Index Vakbarát Hírportál

Bizarr kiberfegyver lehet az oroszoknál

2017. augusztus 22., kedd 17:04

Múlt hónapban különös incidensről számolt be az Egyesült Államok tengerészeti hivatala: legalább húsz orosz hajó ugyanarról a helyről jelentkezett be:

a szárazföldről.

Először úgy tűnt, mintha meghibásodtak volna az eszközök, de a szakértők ma már inkább úgy vélik, szándékosan térítették el a navigációs rendszereket, és ez lehet az oroszok legújabb kiberfegyvere. Az a legviccesebb az egészben, hogy a hajók a parttól 32 kilométerre lévő Gelendzsik reptéren, éppen egy légikikötőben álltak a hamis adatok alapján. 

Pár éve még attól tartottak a szakértők, hogy a műholdak jelének zavarása, blokkolása okozhat majd problémákat - írja a New Scientist. Ilyenkor rádiózajt bocsátanak ki a GPS-vevők által használt frekvencián, hogy el se jussanak oda a koordináták meghatározásához szükséges információk. Ebben az esetben azonban nem erről volt szó, hanem valaki szándékosan hamis információkat közölt a navigációs rendszerekkel.

A GPS eltérítése nem igényel különösebb szakértelmet vagy drága hardvereket, és viszonylag könnyű túlharsogni a navigációs műholdak jeleit. A GPS-műholdak körülbelül húszezer kilométeres magasságban keringenek, és 20 wattos jelet bocsátanak ki. Ezt simán el lehet nyomni, ha egy drónra vagy egy hegytetőre felszerelnek egy alig pár wattos jeladót.

Van esély rá, hogy az oroszok csupán valamilyen védelmi rendszert teszteltek, hiszen a NATO által használt távirányítású bombák, rakáták és drónok is a GPS-re támaszkodva találnak célba. Az eset ugyanakkor arra is rámutat, hogy sok modern eszközünk kerülhet veszélybe, és nem feltétlenül szükséges egy hadsereg ahhoz, hogy a beavatkozás súlyos következménnyel járjon.

Elég arra gondolni, hogy veszélyes helyre lehet terelni a Pokemon Go játékosait, vagy hogy a rossz időjárásban navigálni próbáló hajók egymásnak ütközhetnek, ha hibás GPS-adatokat kapnak. De az is nyilvánvaló, hogy az jövőbeli önjáró autóknak elsősorban a látható környezet felismerésére építve kell majd navigálniuk, ahelyett, hogy a GPS alapján követnék az utak nyomvonalát.

Rovatok