Index Vakbarát Hírportál

Megint százak fizetnek a kamu lézerborotváért

2015. október 13., kedd 15:43

Emlékeznek még a lézerborotvára, amely a borotválkozás jövőjeként hirdeti magát, pedig valójában csak a netes átverés jelene? Pár nappal azután, hogy mi is megírtuk, hogy a közösségi finanszírozásban pénzt gyűjtő Skarp óriási kamunak tűnik, a Kickstarter le is tiltotta a 4 millió dollárt összegyűjtő kampányt. Csakhogy az máris felkerült az Indiegogóra, a másik nagy közösségi finanszírozó oldalra, ahol hat óra alatt 64 ezer dollárnál jár.

A Register megszerezte az emailt, amelyet a Kickstarter a letiltáskor küldött a projektgazdáknak, ebből kiderül, hogy az oldal üzemeltetői hiányolták az szabályzatukban előírt működő prototípust. Bár a Skarp projektoldalán szerepelt egy demóvideó, nem csoda, hogy az abban látható borotvát nem tekintették működő prototípusnak, mert az olyan béna volt, hogy már-már azt sugallta, nem csalásról van szó, hanem egy médiahekkről, a videó pedig valami paródia. Furcsa módon ez nem zavarta a több ezer támogatót.

Persze nincs kizárva, hogy a Skarp csapata egyszer végül valóban előáll egy hatékonyan működő lézerborotvával, bár a jelenlegi állás szerint annyi esély van erre, mint hogy Occam borotvájától legyen csupasz az arcunk. Mindenesetre a tény, hogy bármilyen hihető bizonyíték nélkül is súlyos összegeket tudnak összeszedni, rávilágít a sok szempontból nagyon hasznos közösségi finanszírozási modell súlyos problémáira is.

Rovatok