Index Vakbarát Hírportál

Németország nekimegy az online gyűlöletbeszédnek

2017. június 30., péntek 17:26

A Németországban működő közösségi oldalak akár ötvenmillió euró büntetést is kaphatnak, ha nem távolítják el a nyilvánvalóan illegális tartalmat az oldalukról – írja a BBC.

Októbertől a Facebooknak, a YouTube-nak és minden más, több mint kétmillió felhasználóval bíró közösségi oldalnak el kell távolítania a gyűlöletbeszédet és a jogsértő tartalmakat, méghozzá a megjelenéstől számított 24 órán belül. A nem egyértelműen jogsértő tartalmak hétnapos átfutási időt kapnak.

Aki nem tartja be a törvényt, ötmillió eurós bírságot kaphat. A büntetési tétel egészen ötvenmillió euróig emelkedhet a tartalom függvényében.

Ez a szabályozás a világ egyik legszigorúbbjának számít.

A Facebook hivatalos közleményben támogatta a német kormány gyűlöletbeszéd elleni törekvését. Szerintük a legjobbb megoldás a kormányok, a civil társadalom és az ipar együttműködése lehet. Ugyanakkor úgy látják, a mostani törvény nem fog megoldást kínálni a jelenség mögötti társadalmi problémára.

A német parlamenti képviselők több hónapig húzódó vita után fogadták el a törvényt, amit eredeti nevén így hívnak:

Netzwerkdurchsetzungsgesetz.

A törvényjavaslatot a parlament utolsó aktív ülésnapján fogadták el, de a civil jogvédők és az ipar képviselői már most elégedetlenkednek miatta. Azt kifogásolják, hogy az időlimit betarthatatlan, és ez véletlenszerű, önkéntelen cenzúrához fog vezetni, mivel a cégek inkább megnyomják a törlés gombot, mint hogy befizessék a súlyos büntetést.

Rovatok