnak. Dotcom szeretné, ha per helyett pénzzel támogatnák harcát.

Rovatok