Index Vakbarát Hírportál

Először indították be a Stratolaunch hat motorját

2017. szeptember 23., szombat 09:13

A világ legnagyobb, 117 méter szárnyfesztávolságú repülőgépe, a Stratolaunch egy lépéssel közelebb jutott az első felszálláshoz. Első alkalommal indították be a gép mind a hat Pratt & Whitney sugárhajtóművét.

A Stratolaunchot a Scaled Composites építette Paul Allen cégének, a Stratolaunch Systemsnek. A májusban bemutatott ikertörzsű gépet arra tervezték, hogy nagy magasságba emelkedve rakétákat indíthasson. A rakéták ekkor begyújtják a hajtóműveiket, és pályára állíthatják a szállított műholdakat. Ezzel az új módszerrel jelentősen csökkenthető az űrbe juttatott rakéták üzemanyag-használata.

A hajtóművek tesztelése három fázisban zajlott:

  1. Az első fázisban száraz tesztet (dry motor) végeztek: a motorokat nem közvetlenül csatlakoztatták a gép üzemanyagforrásához, hanem külső forrásból táplálták őket.
  2. Ezután követekezett a nedves teszt (wet motor), ahol átváltottak a belső üzemanyagforrásra.
  3. Végül egyenként elindították a motorokat.

A Stratolaunch ezzel párhuzamosan a repülésirányító rendszert és az elektromos, pneumatikus és tűzjelző rendszereket is tesztelte. Minden teszt az elvárásoknak megfelelően zajlott.

A következő hónapokban a Stratolaunch egyre nagyobb terhelésnek fogja kitenni a motorokat, majd idővel az első próbarepülésre is sor kerülhet. Nehéz megmondani, hogy ez mikor lesz, mivel ahhoz még számos tesztet kell elvégezni, és egy ekkora gépnél ez nem egyszerű feladat.

Rovatok