Index Vakbarát Hírportál

Lézeres homokfutót fejleszt a Raytheon

2017. október 18., szerda 05:47

A Raytheon hadiipari cég texasi kutatócsoportja lézerrel szerelt föl egy könnyű homokfutót, ami akár kisebb drónok ellen is felveheti a harcot. Emésztgessük csak: van egy terepjáró, ami kimegy a sivatagba, és láthatatlan lézerrel lövöldöz robotrepülőkre! Ha nem lenne ennyire csöndes, akár azt is gyaníthatnánk, hogy a koncepciót egyenesen a Mad Maxből emelték át.

A fejlesztők egy nagy energiájú lézert használtak a fejlesztéshez, ami a Raytheon Multi-spectral Targeting System elektrooptikai és infravörös érzékelőit használja. A lézert és a célzórendszert felszerelték egy Polaris MRZR-re – az amerikai hadsereg által rendszeresített homokfutóra –, így létrehozva egy minden terepen gyorsan mozgósítható, könnyűsúlyú lézerfegyveres járművet.

A Raytheon lézereit fejlesztő Ben Allison szerint az egy célpontra eső kilövési költség igen magas, de a nagy energiájú lézereket akár rakétaelhárító rendszerként is lehet használni, így nagy segítséget nyújthatnak az aszimmetrikus fenyegetés elhárításában. A Közel-Keleten is egyre gyakoribb, hogy olcsó drónokat használnak bombák célba juttatására, óriási károkat okozva; ha innen nézzük, a nagy energiájú mobil lézerek költsége hosszú távon megtérülhet.

A kutatók eredetileg hagyományos katonai konténerbe telepítették volna a lézert, de rájöttek, hogy az a rendelkezésre álló hely negyedét sem foglalja el. Akkoriban érkezett egy megkeresés egy meg nem nevezett ügyféltől, aki arról érdeklődött, hogy a lézer telepíthető lenne-e egy helikopterre vagy egy teherszállító gép rakterébe. Allison szerint ekkor kezdtek el azon gondolkodni, hogy ha a lézer ilyen kis helyen is elfér, hol tudnák a leghatékonyabban felhasználni. Ekkor jött a homokfutó ötlete.

Maga a lézer szabványos, 220 voltos hálózati tápról üzemel, szóval akár otthon is beköthetnénk a hálózatba, mint egy mosógépet. Az MRZR fedélzeti áramforrása négy órán át elláthatja energiával, ez 20-30 lövésre elég. A rendszer generátorral is bővíthető – vagyis ha van benzines utánpótlást, amivel töltjük a generátort, a végtelenségig fokozhatjuk a rendelkezésre állás idejét.

Az első nyilvános teszteket az amerikai hadsereg bemutatóján, a Maneuver Fires Integrated Experimenten fogják bemutatni idén decemberben, az oklahomai Fort Stillben.

(Popular Mechanics | Raytheon)

Rovatok