Index Vakbarát Hírportál

Leszedetik az amerikai kormánygépekről a legjobb vírusirtót, mert orosz

2017. szeptember 13., szerda 23:16

Bár a világ egyik legjobb vírusirtójának tartják a Kaspersky termékét, az amerikai kormányszervek 90 napot kaptak arra, hogy minden érintett gépről távolítsák el az orosz cég programjait, attól tartanak ugyanis, hogy a Kaspersky együttműködik az orosz titkosszolgálatokkal. Erre Elaine C. Duke kinevezett belbiztonsági miniszter adott utasítást.

Duke meglátása szerint az orosz törvények lehetőséget adnak arra, hogy a titkosszolgálatok segítséget kérjenek a Kasperskytől, illetve megfigyeljék az orosz hálózatokon keresztülfutó kommunikációt. A belbiztonsági minisztérium lehetőséget ad az orosz cég képviselőinek a hivatalos válaszra, ám egyelőre úgy készülnek, hogy minden érintett gépen új vírusirtó eszközöket használnak majd, azt viszont nem tudni, hogy pontosan hány gép is érintett, írja a New York Times.

Az amerikai hírszerzési tisztségviselők és törvényhozók már júliusban megvádolták a céget az orosz kormányzati befolyással. Az amerikai kormányzati beszerzéseket bonyolító GSA tilalmat is rendelt el a termékeire, aminek az okairól a Bloomberg írt részletes cikket. Az ebben foglalt állításokról később a cég tételes cáfolatot adott ki, és többször tagadták, hogy bármiféle közük lenne az orosz kormányhoz vagy orosz kémműveletekhez.

Rovatok