Index Vakbarát Hírportál

Lézerfegyverrel villant a Lockheed

2016. június 10., péntek 12:48

Már a lézer feltalálása óta képzelődtek arról, hogy fegyver lesz, de mára ez már nem sci-fi, hanem valóság. A Lockheed Martin már laborban és éles teszteken is bizonyította, hogy működő technológiáról van szó. A nagy energiájú lézer (high energy laser, HEL) előnyei egyértelműek: a koncentrált lézersugár azonnal eltalálja a célpontját, és gyakorlatilag kimeríthetetlen az utánpótlása.

Egy most bemutatott videóban a Lockheed a saját lézerrendszerének működését demonstrálta. A képsorok egyáltalán nem emlékeztetnek a Star Wars keveset beszélgetős jeleneteire. Nincsenek látványos fényvillanások: csak annyit látni, hogy a rakéta felrobban a levegőben, a drón lezuhan az égből, az autó pedig minden látható ok nélkül megáll.

A Lockheed szerint a fegyvertípus épp ezért jól használható olyan bevetéseken, ahol fontos rejtve maradni: egy dzsipet például egy lézerrel felszerelt drón is kiiktathat, de a sofőrnek fogalma sem lesz róla, hogy miért robbant le a jármű. A 30 kilowattos HEL másfél kilométerről lelőhet egy rakétát, lyukat égethet egy terepjáró dzsipbe, vagy porrá égethet egy gyors motorcsónakot.

Rovatok