Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes hangfegyvert vetettek be Kubában

2017. augusztus 22., kedd 15:37

Az Egyesült Államok kormánya mélyen hallgat arról, hogy milyen furcsa körülmények közt szenvedtek súlyos halláskárosodást a diplomatái Kubában. Az amerikai lapok kétféle eszközről írnak, névtelen kormányközeli forrásokra hivatkozva. Egyrészt szerepe lehetett az incidensben egy titokzatos, emberi fül által hallhatatlan hangokat kiadó eszköznek, de emellett még egy süketítően erős, rovarzizegésre vagy fémes csikorgásra emlékeztető hangot is megemlítenek.

A CNN szerint legalább tíz amerikai diplomata és családtag vált a hangtámadás áldozatává. Öt kanadai diplomata is hasonló tüneteket észlelt.

Kifinomult, a hallható tartományon kívül eső hangokat kibocsátó fegyvert működtettek az Egyesült Államok diplomatáinak lakóhelyén, vagy annak közelében. A fegyver azonnali hatást fejtett ki, szédülésről, fejfájásról és a hallásuk elvesztéséről számoltak be az érintettek. A hangok forrását nem sikerült azonosítani.

Még rejtélyesebbé teszi az ügyet, hogy a hanggal elkövetett támadások 2016 őszén kezdődtek, és mostanáig sikerült azokat titokban tartani. A New York Times szerint hat pácienst Miamiban kezelnek.

Az egyik áldozat tíz hónapja teljesen süket.

Kuba többször is tagadta, hogy részt venne vagy tudna ehhez hasonló támadásokról, és egy különleges nyomozóegységgel vizsgálja az ügyet. Nem csak az a kérdéses, hogy Kuba egyáltalán miért követne el ilyesmit, ami nehéz jó indokot találni, de még az eszköz működéséről is csak találgatások vannak.

Egy valóban fülsüktetítően zajos eszközt aligha lehet úgy elrejteni, hogy azt senki találja meg, a hallhatatlanul alacsony hangok kibocsátáshoz bődületesen nagy mélynyomóládákra lenne szükség, az ultrahangnak pedig akadálytalanul kell eljutnia a fülig. A szakértőkben is felmerült némi kétely az erősen sci-fi jellegű támadások körülményeivel kapcsolatban, ugyanakkor az USA titkolózásának is jó oka lehet, ismerve az ország Kubával való viszonyát.

Rovatok