Index Vakbarát Hírportál

Újra feltűntek az NSA-t feltörő hekkerek

2017. április 10., hétfő 09:58

Megint a nyilvánosság elé állt a Shadow Brokers – írja a Techcrunch. A hekkercsoport, akik tavaly nyáron azzal váltak ismertté, hogy állításuk szerint meghekkelték az NSA-t, és amerikai hírszerzési kiberfegyvereket hoztak nyilvánosságra.

A Shadow Brokers az Equation Groupot, az NSA elit hekkercsapatát hekkelhette meg, akik valószínűleg a ma ismert amerikai kiberfegyverek gerincét tervezték. A támadásokhoz használt eszközeiket tavaly nyáron szivárogtatták ki, de azt azóta se tudni biztosan, kik állhatnak a név mögött és hogyan szerezték meg a fegyvereket.

A csoport az első színre lépésekor csak ízelítőt mutatott a megszerzett eszközökből, a kódok nagy részét ezután megpróbálták elárverezni, de nem mutatkozott rájuk túl nagy kereslet. Most egy Medium-posztban jelentették be, hogy ingyen elérhetővé tesznek mindent. Mint írják, az újabb szivárogtatás az ellenállás egy formája, amellyel csalódásukat fejezik ki Donald Trump elnökben.

A biztonsági szakértők még vizsgálják az újonnan kiadott fájlokat, de az első jelentések szerint régebbi és kevésbé használt rendszerek elleni támadásokhoz használt kódokról van szó. Edward Snowden Twitteren azt írta, bár közel sem a teljes eszközkészlet került most ki, bőven van a most kiadott csomagban annyi részlet, hogy az NSA-nek különösebb gond nélkül rá kell belőlük jönnie, honnan és hogyan szerezték meg tőlük a hekkerek:

Rovatok