Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a japán lopakodót

2016. február 2., kedd 07:08

Japán már régen le akarja cserélni öregedő vadászgépflottáját, az első F-35-ösök beszerzése szép lassan halad a maga útján. Az országban a korosodó F-2-eseket és F-15-ösöket szeretnék újabbakra cserélni.

A háttérben azonban úgy tűnik, hogy jóval mélyrehatóbb változásokat szeretnének az országban. A Mitsubishi Heavy Industries múlt héten bemutatta az ATD-X Shinshin (Advanced Technology Demonstrator-X) nevű demonstrátort, annak is az X-2 jelzésű gépét. A repülő valószínűleg február közepén fog először repülni. Az első ilyen gép még másfél éve készült el, de a hajtóművezérlő szoftver hibája miatt nem  repülhetett.

A repülőgépet a japán védelmi minisztérium alá tartozó Műszaki Fejlesztési és Módszertani Intézettel (TRDI) közösen fejlesztette a Mitsubishi. Az ATD-X program arra jó, hogy a tapasztalatok alapján tudják majd kifejleszteni a sorozatgyártásra szánt F-3-as gépeket. A tervek szerint a Mitsubishi 2025-ig hozná létre az F-3 prototípusát, majd 2027-ben vagy 2028-ban indulhatna a sorozatgyártás. A lényeg, hogy a mostani tervek szerint ezekkel a saját fejlesztésű repülőkkel szeretnék majd lecserélni az F-2-es és F-15-ös gépeket. Ez azonban még odébb van, jó néhány év fejlesztése szükséges hozzá. Addig is marad a vásárlás.

Japánban 2011-ben merült fel, hogy F-35-ösöket vásárolnak a régi gépek leváltására, akkori becslések szerint nyolcmilliárd dollárba került volna a program. Ugyanakkor azóta is folyamatosan fejlesztik az F-2-eseket és F-15-ösöket is, hiszen ezek kellenek a napi védelmi tevékenységhez.

A védelmi minisztérium idén 1,1 milliárd dollárt költ arra, hogy hat F-35-öst vásároljon. De dollármilliókat költenek az F-2-esek fejlesztésére is.

Rovatok