Index Vakbarát Hírportál

10 másodperc alatt tölt újra egy kínai busz

2015. április 16., csütörtök 16:09

Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos buszt mutattak be Kínában – írja az MTI. A környzetkímélő, tölthető akkumulátoros járművek az utóbbi időben egyre elterjedtebbé válnak, bár az energiaellátásuk még nem megoldott: a mostani töltőállomások sűrűsége és a töltés lassúsága nem versenyezhet a benzinkutak rugalmasságával. A most bemutatott, európai exportra is szánt busz ezen változtathat.

A buszokat a szupergyors vonatokat gyártó kínai China Southern Locomotive & Rolling Stock Industry Corporation (CSR) vállalat egy leányágazata, a Zhuzhou Electric Locomotive jegyzi. A járművek akkumulátora minden bel- és külföldi versenytársánál gyorsabban, átlagosan tíz másodperc alatt töltődik újra. Egy töltéssel legalább öt kilométert lehet megtenni. Mivel az akkumulátor ilyen gyorsan újratölt, ezt akár az utasok felszállása közben is el lehet végezni.

Az elektromos buszok hagyományos társaiknál 30-50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és csak nem teljes egészében újra lehet hasznosítani őket, ha majd kivonják őket a forgalomból. A buszok élettartama 12 év, de ezt még szélsőséges időjárási körülmények között is tartja.

Az új buszok iránt komoly kereslet mutatkozik Kínában: a cég rögtön a bemutatót követően csaknem másfélezer megrendelést kapott. A CSR viszont külföldre is exportálná a gyorstöltésű elektromos buszt. A vállalat szerint kiváló célpiac lehet például Közép- és Kelet-Európa, ahol az a több évtizede használatban lévő járműparkok cseréjénél lehetne alternatív megoldás. 

Rovatok