Index Vakbarát Hírportál

Űrhajóalkatrész készült 3d-nyomtatóval

2013. július 15., hétfő 10:52

Drónt, fegyvert és robotpókot is lehet nyomtatni, de az amerikai űrhivatal mérnökei mindegyiken túltesznek: sikeresen leteszteltek egy 3d-ben printelt injektort, amit egy rakéta hajtóművében akarnak felhasználni. A szerkezet segítségével folyékony oxigént és gáznemű hidrogént fecskendeznek be a hajtóműbe.

A clevelandi Glenn Kutatóközpont munkatársai természetesen nem a lakossági 3d nyomtatók által használt olcsó műanyagból építették meg a befecskendezőt, hanem nagy energiájú lézerrel olvasztottak meg fémes porokat, és abból állították össze a szerkezetet. Ezzel a módszerrel rengeteg időt nyernek, mert nyomtatva csupán 4 hónapig tart egy injektor legyártása, ami a korábbi eljárással egy évet vett igénybe. A gyártási költséget is 70 százalékkal sikerült csökkenteni.

A NASA már felvetette, hogy az űrbe is telepíteni kelle 3d nyomtatókat, hogy az asztronauták legyárthassák maguknak a pótalkatrészeket. Ki tudja, egy napon talán a Holdon és az aszteridákon kibányászott anyagból helyben kinyomtatják a kívánt termékeket, és azokat légipostán juttatják el a megrendelőkhöz.

Rovatok