Index Vakbarát Hírportál

Hónapokon belül a Földbe csapódik a kínai űrállomás

2017. október 13., péntek 16:32

Lehet, hogy már idén, de legkésőbb jövő tavaszig a Földbe fog csapódni a Tienkung–1, Kína első űrállomása, miután tavaly elvesztették felette az irányítást – írja a Guardian.

A 8,5 tonnás miniűrállomás neve magyarul Mennyei palota–1-re fordítható. 2011-ben bocsátották fel, és a kínai űrnagyhatalmi törekvések szimbólumának szánták, alapvetően ember nélküli küldetésekre volt használható, de több kínai asztronauta is meglátogatta, köztük 2012-ben Liu Jang, az ország első női űrhajósa.

2016-ban viszont Kína több hónapnyi spekuláció után kénytelen volt elismerni, hogy elvesztette az irányítást a Tienkung–1 felett, amely így 2017-2018-ban a Földbe fog csapódni. A kínai űrügynökség időközben pontosította a dátumot: idén október és jövő április között várható a becsapódás.

Az űrállomásnak azóta folyamatosan csökken a pályája a magassága, és egyre gyorsuló ütemben közelít a Földhöz. A jelenleg a keringési pályájának Földhöz legközelebbi pontja már csak 300 kilométer.

Repül a nehéz űrállomásdarab, ki tudja, hol áll meg

Bár az állomás nagy része várhatóan elég a légkörben, Jonathan McDowell, a Harvard Asztrofizikusa a Guardiannak azt mondta, így is akár száz kilogrammos darabok is elérhető a földfelszínt. Kína szerint kicsi az esélye annak, hogy bárki megsérülne a maradványok becsapódása miatt, de azt ígérték az ENSZ-nek, hogy folyamatosan monitorozni fogják a helyzetet.

Hogy pontosan mikor és hova fognak becsapódni az állomás darabjai, azt előre nem lehet tudni, csak legkorábban néhány órával az esemény előtt. Korábban is volt már rá több példa, hogy kisebb űrállomások zuhantak vissza a Földre, de még soha nem sérült meg ilyesmiben senki.

Kína így se marad űrállomás nélkül, a Tienkung–2-t tavaly szeptemberben bocsátották fel. Mindkét Mennyei Palota inkább űrlabor (volt), de az űrversenyben felzárkózni igyekvő ország idén tavasszal bejelentette, hogy 2019-ben megkezdik az állandó emberi tartózkodásra alkalmas űrállomásuk építését is.

Rovatok