Index Vakbarát Hírportál

Lopakodót fogott a Bing Maps

2013. július 4., csütörtök 11:09

A Microsoft térképszolgáltatása, a Bing Maps hasonló útra léphet, mint anno a Google Maps, amely már több titkos projektet lebuktatott: a publikus műholdas képeken jól látszik egy titkos orosz vadászrepülő, amelyről korábban úgy gondolták, már csak a történelemkönyvek lapjain létezik.

A MiG 1.44 elnevezésű gépek első repülése 1998 februárjában volt, és az eddigi hivatalos verzió szerint 2001-ben vonultatták vissza őket. Most a moszkvai Ramenszkoje repülőtéren találtak belőle egyet. Hivatalosan nem erősítették még, hogy a lopakodó lenne a képen.

A vadászgép Oroszország első kísérleti lopakodó vadászgépe volt, amelyet az amerikai F–22 Raptor ellenlábasának szántak. A The Age szerint állítólag Kínába küldték a gépet, hogy lökést adjon Peking saját lopakodófejlesztési programjának.

A Foreign Policy összehasonlította a gépet a kínai J–20 lopakodó vadásszal, amelyről 2010-ben szivárogtak ki fotók. A 1.44-es nagyobb, ettől eltekintve viszont nagyon hasonlítanak. Oroszország állítólag nem adott információkat Kínának a 1.44-esről, az viszont lehetséges, hogy a kínaiak megszerezték a tervrajzokat.

Rovatok