Index Vakbarát Hírportál

Újabb sikeres kilövésen van túl a SpaceX

2017. október 12., csütörtök 08:39

Ismét sikeresen állított pályára egy távközlési műholdat a SpaceX Falcon nevű rakétája – írja az MTI.

A Falcon helyi idő szerint szerda este indult a floridai Kennedy Űrközpontból, és a hordozórakéta a dolga végeztével, pár perccel később sikeresen landolt egy távirányítású bárkán, a tengeren. A pályára állított műholdat egy amerikai és egy luxemburgi vállalat fogja használni.

Ugyanez a rakéta már korábban is járt az űrben; februárban ellátmányt szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Két nappal korábban pedig a SpaceX egy másik rakétája Kaliforniából indulva állított pályára sikeresen egy műholdat, akkor a cég körülbelül egy hónapos szünet után indított újra rakétát.

Elon Musknak, a SpaceX alapítójának és vezetőjének célja, hogy a rakéták újrahasznosításával csökkentse az űrutazás költségeit, és pár éven belül embert juttasson a Marsra. Musk szerint 2022-ben már két szállítmányt küldenének a bolygóra, ami még szerinte is ambiciózus céldátum. 2024-ben pedig további négy útjuk lenne a Marsra, ebből kettő már emberrel. A nagy tervekhez egy nagy rakétát is bejelentett a cégvezér még szeptember végén.

Rovatok